Andreas Golder

ANDREAS GOLDER

GROTESKE VISIONERI Anders Golders værker bevæger groteske og karikerede menneskefigurer sig omkring i et univers af abstrakte, maleriske former. Med udgangspunkt i banale og hverdagslige situationer tegner han et absurd og humoristisk portræt af menneskelivet og vores virkelighed. Abstrakte og figurative elementer støder sammen i maleriernes leg med billeder og betydninger.


ANDREAS GOLDER Keep your painting, have a beer, 2007

Beskrivelse
Værket er et maleri i to dele. Venstre del af lærredet er omdannet til en stor, hvid palet, der danner et abstrakt spil af klare farver. I højre side står en karikeret menneskefigur - en kunstner med kraniehoved, ét øje, tungen hængende ud af munden og lyserød neglelak på tæerne. Han svinger penslen, så maling sprøjter ud i luften i farvestrålende kaskader.

Om værket
Keep your painting, have a beer
er et "maleri om maleri". Ved at skildre en kunstner i færd med at male peger værket selvbevidst på den kunstneriske proces og på maleriet som medie. Med en blanding af abstrakte og figurative elementer stiller maleriet os overfor en række visuelle paradokser. Kunstneren i billedet er i færd med at udføre et abstrakt maleri. Men han har ikke noget staffeli. Penselstrøgene svæver i den fri luft - eller også er han ved at færdiggøre det maleri, han selv er en del af? Og den palet, han henter sine farver fra, er både lærred, færdigt maleri og palet. Forvirret? Golder udnytter maleriets virkemidler, abstrakte og figurative, og spiller dermed på forskellige virkelighedsplaner i sit maleri. Samtidig kan værket ses som et humoristisk portræt af en kunstner, som én gang for alle er trådt ned fra sin piedestal.
Læs mere

Om Golders kunst generelt
Maleriet står helt centralt i Golders kunstneriske virke. Stilistisk spænder han vidt, fra næsten abstrakte værker til realistiske situationer, og hans værker rummer mange tekniske eksperimenter. Det fortællende element er dog gennemgående - selv helt abstrakte værker er ofte forsynet med overraskende og humoristiske titler.

I maleriet gekackt non est pictum stormer en figur frem gennem en modvind så stærk, at han går i opløsning og bliver til maling igen. Værket er et billede på tilværelsens absurditet og på menneskelig modgang. For at fortælle sin historie udnytter kunstneren humoristisk malingens tekniske egenskaber. I figurens kølvand hvirvles planter, et hus og en kronhjort op - sammen med den surrealistiske kunstner Salvador Dalís ansigt med det karakteristiske overskæg. Værkets besynderlige titel er en fordrejet udgave af det latinske ordsprog "cacatum non est pictum" - at skide er ikke at male. En påmindelse om, at tingene ikke altid er så lette, som de ser ud.

Om sine skæve og underfundige titler siger Golder selv:
- Folk forærer mig titler. Jeg overhører dem i samtaler. Eller jeg stjæler dem fra andre malere og fra magasiner, fx Der Spiegel. Der var også et år, hvor en pige sendte mig titler på postkort hver dag. Jeg har stadig en samling af titler, og jeg giver én til et maleri, hvis den passer til det.
Læs mere


Andreas Golder

MERE OM KUNSTNEREN

Andreas Golder teaser
Se biografi
Andreas Golder er født i Ekaterinenburg, Rusland. Ved Berlin-murens fald i 1989 emigrerede han med sin familie til Heidelberg i Tyskland.....

Gekackt non est pictum, 2006

Golder teaser

Se film

Hør Andreas Golder fortælle om sit værk "Keep your painting have a beer"

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis