Om værket

JOHN BOCK

OM VÆRKET


  JOHN BOCK
     Wühl um die Klumpen, 2002-03
Omgravning af klumperne
Blandede medier
Variable mål
Wühl um die Klumpen er en totalinstallation bestående af et sammensurium af byggematerialer. I den sammenklippede film indtager Bock rollen som dukkefører for sine konstruerede og aparte dukker. Han spiller også vanvittig videnskabsmand, der går amok i sit laboratorium og fantasifuld kunstner, der vender verden på hovedet og skaber den på ny. Han fremstiller absurde objekter af fundne og skabte genstande, som han fletter sammen på uforudsigelige måder og lader indgå som rekvisitter i en både mærkværdig og morsom fortælling.

MENINGSFULD GALSKAB
Den fantasifulde historie i Wühl um die Klumpen kædes sammen af kunstneren selv, der i en ubrudt talestrøm fremfører en af sine såkaldte ’forelæsninger’. Han parodierer videnskabelig sprogbrug fra bl.a. kunsthistoriens, lægevidenskaben, juraens og økonomiens fagområder. På denne måde skaber Bock forbindelse mellem forskelligartede felter: banale hverdagsgenstande og sært muterede modekreationer kombineres med matematiske formler og udtryk for det menneskelige følelsesliv som fx empati, kærlighed og utålmodighed.

I Wühl um die Klumpen mimer Bock videnskabens processer og tankemønstre. Han følger dog ikke de konventionelle regler for videnskabelig bevisførelse: Hans forelæsning er underholdende og værket fremstår umiddelbart som kaotisk og absurd. Pointen ligger imidlertid ikke i det færdige resultat, men i processen: det at krydse faggrænser og få dem til at spille sammen på en ny og anderledes måde.

Bock skaber et særegent, surrealistisk univers, som både er æstetisk udfordrende, konceptuelt banebrydende og – ikke mindst ekstremt underholdende. Det er dog ikke underholdende for underholdningens skyld. Der er en mening med galskaben. I Wühl um die Klumpen forsøger Bock således at mediere mellem forskellige aspekter af livet. Han bryder med vanetænkningen og opstiller alternative, overraskende løsninger og sammenhænge.

Om John Bocks kunst generelt
Bocks værker befinder sig i krydsfeltet mellem performance, video og installation. Han skaber et surreelt, kaotisk univers, hvor han selv optræder som kaospiloten, der med sine forelæsninger viser vej igennem dette kaos og peger på uforudsigelige og forunderlige sammenhænge. Hans værker genfortolker vores rationelle forståelse af verden som en form for absurd teater. På denne måde illustrerer han, at verden ikke nødvendigvis hænger sådan sammen, som vi forestiller os det. Samtidig peger han på, at vores vante begreber og forklaringsmodeller derfor heller ikke kan forventes at udsige nogen endegyldig sandhed om det nuværende samfund.

PROCESSEN SOM MÅL
Når Bock har afsluttet en performance, ligner scenen ikke et kunstværk i klassisk forstand. Det ligner snarere en legeplads, hvor en større flok børn har fået lov til at forlyste sig med tandpastatuber, barberskum, malerbøtter og opvaskemiddel. Det er dog ikke meningen, at resterne skal betragtes som et færdigt, kunstnerisk objekt. For Bock er konstruktionen af objekter ikke målet, men midlet i kunsten.

Det faktiske mål er processen: At fremvise en tankemåde der samler og omordner elementer, som påvirker os i vores daglige færden. Og som kunstneren søger at skabe mening i for os. Derfor er vores tilstedeværelse ved Bocks performances ikke afgørende for oplevelsen af hans værker. Hele forløbet bliver altid filmet. Derefter bliver optagelserne vist i den tilbageværende installation, så vi også efterfølgende kan danne os et indtryk af, hvor Bock vil føre os hen med sin kunst: Til en verden hvor alt har mistet sin faste betydning og derfor kan antage en anden og ukendt karakter.

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis