Om kunstneren

ASGER JORN

FØDT VEJRUM 1914 (DK)
DØD ÅRHUS 1973 (DK)

 

ASGER JORN, 1972 Foto: Pierre Alechinsky


Asger Jorn (døbt Asger Oluf Jørgensen) blev oprindeligt uddannet lærer på seminariet i Silkeborg, men tog i 1936 til Paris og startede på Fernand Légers malerskole.

Jorn fik sin kunstneriske debut i 1933 på en udstilling med De Frie Jyske Malere. I 1941 medvirkede han til udviklingen af det spontant-abstrakte maleri i Danmark og var medredaktør af det bredt favnende kulturelle tidsskrift Helhesten.

I 1948 var han en af drivkrafterne bag CoBrA-bevægelsen, som udgav tidsskriftet CoBrA - opkaldt efter sammenslutningens knudepunkter i COpenhague, BRuxelles og Amsterdam. CoBrA-gruppen virkede frem til 1951.

I 1953 påbegyndte Jorn sin omfattende keramiske produktion. Året efter bosatte han sig i Albisola i Italien og samme år startede han bevægelsen Mouvement International pour un Bauhaus Imaginiste.

I 1959 deltog Jorn i den eksperimenterende og politisk orienterede kunstbevægelse Situationniste Internationale. Han udtrådte i 1961 for at oprette sit eget Skandinavisk Institut for Sammenlignende Vandalisme, der bl.a. skulle forestå udgivelsen af et illustreret bogværk i 32 bind om Nordisk Folkekunst i 10.000 år, som dog aldrig blev fuldført.

Fra midten af 1950erne boede han skiftevis i Paris og Albisola. Hans første udstilling i USA var i 1962 på Lefebre Gallery. Fra 1966 fokuserede Jorn frem for alt på oliemaleriet. Han rejste ofte og besøgte bl.a. Cuba, England og Skotland, USA og Østen.

Han modtog flere gange Akademiets medalje, i 1962 modtog han Eckersberg Medaljen, som han afslog. Han afslog også den prestigefyldte Guggenheim International Award i 1964, men modtog og accepterede Prins Eugen Medaljen i 1970.

Fra 1933 og frem til sin død deltog han i talrige udstillinger i Europa og USA. Efter sin død har hans værker tilsvarende optrådt på udstillinger over hele verden.

I 2003 arrangerede ARKEN en stor Asger Jorn-udstilling, der senere blev vist på Cobra Museet i Holland og Kunsthalle zu Kiel i Tyskland.

Jorn er desuden repræsenteret på følgende museer: Statens Museum for Kunst, Kobberstiksamlingen, Louisiana, Silkeborg Kunstmuseum, Aarhus Kunstmuseum, Nordjyllands Kunstmuseum, Herning Kunstmuseum, Randers Kunstmuseum, Vejle Kunstmuseum, Vejen Kunstmuseum, Fyns Kunstmuseum, Henie-Onstad Kunstsenter i Høvikodden, Museet for Samtidskunst i Oslo, Göteborgs Konstmuseum, Tate Gallery i London, Stedelijk Museum i Amsterdam, Museum Boymans-van Beuningen i Rotterdam, Stedelijk van Abbe Museum i Eindhoven, Museum van Hedendagse Kunst i Gent, Nationalgalleriet, Berlin, Lenbachhaus, München, Centre Georges Pompidou i Paris, Musée de Picardie i Amiens, Peggy Guggenheim Collection i Venedig, Solomon R. Guggenheim Museum i New York.


Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis