Arkitektur indskoling

ARKITEKTUR INDSKOLING Børn udenfor ARKEN

Kroppen og sanserne

Når vi står foran et hus, kan vi se dets form, farver, vinduer, døre, tag og landskabet omkring det. Vi kan begynde at forestille os, hvordan huset er at være i, uden at have været indenfor først. Men hvad sker der, hvis vi lukker øjnene? Hvordan oplever vi så huset? Hvilke andre sanser kan vi bruge? Alt efter hvilke sanser vi bruger, vil oplevelsen være forskellig. Til daglig bruger vi alle sanser samtidig uden at tænke over det. Men det er vigtigt at forstå, hvor meget arkitekturen faktisk påvirker alle vores sanser.

 

En bygning får os til at bevæge os via trapper, gange, brede og smalle rum. Vi bevæger os forskelligt i forskellige rum.  Vi afstemmer bevægelserne i forhold til vores omgivelser. Modsat malerier, tegninger og fotografier oplever vi arkitektur rumligt og ved hjælp af hele kroppen.

 

Vores stemme ændrer sig alt efter om rummet er stort eller småt, om materialerne på vægge og gulve er hårde (beton) eller bløde (træ). Vi kan lade fingrene løber henover forskellige materialer og mærke forskel på ru, glat, varmt, køligt materiale. Om farverne er mørke eller lyse, varme eller kolde, betyder meget for vores lyst til at være i et rum. Lys kan skabe en hyggelig stemning, men kan også være uhyggeligt eller kedeligt.

 

Undervisningsforløb 

I ARKENs undervisningsforløb til indskoling kommer eleverne igennem forskellige praktiske øvelser, der sætter fokus på sanserne. Flere af disse øvelser kan bruges før og efter klassens besøg på ARKEN.

Trinmål

Se trinmål for undervisningsmaterialet her

Download arkitekturmateriale

ARKENs arkitektur indskoling 

Øvelser og opgaveforslag

 

Gratis lærereksemplar

Undervisere kan få tilsendt et lærereksemplar af det trykte undervisningsmateriale bestående af to niveauer (indskoling/mellemtrin og udskoling/gym) ved kontakt til: undervisning@arken.dk
eller tlf.: 43 57 34 55 tirsdag til fredag kl. 10-14

 

Link til arkitekturundervisning

'BØRN RUM FORM' - AKTUEL publikation fra Børnekulturens Netværk med fokus på arkitektur og design som fag i undervisningen.  

 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis