Brasilia 1950'erne

Brasilia 1950’erne

Oscar Niemeyer: Alvorada palaset, Brasilia, 1958


Brasiliens hovedstad Brasília er planlagt af Lucio Costa i 1957. Plano Piloto (Pilot Planen) blev den kaldt, giver byen form af et uregelmæssig kors, eller en flyver. Planen var så detaljeret at selv farven på buschaufførernes uniformer blev bestemt af Lucio Costa. De væsentligste bygninger i Brasilia er tegnet af Oscar Niemeier over en perriode på få måneder. Niemeyer og Lucio Costa brugte projektet til at realisere nye tanker om byplanlægning: gader uden afkørsler, bygninger understøttet af søjler for at give plads på jorden og et byrum med udsyn og åbne områder. Projektet havde også et socialt ideologisk perspektiv: i Brasília skulle alle boliger være ejet af regeringen og udlejes til borgerne. Brasília skulle ikke have “fine” bydele men være socialt blandet.

 

Ministre og arbejdere, direktører og embedsmænd skulle bo side om side I same bygninger. Selvom de færreste af de sociale ideer stadig lever, er Brasília berømt for Costas og Niemeiers "utopisk" projekt. Det er stadig en by hvor borgerne kan leve i skovområder med rekreative områder i nærmiljøet, flankeret af små kommercielle områder og indkøb i nærmiljøet. Selv disse positive elementer har imidlertid skabt en del polemik, godt udtryk i tilnavnet "Ilha da fantasia" ("Fantasy Island"), der angiver den skarpe kontrast mellem byen og de omkringliggende regioner der er præget af fattigdom og desorganisering.

 

Kritikere af Brasília hæfter sig ved det ulige forhold mellem menneskekroppen og byens kæmpe pladser og bygninger. At byen er tænkt som “rumlighed” og ikke som “sted”. At den I højere grad er udviklet som en illustration af en bestemt politisk vision, end som en løsning på menneskelige behov. En moderne fantasi om fremtiden.

 

Prøv at gå en tur I din egen by. Læg mærke til I hvor høj grad den opfylder dine bohov. Kan du komme derhen hvor du vil? Skal du skærer hjørner, gå omveje, eller er den planlagt så det er nemt? Og føler du dig tryg? Er byen skaleret så den svarer til din krop? En stor del af den kritikken af Brasislia har handlet om at mennesket, ved at sammenligne sin egen krop med bygningernes monumetale demensioner føler sig lille og ubetydelig. Hvilke politiske tanker tror du ligger bag valget af din bys udformning? Kan du se dem hvis du går ud I byen? Prøv at finde Brasilia på google maps. Prøv at finde din egen by, og sammenlign dem.

 


 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis