Tidligere udstillinger

2008
  

6. SEPTEMBER 2008 - 11. JANUAR 2009
BEGÆRETS TRIUMF - DANSK OG INTERNATIONAL SURREALISME

 

Salvador Dalí og Wilhelm Freddie. Joan Míro og Ejler Bille. René Magritte og Richard Mortensen. BEGÆRETS TRIUMF satte gennem mere end 130 værker fokus på dansk surrealisme og dens tilknytning til den internationale surrealisme i 1930’erne.

Surrealismen opstod i Paris i 1920’erne. Den strømmede snart ud over Europa med sine vilde ideer. Dansk kunst blev taget med storm. De danske surrealister lod sig inspirere af de nye, internationale stjerner, og de skabte selvstændige kunstneriske udtryk, der førte til bl.a CoBrA-kunsten i 1940’erne.

Surrealisme betyder overvirkelighed. I surrealistisk kunst flyder virkelighed og drøm sammen i en ny, fortryllet virkelighed. En tilstand, hvor mennesket har kastet fornuftens og moralens lænker af sig. Surrealisterne ser drømmen og begæret i vores ubevidste sjæleliv som drivkræfter, der kan frigøre mennesket og forandre samfundet.

BEGÆRETS TRIUMF viste, at for surrealisterne var verden et sted, hvor alt kunne forvandles til surrealistiske oplevelser og kunstværker. De var særligt optagede af de erotiske strømninger, som de fandt i hverdagens og naturens motiver. Fra groteske, seksuelle scenarier til organiske vækstformer.27. september 2008 – 4. januar 2009 
PICASSO & KVINDERNE

 

Den spanske kunstner Pablo Picasso (1881-1973) boltrede sig i sit lange liv som kunstner i alle materialer og teknikker. Med udstillingen PICASSO & KVINDERNE fokusedere ARKEN på hans banebrydende indsats som selvlært grafiker – og på hans ubestridte yndlingsmotiv: kvinder.


Udstillingens 81 grafiske tryk viste Picassos forskellige elskerinder, hustruer, modeller og muser. Publikum kom helt tæt på Picassos personlige liv, tanker og kunstneriske overvejelser. I intime formater undersøgte han forholdet mellem mand og kvinde, mellem kunstner og model. Han kredsede om den kunstneriske skabelsesproces og betragterens rolle. I skjulte selvportrætter optrådte Picasso i værkerne som mand, kunstner, minotaurus eller forklædt som sine kunsthistoriske forbilleder Degas, Rembrandt og Velasquez.


Picassos kvinder blev gengivet i sprælske, forvredne former eller i rene, klassiske linjer. Han mestrede alle stilarter. Picasso eksperimenterede med de fleste grafiske teknikker: radering, koldnål, litografi, linoleumstryk samt akvatinte og sukkerakvatinte.


Udstillingen dækkede størstedelen af Picassos liv som kunstner med værker fra 1905 til 1970. De grafiske tryk i PICASSO & KVINDERNE tilhører alle Israel Museum, Jerusalem. De er meget lysfølsomme og udstilles sjældent.


Udstillingen var organiseret af The Israel Museum, Jerusalem i samarbejde med ARKEN Museum for Moderne Kunst.30. MAJ - 14. SEPTEMBER 2008 
NORDISKE STEMNINGER
- VOR TIDS LANDSKABSFOTOGRAFI

 

Fra fortryllende billeder af midnatssolens lys over triste skrotbunker på Sydfyn til iscenesatte fortællinger om mennesket og landskabet. NORDISKE STEMNINGER viste, hvordan nordiske kunstnere fotograferer landskabet i dag. De 75 værker af 24 nordiske kunstnere skildrede os selv, vores forhold til naturen og til dens modsætning – kulturen.

 

Vor tids nordiske landskabsfotografi afbilder landskabet sanseligt og stemningsfuldt. Kunstnerne har blik for skønhed og romantik, drama og iscenesættelse. Samtidig stiller de kritiske spørgsmål til det traditionelle, romantiske landskabsbillede og viser nye veje for, hvordan landskabet kan bruges på kunstens scene.

 

Værkerne på udstillingen viste bredden i kunstnernes måde at bruge landskabet på. Nogle kunstnere viste landskabet med et klassisk, romantisk blik og med øje for den skønne og storslåede natur. De bekræftede eller reflekterede over ideen om en særlig nordisk stemning i landskabet. På samme tid pegede flere ud over en klassisk, romantisk fremstilling af landskabet.

 

Mødet mellem natur og kultur var i fokus hos flere kunstnere. De viste landskaber med markante aftryk og spor efter mennesker. Andre kunstnere brugte landskabet som en scene og en kulisse til at fortælle historier. Her fandtes både spektakulære landskaber, uhyggelige scenarier og poetiske hverdagsfortællinger.

 

Værkerne viste på hver deres måde, at en nordisk stemning i et landskabsfotografi er en forestilling, der knytter sig til den, der ser. Udstillingen handlede om de mange forskellige måder, vi som moderne mennesker forholder os til landskabet på – det er både derude et sted og inden i os selv.

 

Deltagende kunstnere:
Dag Alveng (N 1953), Elina Brotherus (FIN 1972), Lotte Fløe Christensen (DK 1979), A K Dolven (N 1953), Olafur Eliasson (IS/DK 1967), Ilkka Halso (FIN 1965), Camilla Holmgren (DK 1972), Per Bak Jensen (DK 1949), Gerry Johansson (S 1945), Martti Jämsä (FIN 1959), Aino Kannisto (FIN 1973), María Kjartansdóttir (IS 1980), Kirsten Klein (DK 1945), Tove Kurtzweil (DK 1938), Finn Larsen (DK 1956), Susanna Majuri (FIN 1978), Annica Karlsson Rixon (S 1962), Torbjørn Rødland (N 1970), Jeanette Schou (DK 1958), Jari Silomäki (FIN 1975), Erik Steffensen (Dk 1961), Anna Strand (S 1979), Lars Tunbjörk (S 1956), Ebbe Stub Wittrup (DK 1973).

  

 

26. JANUAR - 8. JUNI 2008
SKAGENSMALERNE  
- i nyt lys 


ARKEN stillede skarpt på kontrasten mellem Skagensmalernes to foretrukne motivgrupper: Kunstnerne og de stovte fiskere.

Skagensmalernes værker er kendte og elskede nationalklenodier. De opfattes ofte som vidnesbyrd om en svunden tid. Men er de autentiske øjenvidneskildringer eller iscenesatte kunstværker? Netop det spørgsmål satte udstillingen fokus på.

Kunstnerne ønskede at skildre virkeligheden, men samtidig arrangerede de deres motiver og modeller for at fortælle en historie. Malerierne var bevidst som ubevidst præget af tidens holdninger til kunst, kunstnere og andre mennesker.

P. S. Krøyers mesterværk Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen var udstillingens hovedværk.

Derudover præsenterede udstillingen 96 værker af de kendte Skagensmalere: P. S. Krøyer, Anna og Michael Ancher, Christian Krogh, Oscar Björck, Viggo Johansen, Laurits Tuxen og Carl Locher.

  

26. JANUAR - 18. MAJ 2008 
ANDREAS GOLDER
- IT HAS MY NAME ON IT

 

I foråret viste ARKEN en soloudstilling med den unge tysk-russiske maler Andreas Golder (f. 1979).

Golder har gennem de seneste år påkaldt sig opmærksomhed med sit personlige maleri, der humoristisk og elegant fornyr maleriets muligheder – såvel konceptuelt som formelt og motivisk.

I Golders figurative malerier vikles eksistentielle spørgsmål om identitet og selvbillede ind i absurde og humoristiske fortællinger fra hverdagslivet. Alt fra strid modvind til shoppingture, catwalks og næsepilleri er gyldige motiver. De oftest enlige figurer stormer frem og trækker dybe spor gennem den tykke maling eller indfanges i et stille øjeblik af ensom forbavselse.

Golders malerier fungerer som skæve portrætter og groteske spejlbilleder af menneskelivet og af den kultur, vi har bygget op omkring os. Med stor teknisk spændvidde inkorporerer han alt fra fotografiske snapshots til skrift og genstande i sit maleri, og hans billeder sender hilsener til vægtige forbilleder som Francis Bacon, Philip Guston og Per Kirkeby.

Udstillingen var den første omfattende præsentation af Golders værker i Danmark og indeholdt en række helt nye malerier, skabt specielt til ARKENs udstilling.

Andreas Golder i ARKENs samlingArken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis