AI WEIWEI: CIRCLE OF ANIMALS/ZODIAC HEADS

AI WEIWEI: Circle of Animals/Zodiac Heads


AI WEIWEI Circle of Animals/Zodiac Heads, 2010

Circle of Animals/Zodiac Heads (2010) er et hovedværk af den kinesiske kunstner Ai Weiwei (f. 1957). Skulpturgruppen er deponeret på ARKEN af Frahm Samlingen. Værket viser de tolv dyr i den kinesiske dyrekreds. Dyrene griber langt ind i kinesernes hverdag som stjernetegn i deres kalender. Læs mere om dyrenes symbolik her

Plyndringen af de 12 dyr
Ai Weiwei’s værk er nært knyttet til Kinas historie: I 1700-tallet blev 12 dyrehoveder skabt i bronze til kejserpaladset Yuanming Yuan i Beijing. Det var et stort anlæg, der også rummede pavilloner og fontæner, tegnet i europæisk stil af en italiensk jesuitermunk, der arbejdede for kejseren. Hovederne indgik som dekorative elementer i en stor fontæne. De franske og britiske hære plyndrede anlægget i 1860, og derefter blev hovederne spredt for alle vinde. Begivenheden blev en del af det, som kineserne kalder ”Ydmygelsens århundrede”.

Kinas syn på sig selv
I de senere år har den kinesiske stat tilskrevet de gamle dyrehoveder en stor national symbolværdi, ikke mindst i forbindelse med en række skandaleombruste auktionssalg af syv af hovederne. I dag er fem af de tolv dyrehoveders skæbne stadig ukendt - dragen, slangen, vædderen, hanen og hunden.

Kunstner og aktivist

I 2010 genskabte Ai Weiwei dyrekredsen for at rejse en debat om national stolthed og selvanskuelse. Han har taget udgangspunkt i de eksisterende syv hoveder og tilføjet sin egen fortolkning af de forsvundne fem. Ai Weiwei kredser i sin kunst ofte om menneskerettigheder og kritik af det kinesiske samfund. Han er flittig som aktivist på internettet, hvilket har givet ham store problemer. Han blev i 2011 fængslet uden rettergang i 81 dage. I dag kan han ikke rejse ud af landet.


Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis