Om værket

TIM NOBLE & SUE WEBSTER

OM VÆRKET


 

 TIM NOBLE & SUE WEBSTER
     Falling Apart, 2001
At falde fra hinanden
Blandede materialer
76,2 x 71,1 x 63,5 cm
Tim Noble & Sue Websters kunst opfylder med Nobles egne ord "dit værste mareridt om hvad kunst kan være" – deres skulpturer er vulgære, anmasende og umiddelbart mere poppede end en popkoncert, men de er også modsætningsfyldte og flertydige.

Falling Apart sammenstiller det ulækre og monstrøse med det smukke og det forfinede. Skrald er blevet forvandlet til kunst. Affaldet til skulpturen har kunstnerparret – som også danner par privat – samlet gennem flere måneder. Der er derfor tale om et selvportræt i mere end én forstand: Ud over skyggen på væggen fortæller deres affald os også, hvem de er.

Titlen Falling Apart hentyder til parrets mange skænderier under arbejdet med skulpturen. Krisen kan aflæses direkte i silhuetten, hvor vi som beskuere kan se, at de to hoveder er ved at falde fra hinanden.

DU ER DIT SKRALD
Noble & Webster har lavet flere skulpturer af skrald. De udnytter, manipulerer og forvandler hverdagens materialer for at udfordre vores forventninger til det kunstneriske selvportræt. Ved at bruge affald viser de desuden, hvordan vores identitet også skabes via det, vi køber og forbruger i bred forstand.

Desuden er brugen af affald et anarkistisk bidrag til en kunstverden, der ifølge Noble & Webster i stadig højere grad efterligner resten af samfundet i banalitet og kommercialisme.

Om Tim Noble & Sue Websters kunst
Noble & Webster er i lighed med store dele af deres generation af kunstnere optaget af den hverdag, der omgiver dem. Hverdagen og dens betydning for identitet danner udgangspunkt for deres kunst.

KITSCHET KUNST
Deres strategi og stil er provokerende og konfronterende. De udfordrer de eksisterende rammer for kunsten og det smukke. Det er den spektakulære og mere vulgære del af samtidskulturen, som kunstnerne kommenterer i en stil, der tydeligt mimer selv samme kulturs opmærksomhedssøgende stil.

De placerer sig bevidst mellem de to tilsyneladende modpoler: kunstens finkultur og forbrugssamfundets lavkulturelle kitsch for herigennem at gøre opmærksom på den overraskende lighed mellem begge verdner.
Udover deres fascination af skraldets æstetiske muligheder, har de en vis forkærlighed for referencer til Las Vegas – det ultimative symbol på et glimtende, glitrende og overfladisk samfund.

KUNSTNEREN SOM BERØMTHED
Noble & Webster kommenterer desuden den forandrede position, som samtidskunsten har oplevet i England siden fremkomsten af de såkaldte YBA (Young British Artists). YBA fik England tilbage på det internationale kunstverdenskort og er senere blevet brugt af den britiske regering til at øge den internationale interesse for britisk kultur. Her optræder kunsten på lige fod med mode og musik, og visse kunstnere oplever samme opmærksomhed som popstjerner og filmskuespillere.

Noble & Webster regnes ikke blandt den egentlige generation af YBA, men de har gentagne gange ironiseret over forholdet mellem grænsesøgende og fornyende kunst på den ene side og på den anden side regeringsfinancierede forsøg på at skabe et fælles engelsk kulturelt udtryk, der kan udnyttes til at sælge alt fra musik til fødevarer.

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis