Kommende udstillinger

27. september 2014 – 12. april 2015

MICHAEL ANCHER - P.S. KRØYER
Venner og rivaler


Hvad er venskab?

Skumsprøjt, solglimt og to malere på samme sted. ARKENs udstilling stiller for første gang skarpt på forholdet mellem Michael Ancher og P.S. Krøyer, den grundige slider og det virtuose vidunderbarn. Gennem 93 af deres mest berømte billeder fra Skagen og gennem deres indbyrdes breve får vi et indblik i kampe, diskussioner og ubrydeligt venskab. Ancher og Krøyer hjalp, inspirerede og respekterede hinanden. De skærpede begge deres egne holdninger i mødet med den anden, og konkurrencen var frugtbar. Ancher og Krøyer var blandt hovedaktørerne i det moderne gennembrud i dansk kunst, og deres værker er i dag velkendte nationalklenodier. Udstillingen giver ny indsigt i de to maleres relation, arbejdsproces og selvforståelse.

Kjære Krøyer, kjære Ancher!

Ancher og Krøyer korresponderede flittigt i 27 år - om livet såvel som kunsten. Deres ærlige, kloge og humoristiske breve er et omdrejningspunkt i udstillingen. En del af de vigtigste er udstillet, og i ARKENs Filmsal samt i udstillingens lytteposter kan du høre skuespillerne Preben Kristensen som Krøyer og Michael Moritzen som Ancher læse udvalgte passager af brevene. At modtage et fysisk brev er stadig som at få en gave - og i udstillingens skrivehjørne kan du skrive og poste dit eget brev. Husk adressen.

 

To temperamenter

Michael Ancher var fastboende og gift med den lokale gæstgivers datter, Anna. Krøyer kom til Skagen otte år efter Ancher og giftede sig senere med den fashionable Marie Triepcke. Anchers fiskerbilleder var med til at lokke Krøyer til Skagen, og Krøyers billeder af sommerlys og kunstnerfester smittede af på Anchers motiver.

Verdensmanden Krøyer stræbte efter et kunstnerisk fællesskab, hvor inspirationen kunne flyde frit og motiverne deles. Ancher foretrak at male alene og følte sig til at begynde med truet af Krøyers sprudlende kreativitet.

Begge dyrkede de på Skagen friluftsmaleriet med alle dets praktiske udfordringer. Der er ofte sandkorn i malingen i deres billeder, der emmer af sol, blæst og frisk luft. Men selv om Ancher og Krøyer ofte malede de samme motiver, er deres synsmåder forskellige. Krøyer var glad for diagonaler og overraskende beskæringer. Anchers billeder er mere monumentale.


Kopi og original mødes
I sommeren 1897 kunne Ancher ikke dy sig for at male en kopi af ét af Krøyers værker, nemlig forstudiet til det berømte billede af deres to hustruer, der spadserer rygvendte i strandkanten. Som et scoop i udstillingen mødes de to versioner – Krøyers forstudie og Anchers kopi – for første gang i 117 år. Her kan vi direkte sammenligne de to kunstneres penselstrøg i to ensartede motiver.

En lyttepost i udstillingen bringer citater fra Anchers rørende 'skriftemaal', brevet fra hans sygeleje, hvor han bekender at have kopieret værket, og Krøyers generøse tilgivelse.

 

   P.S. KRØYER Sommeraften ved Skagen, 1892MICHAEL ANCHER Anna Ancher vender hjem fra marken, 1902
  
  
  
  
  
  
  
  

 

 

 

 

  
  

 

 Arrangementer:

POST-A-LETTER AFTENER

I samarbejde med Post Danmark og foreningen Post-a-Letter afholder ARKEN brevskrivningsarrangementer den første onsdag i hver måned kl. 17-20. Her betaler Post Danmark portoen - husk adressen.Værkerne ovenfor er venligst udlånt fra Skagens Museum. Krøyers værk ejes af Ny Carlsberg Glyptotek i København. Deponeret på Skagens Museum. Foto: Skagens Museum

  
  
  
  
5. september 2015 – 17. januar 2016

BJØRN WIINBLAD BJØRN WIINBLAD De arabiske nætter, gobelin, ca. 1970-73

 

Elegante kruseduller, sprøde, spinkle streger, energiske farver og frodige former. De fleste danskere kender Bjørn Wiinblads eventyrlige ansigter og karakteristiske ornamentik fra hans populære platter og forrygende illustrationer i 1001 og én nats eventyr. Minderne fra de danske spisestuer står dog ikke alene: I dag er interessen for Wiinblads særegne streg med en orientalsk inspiration i nærmest eksplosiv vækst. Wiinblad har fået en revival.


ARKEN præsenterer i efteråret 2015 en omfattende udstilling med Bjørn Wiinblads fabulerende univers gennem keramik, porcelæn, plakater, illustrationer, skulpturer, scenografi, kostumer mm. Udstillingens brede præsentation af Wiinblads virke tegner et nuanceret billede af hans kunstneriske udvikling, inspirationskilder samt hans unikke sans for kunsthåndværk, indretning og design.


Wiinblads udtryk er indbegrebet af smittende livsglæde, nerve og optimisme. Wiinblad er ikke bare folkeeje i Danmark. Han er også internationalt anerkendt, ikke mindst i Tyskland, USA, Mellemøsten og Asien og udstillingen belyser således også hans internationale gennembrud.

 

 

 

 

 

 

 

 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis