Om værket

SARAH LUCAS

OM VÆRKET

SARAH LUCAS Got a Salmon On in the street 3, 2001, r-type fotografi, 152,4 x 152,4 cm
    

Sarah Lucas har gennem et stort antal selvportrætter udfordret seksuelle stereotyper og repræsentationer af kønnet. Hun fremstiller sig bevidst tvekønnet, iført store støvler, cowboybukser og t-shirts, og poserer desuden mere som mand end som kvinde.

FISK OG EREKTION
Værkets tvetydige titel illustrerer Lucas' forkærlighed for visuelle vittigheder, hvor forholdet mellem værk og titel har stor betydning.

Titlen tilfører oftest værket en ny betydning eller en ekstra dimension om man vil. "Salmon", laks, er engelsk slang for kvindens køn, mens "got a salmon on" er en omskrivning af udtrykket "got a hard on", der henviser til mandens erektion.

Titlen er derfor en sammenskrivning af den mandlige og den kvindelige seksualitet – præcis som personen på gaden, der fremstår som en blanding af mand og kvinde, og her forener den mandlige og den kvindelige seksualitet.

Lucas siger om foreningen af det feminine og det maskuline i sine selvportrætter: "I suddenly could see the strength of the masculinity - the usefulness of it to the subject struck me at that point, and since then I've used that."

ARKENs værk Got a Salmon On in the Street #3 er en del af de mange selvportrætter, som Lucas har udført siden starten af 1990erne. I 1994 udførte Lucas ni kvadratiske fotografier af en mand med en dåseøl, der alle havde titlen Got a Salmon On (Prawn). Serien viser som her den nøgne mand, der åbner en dåseøl og som i de sidste sekvenser lader ølskummet sprøjte ud over det hele.

Manden på billedet er kunstneren Gary Hume, Lucas' tidligere kæreste, der her er objekt for Lucas vittige leg med forholdet mellem ord og billede. I et andet billede i serien Got a Salmon on, står Lucas foran et offentligt toilet med en stor laks, som hun har lagt på den ene skulder og byder frem med sin venstre hånd (Got a Salmon On #3, 1997). Her har hun i bogstaveligste forstand en laks på!

BODEGAHUMOR
Lucas udtrykker en blanding af moralsk stillingtagen til den til tider kvindehadske og sensationelle fremstilling af kvinder i massemedier og chauvinistiske vittigheder og samtidig en direkte fascination af selv samme. Lucas ynder at henvise til sin arbejderklassebaggrund, i form af det miljø hun afbilder sig i og gennem valget af genstande i hendes skulpturer og mere overordnet i tonen i værkerne.

Hendes værk er en delvis kritisk fortolkning af den slags vittigheder, men er samtidig en vittig kommentar i sig selv. Hun blander det vittige, det sarkastiske, det seksuelle og det upassende i sin fremstilling af en alternativ kvindelig identitet.

Om Sarah Lucas' kunst generelt
Sarah Lucas benytter sig ofte af metaforer, der repræsenterer eller symboliserer seksuelle kropsdele. Metaforerne er typisk madvarer og møbler, hun benytter som ready-mades og tillægger ny betydning. Hun fordrejer den oprindelige betydning for den før så uskyldige madvare, så meningen nu bliver plat og ofte stærk seksuelt betonet. Hendes udforskning af forholdet mellem ord og billede vidner om en kunsthistorisk parallel til 1960 og 1970ernes konceptkunst.

NYE STANDARDER FOR FEMINISTISK KUNST
Lucas' værker (fotografi, skulptur og installation) er fulde af ironi og sarkasme i forhold til, hvad der er tilladt – først og fremmest for en kvindelig kunstner. Lucas har sammen med andre kvinder i sin generation af YBA-kunstnere, fx Sam Taylor-Wood og Tracey Emin, sat nye standarder for kvindelig kunst, der kan ses i en feministisk tradition.

Specielt Taylor-Wood og Lucas har benyttet sig af en hård tone til at udfordre den kvindelige seksualitet og selvopfattelse – og vores forventninger hertil: Lucas ved i sine værker at påføre sig en mandhaftig identitet, der af nogen opfattes som typisk lesbisk, mens Taylor-Wood har gjort det gennem værker, hvor hun bl.a. fremstiller sig selv som en 'slut' (luder).


Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis