Social æstetik

Social æstetik

PALLE NIELSEN Modellen. En model for et kvalitativt samfund, 1968. Moderna Museet, Stockholm
Kært barn har mange – og svære – navne. Relationel æstetik, kontekstkunst, social æstetik… Det er en måde at skabe kunstværker på, der involverer mennesker og fællesskaber i konkrete situationer og dialoger, der både foregår indenfor som udenfor kunstmuseets mure. Samfundets virkelige situationer er det socialæstetiske kunstværks materiale.

Forud for sin tid
Modellen er et godt eksempel på social æstetik. Da den åbnede med et brag på Moderna Museet i Stockholm i 1968, var den langt forud for sin tid. Den var banebrydende, fordi den inviterede børnene indenfor i museumsrummet på børnenes præmisser. Derfor skabte den stor debat i medierne om børn og deres rettigheder og flyttede grænser for, hvad der kan vises på et kunstmuseum.

Efterfølgende forsvandt Modellen ud af kunsthistorien. Måske var tiden ikke moden til at skrive et værk ind i historiebøgerne, som på én gang var en reel legeplads for børnene og et symbolsk rum for refleksion over værdier, normer og samværsformer.

I 1990erne fik man blik for Modellen. Nu lavede unge kunstnere genbrugsbutikker (Christine Hill), udviklede biogasanlæg til udviklingslande (Superflex) eller satte samfundskritiske billboards op i storbyerne (Barbara Kruger). Kunsten brugte igen virkeligheden som materiale, og Palle Nielsens visionære eksperiment står i dag som et forbillede for denne praksis.

 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis