Om værket

Pascale Marthine Tayou 

Om værket

 

 

PASCALE MARTHINE TAYOU

     Fashion Street, 2010
Modegade
Glas og blandede materialer
180 x 103 x 77 cm
Værket Fashion Street er overvældende sanseligt og har både noget humoristisk og mystisk over sig. Skulpturen har en stærk relation til Tayous eget liv og kulturelle baggrund. Glasskulpturens beklædningsdele er inspireret af jordnære afrikanske elementer fra Tayous barndom sammensat med velkendte ting fra den vestlige verdens forbrugersamfund. Selve figuren er lavet i glas, som er fremstillet syd for Firenze.

Værket er en hyldest til gadesælgere i hele verden og er på sin vis også et selvportræt. Tayou var selv gadesælger i sin studietid for at tjene ekstra penge. I Fashion Street viser Tayou os skønheden i det erhverv, som trods den lave status i samfundet, forskønner gadebilledet med sælgerens farverige varer; tørklæder, tyggegummi, slikposer og legetøj. Han skaber således et humoristisk og sammensat portræt af en nutidens verdensborger. 

Tayous kombination af former, farver og teksturer og hans brug af garn, tråd, perler, træ osv. står i stærk kontrast til den klare, kolde, lyse og næsten sjælløse glaskrop. Men i det øjeblik alle delene sættes sammen, vækkes værket til live og bliver et elegant, humoristisk og livligt væsen. Der opstår en mangefacetteret helhed, ganske som det gør sig gældende i Tayous livsfilosofi: - Vi er alle søskende – selvom du er fra Norden, er du også fra Afrika.

Om Pascale Marthine Tayous kunst generelt
Pascale Marthine Tayou hed oprindeligt Jean Apollinaire Tayou, men tog navneforandring i midten af 1990erne til sit nuværende mere feminint klingende navn. Denne gestus markerede begyndelsen på en uophørlig kunstnerisk, geografisk og kulturel nomadetilværelse, som har bragt Tayou frem på den internationale kunstscene.

Tayous kunstneriske arbejde er, ligesom hans navn, bevidst flydende og undsiger sig på forhånd fastlagte strukturer. Hans værker er flertydige, uregerlige, gribende, uventede og varierede, og de er altid forbundet med ideen om rejsen og mødet med det eller den, som er fremmed for én selv. At være en rejsende ser Tayou ikke blot som en livsforudsætning, men også som en psykologisk tilstand, der kan ændre de sociale relationer og de politiske, økonomiske og symbolske strukturer, der styrer vores liv.

HUMOR ER LIVSNØDVENDIG
Tayous værker taler ofte til beskuerens humoristiske sans. Ifølge Tayou er humor et meget vigtigt aspekt, som bør fylde mere i vores hverdag. Livet er for alvorligt, og det er ifølge kunstneren ikke godt for os. Det er vigtigt, at vi har selvironi og præsenterer seriøse emner med humor. Dette er også udtalt i Tayous kunst, som bærer et grundlæggende humanistisk og livsbekræftende budskab med sig om åbenhed, menneskets livsvilkår og tankens grænseløse bevægelser i en globaliseret verden.

Tayous værker er ofte skabt af materialer, som han finder på sine rejser og er derfor tæt forbundet med nuet. Ethvert nyt udstillingsprojekt ser Tayou som en hyldest til livet og som en ny erfaring med de mange relationer, vi som mennesker indgår i – i forhold til nationaliteter, områder, mennesker, kultur, historie og de materialer og genstande, som befolker denne verden.

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis