Historie

ARKENs historie  Kran billede

  

ARKEN Museum for Moderne Kunst blev åbnet den 15. marts 1996 af Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Forud for åbningen lå flere års politisk arbejde for at gøre området syd for København til en væsentlig del af det danske kulturliv.

 

ARKEN er på mange måder en naturlig del af udviklingen af København. Allerede fra byfornyelsens start i 1960erne blev området syd for hovedstaden, Københavns Vestegn, etableret  som udflytterkvarter for beboerne i Københavns Bro-kvarterer. Det betød, at kommunerne på Københavns Vestegn voksede voldsomt i indbyggertal op gennem hele den sidste halvdel af det 20. århundrede.


Denne tendens blev forstærket af den øgede indvandring til Danmark. Kommunerne syd for København blev populære boligområder for folk af især kurdisk, tyrkisk og pakistansk herkomst. For første gang opstod der større multikulturelle kvarterer i Danmark.

 

International kunst til Vestegnen

I forlængelse af dansk kulturpolitik var det naturligt at etablere en kulturinstitution, der ville give den nye store befolkning på Vestegnen mulighed for at opleve den største nationale og internationale billedkunst i deres eget lokalområde.

 

Den ambition bar etableringen af ARKEN Museum for Moderne Kunst gennem det politiske system. Og det førte til en af de store danske kulturinvesteringer i anden halvdel af det 20. århundrede i Danmark. ARKEN blev en satsning af internationale dimensioner.

 

Markant arkitektur

Da alle beslutninger og bevillinger var på plads, blev der holdt en arkitektkonkurrence. Den unge arkitektstuderende Søren Robert Lund vandt overraskende konkurrencen. Hans forslag til en dekonstruktivistisk museumsbygning, danner nu rammen om ARKEN. Museets arkitektur er markant og udfordrende, men falder alligevel godt i med sine omgivelser - Strandparken.

 

I 1996 blev der igen udskrevet en konkurrence. Denne gang om, hvad ARKEN skulle hedde. Sådan kom ARKEN til at hedde ARKEN. Navnet henviser til bygningens form som et skib. Man skelede også til, at navnet ville placere museet øverst på alfabetiske lister.

 

Bygningen blev indviet den 15. marts 1996. Og siden har ARKEN arbejdet hårdt på at styrke kvaliteten i alle dele af museets virke.

 

Efter de første indkøringsvanskeligheder blev ARKEN i løbet af 1999 etableret som et fuldgyldigt medlem af den nationale og den internationale museumskreds.

 

De vigtigste milepæle i museets historie

 

1988  Søren Robert Lund vinder arkitektkonkurrence.

1996  ARKEN åbner den 15. marts og udstillinger med blandt andet Emil Nolde, Kirkeby og andre trækker over 283.000 besøgende.


1997  Christian Gether bliver ansat som museumsdirektør.


1998  ARKEN indgår en 4-årig resultatkontrakt med Københavns Amt. 


1999  ARKEN opnår statsanerkendelse.


2001  Gæst nummer 1 million besøger ARKEN.


2002  Forskningspublikationen ARKEN Bulletin udgives for første gang.


2004  Picasso-udstillingen "Til alle tider" trækker 184.000 besøgende.

 

2006  ARKEN uddeler sin kunstpris for første gang. Prisen er doneret af Annie & Otto Johs. Detlefs´ Almennyttige Fond.

 

2007  ARKEN runder 2 millioner besøgende. 

ARKEN indgår forskningssamarbejde med RUC.

Museet overgår fra Københavns Amt til staten.

 

2008  Det ny ARKEN åbner med i alt 5000 m2 udstillingsarealer.

Udstillingen "Skagensmalerne - I nyt lys" besøges af 142.000 personer.  

 

2009  Åbning af nyt, stort indgangsparti, en ny skulptursal og nyt undervisningslokale doneret af Annie & Otto Johs. Detlefs' Fonde OJD. ARKEN slår dermed dørene op til i alt 13.500 m2 med plads til oplevelser i kunstens tegn.

Ambitiøs UTOPIA udstillingsrække åbner.

 

2011  Olafur Eliasson udformer en 90 meter lang tågetunnel specielt til ARKENs kunstakse. Installationen er en del af udstillingsrækken UTOPIA.
ARKEN modtager en storslået donation fra The Merla Art Foundation på flere værker af den engelske kunstner Damien Hirst.

2012  Den største udstilling i museets historie med indisk samtidskunst åbner. 
ARKEN modtager en storslået donation fra Annie & Otto Johs. Detlefs' Fonde OJD på værker af den tyske kunstner Anselm Reyle. 
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal donerer et betydeligt beløb til realisering af KUNSTENS Ø.

 

Ovenstående er uddybet i ARKENs årsrapporter.

 

De kommende år

I dag lever museet op til de store ambitioner, som initiativtagerne havde. ARKEN påtager sig som en naturlig forpligtelse lokale, regionale og internationale opgaver, og søger at løse disse på en måde, der lever op til de højeste standarder for international museumsdrift.

 

De kommende år på ARKEN bliver præget af store udstillinger med klassiske danske og internationale kunstnere, som bliver vist i samspil med udstillinger af den helt nye kunst. Hertil kommer den fortsatte opbygning af ARKENs samling af den nyeste danske og internationale kunst. Den kunstvidenskabelige forskning vil fortsat stå centralt i ARKENs virke og museet fortsætter sin udvikling af formidlingstilbud og pædagogiske aktiviteter for børn og unge. 


 

 

 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis