Peter Bonde

PETER BONDE

MED PENSEL OG PHOTOSHOP


Med rå energi, ironi og provokation afsøger Peter Bonde maleriets muligheder. Hans malerier befinder sig mellem en romantisk og en idebaseret kunstform, hvor den dybe, sjælelige kunstoplevelse bliver antydet, men ikke forløst.

PETER BONDE Born again Painter, 2001


Beskrivelse
Brede penselstrøg og spraymalede graffitistreger i syrlige og delikate farver løber energisk hen over et stort lærred. Lærredets bund er ikke hvid, men fuld af digitalt printede fotografier. Der er noget råt, kaotisk og ufærdigt over maleriet. De underliggende fotografier er private snapshots, som Peter Bonde har kombineret i en slags digital collage eller ophobning. I midten står han selv med ryggen til og maler i sit atelier på Mallorca, i undertrøje og bare tæer. De andre personer, som kan ses i maleriet, er alle kunstnere og Bondes personlige venner. Maleriets titel, Born again Painter, er skrevet ind i dets øverste venstre del.

Om værket
Born again Painter er fremstillet med computer og pensel i en flertrins arbejdsproces. Værket er bygget op af mange lag og udtryksformer, der både stammer fra privatsfæren, fra subkulturelle fænomener som graffiti og sampling og fra kunstens verden. Selve malearbejdet begynder først et godt stykke inde i tilblivelsesprocessen. Frem for at starte med at sætte det første penselstrøg på et jomfrueligt, hvidt lærred, har Bonde skabt et fotografisk underlag for de malede, abstrakte farveflader på computeren. De vilde, spontane penselstrøg og linjeforløb, der ligger hen over lærredets fotografiske underlag af billeder, er en blanding af manuelt og digitalt påførte farver. Dermed nedbryder Bonde grænserne mellem det unikke og det reproducerbare. Han skaber en sammensmeltning af det subjektive og det objektive udtryk i maleriet.
Læs mere

Om Bondes kunst generelt

I Peter Bondes kunst udspiller der sig en dialog mellem det spontane og det bevidste, mellem følelser og intellekt. Siden 1982, hvor han fik sit gennembrud som en af De Unge Vilde, har han udviklet et maleri, der på én gang kan opleves som ekspressivt og konceptuelt. Hans maleri har ofte monumental størrelse og er malet med store, farvestærke penselstrøg oven på prints af private fotografier. Værkerne udtrykker imidlertid ikke kunstnerens dybe følelser i tråd med ekspressionismens tradition. De simulerer snarere ideen om, at et maleri kan udtrykke og fortælle noget. Der er på én gang et følelsesladet nærvær og en strategisk distance til stede i hans kunst.
Læs mere

Peter Bonde

MERE OM KUNSTNEREN

Peter bonde portræt

Se biografi

Peter Bonde er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (1976-82). Fra 1987-90 boede Bonde i Köln.

Bonde var professor på Det kongelige Kunstakademis.....

Se film

Peter bonde mistake

Hør børn interviewe Bonde om Untitled (Tom's Mistake)

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis