Palle Nielsen og Modellen

Palle Nielsen og Modellen

 

PALLE NIELSEN Modellen. En model for et kvalitativt samfund, 1968. Moderna Museet, Stockholm
"Slip børnenes glæde, fantasi og kreativitet løs – det gør dem til frie, sociale og nysgerrige børn.”
Palle Nielsen

Palle Nielsen har i de sidste 10 år oplevet en stadigt stigende interesse for sin banebrydende udstilling fra 1968, Modellen – En model for et kvalitativt samfund. I dag er Palle Nielsen internationalt respekteret for sin legeplads-udstilling, der som socialæstetisk kunstværk var langt forud for sin tid.

International anerkendelse
Dokumentationsmaterialet fra udstillingen er blevet indlemmet i samlingen på MACBA i Barcelona og vist på flere internationale museer, senest MoMA i New York (2012) og Tate Liverpool (2013). Palle har desuden ved enkelte lejligheder opført nye versioner af Modellen udendørs i mindre format, fx i Utrecht (2009) og i Paris (2013).

Fra legepladsaktioner til Modellen
Palle Nielsen er født i 1942. Han studerede maleri på det Kongelige Kunstakademi i København fra 1963-67. Hans politiske holdninger og interesse for kunst som et redskab til at skabe forbindelse mellem kunsten og samfundet førte ham dog ad andre veje.

I 1967 udførte Palle Nielsen som kunstnerisk konsulent for Høje Gladsaxe Kommune en stor, kreativ legeplads, Alsikemarken, med bakket terræn, levende dyr og meget andet. Den skulle give børnene bedre legevilkår i det fremmedgørende miljø omkring tidens moderne sociale boligbyggeri.

Året efter kom den første i en række legepladsaktioner i Nørrebros trange baggårde, som Palle Nielsen iværksatte.

Realiseringen af Modellen – En Model for et kvalitativt samfund på Moderna Museet i Stockholm i 1968 blev fulgt op i 1969 af Ballonen, en aktionslegeplads ved Västerås i Sverige, bygget af materialerne fra Modellen.

Forskningsprojekt og udsmykninger
Fra 1969-71 var han tilknyttet Den Kongelige Danske Arkitektskole i København med et forskningsprojekt om boligmiljøer.
 
Palle Nielsen har siden bl.a. undervist i pædagogik, design og kreativitet samt udført større udsmykningsopgaver til bl.a. Hvidovre Hospital (1975) og Blindeinstituttet i Hellerup (1989).

 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis