STORBYLIV

Storbyliv

RASHMI KALEKA Chhota Paisa (Small Change), 2012
Delhis gadesælgere
Rashmi Kaleka (f. 1957) bor i Delhi og arbejder med lydkunst. Byttepenge (2012) er baseret på lyden af Delhis gadesælgere i de tidlige morgentimer. Gadesælgernes morgenråb fra solopgang er byens vækkeur, en kakofoni af stemmer, som byen står op til hver dag.

Gennem flere år har Kaleka opsøgt gadesælgerne og optaget deres stemmer. Det er et rørende værk, hvor kunstneren optræder nærmest som en antropolog, der indsamler en lokal, autentisk kultur, som er ved at forsvinde i takt med globaliseringen. Optagelserne er bearbejdet til en musisk collage i samarbejde med den schweiziske komponist Hans Koch. Lydværket ledsages af en videopanorering over Delhis tage ved daggry.

Mumbais mylder
Jitish Kallat (f. 1974) bor og arbejder i Mumbai. Billboard-maleriet Allegori over den endeløse morgen (2012) er skabt til udstillingen. Det tager udgangspunkt i et panoramisk fotografi, som han en morgen tog foran en lokal togstation i Mumbai. I maleriet myldrer menneskeskæbner ind og ud mellem hinanden. Lever de i håb, smerte eller glæde?

Mumbai er en af verdens største og tættest befolkede byer med et indbyggertal på omkring 21 mio., når man medregner byens forstæder. I visse kvarterer bor der omkring 120.000 pr. km2. I Danmarks tættest befolkede område, Frederiksberg Kommune, bor der til sammenligning knap 11.000 pr. km2.

Som Kallat har udtalt: "Den tæt befolkede by, Mumbai, hvor jeg bor, udgør næsten et teater, hvor den daglige tilværelses regler bliver presset til det yderste, og det trænger sig hele tiden ind i min kunstpraksis."

JITISH KALLAT Allegori over den endeløse morgen, 2011-2012

 

 

 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis