Om værket

KATHARINA GROSSE

OM VÆRKET

 

 KATHARINA GROSSE
     Uden titel, 2008
Akryl på lærred
296 x 506 cm
Grosse maler altid abstrakte billeder, men hun former samtidig et dybdeperspektiv i dem. Uden titel er så stort, at det fylder hele ens synsfelt. Det føles nærmest, som om man er omringet af billedet; som om man står inde i det. Maleriet suger betragteren ind i et univers af hvirvlende spiraler i intense farver. Samtidig konfronteres beskueren med, at det blot er en to-dimensionel flade, som det ikke er muligt at træde ind i.

I KUNSTNERENS FORDSPOR
Når Grosse maler sine billeder med spraymaling, lægger hun dem på gulvet. Hun bevæger sig nærmest dansende rundt, mens hun påfører lærredet de overdimensionerede strøg. Den amerikanske maler Jackson Pollock (1912-1956), brugte en lignende teknik, når han lavede sine malerier med klatter af oliemaling. Teknikken kaldes for action painting og den gør det muligt for beskueren at følge kunstnerens bevægelser i maleriet.

ORGANISK ELLER SYNTETISK?
I kunstværkets komposition kæmper det organiske og syntetiske om magten. Malingen med jord danner et nærmest mosagtigt og organisk lag over de spraymalede spiraler. Men der råder en vis tvetydighed i værket. Er det organiske grønne lag ved at lukke af for det syntetiske og dynamiske rum som spiralerne udgør? Eller bliver det organiske lag trængt væk af spiralerne?

Om Katharina Grosses kunst generelt
Der løber to hovedlinjer gennem Grosses kunstpraksis. Den ene linie er hendes store malerier. Den anden er hendes ruminstallationer. Ruminstallationerne blander maleriske og arkitektoniske elementer. Grosse maler selve udstillingsrummet; væggene, loftet, gulvet og møblerne, med spraymaling i enorme skalaer. På den måde omdanner hun udstillingsrummene til tredimensionelle malerier.

Grosse inddrager også store balloner, containere og jordbunker i ruminstallationerne. Hun skaber smukke og farverige landskaber, som leder tankerne hen imod industrielle ulykker og økologiske katastrofer.

STEDSSPECIFIK KUNST
Grosse producerer sine malerier i sit værksted, mens installationerne tager udgangspunkt i det specifikke rum, hun skal arbejde med. Inden Grosse udfører værket, undersøger hun lys- og rumforhold i de enkelte rum og inddrager dem i det endelige kunstværk.

Når Grosse omdanner udstillingsrummene på denne måde, både skjuler og fremhæver hun bestemte træk ved dem. Døre, vinduer og møbler fremstår nærmest drømmeagtige. I sine ruminstallationer skaber hun et grænsefelt mellem kunst og virkelighed, som betragteren får mulighed for at træde ind i - så vi kan sanse kunstværket med hele kroppen.

På den måde hiver Grosse maleriet ud af rammen, og spreder det over hele rummet. Det er en frigørelse af maleriet - en metode til  at løsrive kunsten fra sin ramme og hente den ind i virkeligheden.

Grosse lader kunstens imaginære landskaber springe ud af maleriet og ind i virkelighedens rum. Samtidig inspirerer hun os til at se på vores hverdagsomgivelser med et kunstnerisk blik.

 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis