Torbjørn Rødland

TORBJØRN RØDLAND

ISCENESAT NATURLIGHED


I sine iscenesatte fotografier skildrer Torbjørn Rødland unge mennesker i en storslået skandinavisk natur. De forårsgrønne lysninger, rislende bække og sneklædte skovbunde virker umiddelbart idylliske og uforstyrrede. Men hos Rødland trænger den moderne verden sig på, og menneskets romantiske længsel efter den nordiske natur og naturligheden afsløres som et uopnåeligt idealbillede.


 TORBJØRN RØDLAND Pirate, 2001


Beskrivelse
En ung nøgen kvinde poserer på en klippe i skovbrynet. Kvinden er høj og spinkelt bygget, har brunt krøllet hår ligger med vægten på sin højre underarm. Hendes ansigt er skjult af en sort solskærm med et hvidt piratsymbol på. Solen skinner, og i baggrunden risler vandet ned over de store klippefremspring.

Om værket
Pirate
aktualiserer den romantiske forestilling om det nordiske landskab og kvinden som idealiseret natur. Fotografiet skildrer en skøn, uspoleret natur, der er badet i et poetisk ’nordisk’ lys. Det er en naturskildring, som henviser til det nationalromantiske landskabsmaleri, hvor mennesket forenes med naturen gennem den store naturoplevelse.

Men i Pirate forstyrres den ideale verden. Den portrætterede kvindes sorte solskærm med piratmotiv introducerer et fremmedelement i den storslåede natur. På den måde etablerer fotografiet en tydelig kontrast mellem natur og kultur, mellem nøgenhed og industrielt frembragte forbrugsting.
Læs mere

Om Rødlands kunst generelt
Torbjørn Rødlands fotografiske praksis er inspireret af den amerikanske ’Picture Generation’, der omfatter kunstnere som Sherrie Levine, Louise Lawler og Richard Prince. Denne retning inden for fotografiet lagde fundamentet til et nyt konceptbaseret og iscenesat fotografi i 1980erne. Repræsentanterne for den amerikanske ’Picture Generation’ betragtede først og fremmest fotografiet som et medie, der skulle forholde sig reflekteret til den moderne visuelle kultur og som skulle gå kritisk i dialog med kunsthistorien og reklamebillederne.
Læs mere

Torbjørn Rødland

MERE OM KUNSTNEREN

Rødland portræt

Se biografi

I sine iscenesatte fotografier skildrer Torbjørn Rødland unge mennesker i en storslået skandinavisk natur. De forårsgrønne lysninger, rislende bække og sneklædte skovbunde.....

Grass and Stripes, 2001

TORBJØRN RØDLAND#Grass and Stripes, 2001

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis