Om værket

TAL R

OM VÆRKET


 

 TAL R
     Umuligt notat, 1999
Olie på lærred
200 x 240 cm
Maleriet er voldsomt og iøjnefaldende malet. Farverne er stærke og er påført lærredet i store strøg, der gør billedet tilstræbt barnligt og kaotisk at se på. De markante farveflader gør billedet fladt uden illusionistisk dybde, hvilket yderligere bidrager til det naive udtryk.

Den grove penselføring og de enkle store genstande gør maleriet til en blanding af børnetegning og ekspressivt maleri, der søger det voldsomme og udadrettede udtryk.

Resultatet er et maleri med tæt forbindelse til børns spontane og energifyldte leg. Det naive udtryk i de afbildede genstande er et legende element i det seriøse og voksne medie, som oliemaleriet ellers bliver regnet som.

OM BÅDE STORT OG SMÅT - MEST SMÅT
Tal R tager i Umuligt notat afsæt i sin egen helt almindelige verden. Tal R betegner sig selv som en forstadsknægt, der ofte fortæller banale og simple historier. Han henter sine motiver i forstadsknægtes verden: tegneserier, graffiti, sport etc.

Umuligt notat kunne være en form for dokumentation af kunstnerens eget værelse eller prototypen på et uoverskueligt, beskidt og rodet teenageværelse. Et værelse som de fleste mødre kun kender alt for godt, når de har bedt deres dovne sønner om at rydde op på for fjerde gang og resultatet stadig er det samme. Historien er ikke lang og kompliceret, men er i lige så høj grad et erindringsøjeblik med fortællende dimensioner.

MALERISK MISK-MASK
Umuligt notat afslører i sin malestil, hvordan det er blevet til. Tal R arbejder med talrige billedlag, som han maler over gang på gang, for på den måde at lade motivet træde frem fra. Tal R frembringer et poetisk billedunivers, der forener typisk ekspressive maleriske kvaliteter med fortællinger og diverse associationer.

De ekspressive penselstrøg skal ikke nødvendigvis opfattes som en videreførelse af ekspressionismen, hvor de synlige penselstrøg blev opfattet som udtryk for kunstnerens personlighed. Her er de frem for alt en malerisk stil. Tal R samler – også i sine malerier – forskellige indtryk i en collagelignende stil og blander dem sammen i forskellige stile og sammenhænge.

Han henter sine motiver i bred række vifte af inspirationer, der inkluderer musik, ungdomskultur, tegneserier og den yngre ekspressive kunsthistorie, som fx Asger Jorn og Per Kirkeby.

Om Tal R's kunst generelt
ARKENs samling indeholder en række af Tal R's malerier fra slutningen af 1990erne og en stor sort væg fyldt med tegninger og fotografier. Hans malerier fra denne periode tager ofte deres afsæt i kunstnerens egen hverdag og fortæller herfra en personlig historie. Hans malerier er ukonventionelle og spontane og fyldt med en direkte energi og associationsrække.

MALEREN SOM DJ
Tal R maler let forståelige fortællinger, som han sampler (sammensætter) fra forskellige sammenhænge, uden at fortællingerne bliver overdrevne komplicerede eller intellektuelle. Billedernes indhold hviler ofte helt bogstaveligt på et solidt fundament, som det også er tilfældet i værket Blokeret dør.

Maleriets bund og top skaber rammerne for den historie, der udspilles i midten af billedet og samtidig fortæller de om Tal R's arbejdsproces. Bunden er typisk bredere og voldsommere end barren foroven, som Tal R bruger til at afslutte billedet. Bunden fungerer derimod som fundamentet for den historie og det billede der vokser frem mellem virvaret af farver, farveplamager og tydelige penselstrøg. Motiverne i midten kan indeholde alt fra rodede værelser og stuer, racerløb og landskaber.

Tal R er en del af en gruppe danske malere, der blev uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1990erne. Fælles for denne generation af malere er et fokus på maleriets ekspressive og maleriske kvaliteter, som de forener med personlige og til tider banale historier.

1990ernes maleri står i markant modsætning til det såkaldte unge vilde maleri, der kendetegnede 1980erne i Danmark. Her var kunstnerne i en tilstræbt ekspressionistisk stil optaget af intellektuelle og teoretiske diskussioner i modsætning til 90er generations "små" og nære historier.

INSPIRATION FRA AFFALD
Tal R's malerier tager udgangspunkt i en historie, en figur eller en genstand, som han så lader udvikle sig og transformere til et mere kompliceret udtryk. Han arbejder med ideen om en visuel skraldespand som en uudtømmelig kilde for inspiration.

Skraldespanden er fysisk placeret i maleriets nederste del, hvor den indtager maleriet og befolker det med alskens farver og former. Der er intet hierarki i hans kunst. Alt kan vises og bliver det - intet motiv er for hverdagsagtigt, for afslørende eller for banalt.

Hans uhøjtidelige tilgang til kunsten præger hans kunst, som er kaotisk, humoristisk og fuld af bevægelse. Både udtryks- og indholdsmæssigt tilfører han maleriet fornyet energi og muligheder, efter at det af mange kunstnere har været afskrevet som medie. Maleriet er ikke det eneste medie, Tal R benytter sig af - også fotografi, tegning, mobiler og totalinstallationer er del af hans praksis.

Graffiti, børnetegninger og tegneserieillustrationer udgør fundamentet for malerierne, som udtryksmæssigt også ligger i forlængelse af CoBrA-bevægelsen og de humoristiske happenings i Fluxus-kunsten fra 1960erne.

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis