Om værket Quadrible Light Ventilator Mobile

OLAFUR ELIASSON 

OM VÆRKET  OLAFUR ELIASSON Quadrible light ventilator mobile, 2002-07Værket er en roterende eldreven mobile bestående af en lysprojektor og fire ventilatorer, som blæser luft rundt i udstillingsrummet og lader lyskeglen afsøge rummet.

Den store eldrevne mobile genskaber kunstigt to naturlige fænomener: luft og lys. Vores opmærksomhed fanges hurtigt af det fejende lys, og som vi bevæger os nærmere mærker vi også den luft, der med mellemrum bliver sat i gang i mobilens ventilatorer.

Det kunstige er naturligt
Normalt forbindes mobiler med en naturlig vind, som sætter gang i mobilens rotationer. Her skabes vind og bevægelse kunstigt ved hjælp af elektricitet. Præcis som det lys, der også findes i naturen, er tilsvarende kunstigt frembragt. Mobilen er altså både præsentation og repræsentation af to ikke varige fænomener, lys og vind, fanget i tid og rum.

Mobilens bevægelser med den markante lyskegle sætter fokus på vores egne bevægelser i rummet – om vi vælger fysisk at følge lysets fejende bevægelse eller står stille og alene følger bevægelserne med øjnene. På den måde opfordrer Eliasson til at vi forholder os individuelt til og analyserer værket ud fra vores egne ønsker og bevægelser

- Og kunst er videnskab
Quadrible light ventilator mobile
udtrykker Eliassons interesse for forholdet mellem kultur og natur, videnskab og kunst. Mobilen som en bevægelig skulptur har andre kunstnere udforsket, men Eliasson forbinder den med naturvidenskabelige ambitioner, der får skulpturen til at fremstå som en mellemting mellem kunst og naturvidenskab.

Eliasson benytter sig altid af en synlig teknologi i sine installationsværker. På den måde fremstår hans videnskabelige fokus tydeligt. Ved at spejle og isolere den naturefterlignende effekt i en sammenhæng og i et rum, der er forbeholdt kunst og æstetik, sætter Eliasson to tilsyneladende modstridende størrelser sammen, der hver især virker forstærkende på hinanden.


Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis