Om værket Your negotiable panorama

OLAFUR ELIASSON 

OM VÆRKET 


 

Your negotiable panorama (2006) er en stor installation af Olafur Eliasson, som udgør et tyngdepunkt i ARKENs samling. OLAFUR ELIASSON Your negotiable panorama, 2006

 

Oplevelsen
En strålekrans af lys omgiver os midt i mørket i Olafur Eliassons installation Your negotiable panorama. Lyset bølger stille i vores øjenhøjde, op og ned på værkets runde indervæg. Det minder om en horisontlinie på havet om natten på det tidspunkt hvor himmel og hav er lige sorte og endnu før solen farver himlen. Installationen er meditativ og poetisk, stille og storladen på samme tid.

Værket består af en simpel pumpemekanik samt en lampe, der lyser ned på et vandbassin. Paradoksalt nok, begrænser den synlige konstruktion ikke vores følelse af at bade i et uendeligt tomrum. Den gør os snarere bevidste om og fascinerede af, at oplevelsen er fremkaldt via en teknisk installation.                                                                                                                                                               


Vi er deltagere i værket

Vi aktiverer selv værket. Idet vi træder på tærsklen til installationen, aktiverer vi en pumpe, som forårsager krusninger i bassinets vandoverflade. Lyset fra lampen bliver spejlet i vandet og projiceres op på væggen. På den måde er vi deltagere i værket. Vi skaber selv vores oplevelse og danner vores eget panorama.

Vi ved godt, at vi ikke står over for en rigtig horisont, og at vi ikke befinder os på havet eller i det store Verdensalt. Derimod oplever vi noget smukt, som tilnærmelsesvis minder om det. En kunstig og medieret naturoplevelse. Dette aspekt er et af de vigtigste i Olafur Eliassons kunstproduktion: Oplevelsen af at 'se sig selv se', at blive opmærksom på sit ståsted, sit blik og sin opfattelse af verden i sansemæssig og intellektuel forstand.


Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis