Om kunstneren

JEAN ARP

FØDT 1886 STRASSBURG (D)
DØD 1966 BASEL (CH)JEAN ARPJean Arp (født Hans Peter Wilhelm Arp) er en af den modernistiske kunsts mest centrale kunstnere. Den fransk-tyske kunstner studerede først i Weimar og siden i Paris. I 1912 tog han til München, hvor han mødte Wassily Kandinsky og medvirkede til udarbejdelse af bogen Der Blaue Reiter.

Arp deltog i Blaue Reiter-udstillingen i München i 1912 og den anden Moderner Bund udstilling i Zürich i 1913. Desuden bidrog Arp med tegninger til Herwarth Waldens innovative berliner tidsskrift Der Sturm, der fungerede som talerør for tidens avantgarde-kunstnere. I 1914 mødte han bl.a. Apollinaire, Picasso og Modigliani i Paris.

For at undgå værnepligt under 1. verdenskrig flyttede han i 1915 til Zürich, hvor han mødte Sophie Taeuber, som han giftede sig med. Begge var med til at grundlægge Dada-gruppen i Zürich, som blev dannet omkring den tyske forfatter Hugo Balls Cabaret Voltaire i 1916.

Arps første abstrakte træ-relieffer er fra denne periode. Efter krigen samarbejdede Arp med Dada i Berlin og med dadaisten Kurt Schwitters i Hannover. I 1920 flyttede han til Paris, hvor han bidrog til den internationale Dada-udstilling i 1922 og til den første Surrealist-udstilling i 1925.

I slutningen af 1920erne bliver Arps relieffer stadig større, og omkring 1930 starter han arbejdet med decideret fritstående skulptur. Da 2. verdenskrig bryder ud i 1939 begynder han at signere sine værker Jean Arp, og da Paris besættes af Tyskland søger han igen beskyttelse i Schweiz.

Under krigen udstillede han i New York på Peggy Guggenheims "Art of This Century Gallery" i New York. I 1958 blev den første retrospektive udstilling for Arp arrangeret på Museum of Modern Art i New York. I 1954 modtog han Grand Prize for Sculpture på Venedig Biennalen. I de sidste år af sit liv rejste Arp meget og modtog en række hædersbevisninger og store bestillinger, herunder udarbejdelsen af et relief foran UNESCOs hovedkvarter i Paris. 

Jean Arp er repræsenteret på museer over hele verden, herunder på Solomon R. Guggenheim Museum i New York, Museum of Modern Art i New York, National Gallery of Art i Washington, National Gallery of Australia i Canberra, San Franciscom Museum of Modern Art, Kunsthaus Zürich, Kunstmuseum Basel, Reina Sofia National Museum i Madrid, Tate Gallery i London, National Gallery of Canada i Ottawa og Louisiana i Humlebæk.


Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis