Om værket

ELINA MERENMIES

OM VÆRKET


  ELINA MERENMIES
     Baby Monster, 2002
Babymonster
Blæk på papir
31 x 24 cm
Personerne på Merenmies' billeder er uhyggelige monstre. De har mistet enhver lighed med den virkelighed, hvor hun har fundet sin inspiration. I stedet er personerne nu blevet til drømme- eller mareridtslignende indtryk og stemninger, som hun maler frem ved hjælp af ekspressive og udflydende akvarelfarver kombineret med mere præcise sorte blækstreger.

Merenmies har portrætteret sine bekendte, som om den voldsomhed og uregerlighed, der ligger i farven og dens påførsel, er en egenskab, der også knytter sig de portrætteredes personlighed.

Merenmies siger selv om sine billeder: - Jeg mener ikke mine malerier har til opgave at forsøge at gøre folk glade eller bidrage til en lykkelig sindsstemning. Det er bedre, at folk ser mine malerier og oplever, at det onde, som de engang har oplevet også er sket for denne person. Men at alt nu er godt.

SJÆLEBILLEDER
Akvarelteknikken betyder, at Merenmies arbejder i et spontant udtryk i sine billeder. Hun kan ikke styre processen ned til mindste detalje og derfor bliver resultatet også mere antydninger end entydigt. Vi skal ikke kunne se personens komplette fysiske ydre.

I den grad vi fokuserer på det ydre fungerer det som spejl for den portrætteredes indre – eller som Merenmies fortolker deres indre. De utraditionelle pas-billeder fungerer som en form for aftegninger af de portrætteredes sjæl.

Forholdet mellem model og billede er domineret af Merenmies' mørke fortolkning, og det sjælebillede, hun viser, er skrækindjagende, men også besynderligt.
På trods af de voldsomme billeder understreger Merenmies, at kærlighed og medfølelse er vigtige ingredienser i portrætterne – ellers ville de slet ikke kunne fungere.

Om Elena Merenmies' kunst generelt
Afsættet for Merenmies' kunst er det underbevidste krydret med de mareridt og surrealistiske forestillinger, der møder os til daglig på film, i fjernsyn og tegneseriehæfter.

Normalt uskyldige tegneseriefigurer og diverse farvestrålende legetøj bliver i hendes billeder transformeret til mareridtslignende monstre med hugtænder og blodet dryppende ud af munden, mens de hiver hjertet ud på et andet besynderligt væsen.

DET UTRYGGE
Barndommen er ikke tryg i Merenmies' billeder, tværtimod. Merenmies lader mange af sine figurer tage udgangspunkt i normalt tryghedskabende figurer som bamser og dukker og tilsætter dem så egenskaber og temperamenter, vi håber de ikke besidder. Kun hvis alt hvad der kan gå galt går galt, kan det ende som i hendes billeder – og det gør det ofte i Merenmies' kunst. Figurerne er gået amok, eller også ser de ud, som de kunne finde på at gøre det.

TEGNESERIER OG HOLLANDSK MALERI
Merenmies henter sin inspiration i tegnefilm og tegneserier, men også i hollandsk malerkunst fra 1500 og 1600 tallet, hvor en række kunstnere også interesserede sig for den voldsomme modsætning mellem godt og ondt.

I detaljerige malerier udfoldede de komplicerede historier om menneskers tvedelte sind, og de handlinger som både det gode og det onde resulterer i. Merenmies arbejder i sine olie- og temperamalerier med en lignende detaljerigdom og ekstrem nøjagtighed.

Enkelte dele af billederne kan være utrolig smukke med mange farvestrålende mønstre, men skønheden bliver ofte brudt af den urovækkende historie, som samtidig udspiller sig på papiret eller lærredet. Andre inspirationer er baseret på hverdagens avisoverskrifter, der fortæller om mord, kræft og andre omstændigheder ved det moderne liv.

BIZARRE HORROR-FIGURER
Små og store horror-væsener, som vi kender dem fra bizarre tegneserier, befolker alle Merenmies' værker. Men de vækker ikke kun væmmelse, de kan også være morsomme "freaks". Netop det underlige – det freaky – bruger Merenmies som en understregning af det irrationelles store betydning for vores liv og vores oplevelse af verden.

Via sine sammensatte visuelle universer skaber hun fascinerende historier om en bizar barne- og ungdomsverden, der er uden for rationel forståelse. Billederne har en vis lighed med eventyrillustrationer, hvor den afsluttende lærdom kommer fra et sammensurium af skrækvisioner tilsat en god portion galgenhumor. Merenmies balancerer bevidst på den fine grænse mellem god og dårlig smag, men uden at resultatet bliver til kitsch.

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis