Tidligere udstillinger

2009
  

27. JUNI 2009 – 3. JANUAR 2010
KINAMANI – ET FARVERIGT, FACETTERET OG FORTÆLLENDE BILLEDUNIVERS

 

Siden 1980erne har maleriet spillet en fremtrædende rolle i kinesisk samtidskunst. Med udstillingen KINAMANI præsenterede ARKEN et nuanceret billede af Kinas maleriscene i dag.

 

Udstillingen viste 24 malerier af 11 forskellige samtidsmalere fra Kina. Nogle er etablerede kunstnere, hvis karriere tog fart i løbet af 1990erne, mens andre er fra den helt nye og yngre kunstnergeneration.
 

Størstedelen af udstillingens malerier blev skabt specielt til udstillingen. Kunstnerne bearbejder og videreudvikler Kinas klassiske kunstformer på hver deres unikke facon. De bruger stiltræk fra træsnittet, propagandakunstens socialistiske realisme og det klassiske oliemaleri fra 1900tallets Kina. De klassiske teknikker blander sig med ekspressive penselstrøg, tegneseriens sødme-æstetik og figurmaleriets realisme.


Tematisk behandler kunstnerne både nationale og internationale emner i deres værker: På den ene side bearbejder de deres eget liv og følelser og forholder sig samtidig til kinesisk kunst, kultur og historie. På den anden side vender de gennem nyhedsmedierne, Internettet og litteraturen blikket ud mod resten af verdenssamfundet. De lader sig inspirere af andre landes kunst og visuelle kultur. I malerierne ses tydelige paralleller til forskellige vestlige kunstretninger, bl.a. abstrakt ekspressionisme og popkunst.


Selvom kunstnerne har hver deres individuelle malestil, er figurmaleriet og eksistentielle tematikker gennemgående fællestræk i udstillingens værker. Med kraftfulde farver bruger de figurmaleriets fortællende potentiale til at vække vores nysgerrighed og fantasi til live. Tilsammen danner de et farverigt, facetteret og fortællende billedunivers. 

6. FEBRUAR - 22. NOVEMBER 2009  
UTOPIA: QIU ANXIONG


En drøm gik i opfyldelse da ARKEN åbnede den første af tre samtidskunstudstillinger under den fælles titel UTOPIA. Udstillingerne sætter den aktuelle forestilling om det gode liv til debat.


Første UTOPIA-kunstner var kinesiske Qiu Anxiong (f. 1972). Qiu Anxiong tilhører en ny generation af kinesiske kunstnere, der bygger bro mellem kinesisk kultur og historie og nutidens globaliserede samtidskunst. Udstillingens omdrejningspunkt var værket At stirre ind i glemslen (2008). Den bestod af en kæmpestor original kinesisk togvogn fra 1960erne. Togvognen var tilsat dokumentariske videoklip og poetiske skyggebilleder, der tog os med på en rejse gennem Kinas turbulente historie.


Udstillingen præsenterede samtidig tre af Qiu Anxiongs animationsfilm. Med inspiration fra traditionel kinesisk blækmaleri, førte filmene os gennem en mytologiseret og drømmende udgave af det moderne samfunds religiøse og politiske konflikter.
I Qiu Anxiongs værker vokser kulturer frem og forgår, og længslen efter det perfekte samfund følges tæt af utopiens vrangbillede: en ufri, konfliktfyldt dystopi. I et poetisk og sanseligt formsprog rejser Qiu Anxiong spørgsmålet om, hvilke nye utopier, der kan danne ledetråde for nutidens globale virkelighed.

Udstillingen var den første præsentation af Qiu Anxiongs værker i Danmark.

 31. JANUAR - 7. JUNI 2009
MONET, RENOIR, VAN GOGH, GAUGUIN  
- IMPRESSIONISTER OG POSTIMPRESSIONISTER FRA ISRAEL MUSEUM, JERUSALEM   

ARKEN udstillede 53 mesterværker af de franske impressionister og postimpressionister udlånt af Israel Museum, Jerusalem. Det var malerier og skulpturer fra tiden omkring forrige århundredeskifte, med hovedværker af kunstnere som Monet, Pissarro, Renoir, Degas, Rodin, Gauguin, Cézanne og van Gogh. Disse geniale kunstnere revolutionerede verdenskunsten. Deres nye formsprog var en reaktion på den moderne tidsalder.

 

Impressionisterne var friluftsmalere. De studerede det omskiftelige, vibrerende sollys. I vandets spejlbillede så de alle konturer blive opløst. Impressionisterne malede hurtigt og skitseagtigt for at indfange en verden i konstant forandring.

 

Postimpressionisterne betegner en række samtidige og lidt yngre kunstnere, der malede indbyrdes forskelligt og anderledes end impressionisterne. De malede med prikker eller med kraftige konturer. De søgte stabile strukturer i en reaktion på impressionismens flygtige, sitrende overflade af lys.

 

Impressionisterne skildrede ofte den moderne tid præget af industrialisering og storbyens fremkomst. Den næste generation søgte væk fra storbyen og drømte om en mere oprindelig tilværelse på landet, i provinsen eller på fjerne eksotiske tropeøer.

Udstillingen var organiseret af Israel Museum, Jerusalem i samarbejde med ARKEN Museum for Moderne Kunst.

 

 

 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis