Åbning af ARKENs nye Damien Hirst-sal

Hirst_openingHISTORISK DONATION TIL ARKENTakket være en generøs og storslået donation fra The Merla Art Foundation, London på otte værker af kunstneren Damien Hirst kommer ARKEN nu til at huse en af Europas betydeligste samlinger af den verdensberømte brite. I donationen indgår bl.a. verdens største 'Spot Painting'. Det er en national begivenhed, som kommer alle danskere til gode, da værkerne nu bliver en del af den danske kulturarv.

Damien Hirst Salen åbner for publikum onsdag den 21. september kl. 10.00.

"Its amazing that my work has been so generously donated to ARKEN. It has always been important for me to have my work viewed by the public and now ARKEN and Mrs Dresing are making this happen in Denmark", siger Damien Hirst. 

"Damien Hirst (1965) har gennem de seneste år haft museets særlige interesse, og derfor er det med den allerstørste glæde, at vi har modtaget denne generøse og storslåede donation på i alt otte værker. Det giver os mulighed for at tilegne museets store foyer til værker af denne banebrydende og markante kunstner. Uden denne fantastiske, private donation ville dette aldrig have været muligt", siger ARKENs direktør Christian Gether.

Kranier og diamanter, polkaprikker og sommerfugle
Hirst har vakt opsigt på den internationale kunstscene lige siden han i midten af 1990erne udstillede en tigerhaj i formaldehyd med titlen The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living, 1991. Det blev starten på serien Natural History bestående af får og køer i formaldehyd. Han chokerede kunstverdenen igen i 2007, da han skabte For the Love of God, 2007; et platinkranium dækket med 8601 VVS flawless pavé-fattede diamanter. Hirst 'rates' konstant blandt de fem største kunstnere i verden. Han er en dybt reflekteret og ufatteligt æstetisk bevidst kunstner, hvis værker kredser om grundlæggende eksistentielle og universelle problemstillinger. Dette korresponderer direkte med den holdning, som er grundlaget for ARKENs indsamlingspolitik. 

Det er den største samlede donation til et dansk kunstmuseum, siden kunstsamleren Johannes Rump donerede sin Matisse-samling til Statens Museum for Kunst i 1928. Det er en donation, der også vil vække genklang internationalt, fordi den omfatter det største Spot Painting, som Hirst har skabt, værket 2-Amino-5-Bromobenzotrifluoride, 2011. Det er 4,57 meter højt og 14,32 meter langt og skabt specielt til ARKENs store foyer på opfordring af Jytte Dresing. 

Hirst_opening3
Hirst arbejder blandt andet med symboler på død og evighed. Som eksempel kan nævnes ARKENs diamantbestøvede silketryk af et kranie For The Love of God, The Diamond Skull, som forener dødssymbolet med det mest fascinerende og evigt uforanderlige i universet, nemlig diamanter. Blandt andre væsentlige værker i donationen kan nævnes det 2,5 x 9 meter lange sommerfuglemaleri The Four Elements (Who's afraid of Red, Yellow, Green and Blue) fra 2005, som symboliserer det poetiske i livet og sjælen, der flagrer op til Vorherre. Billedet Carcinoma fra 2007, som består af 100.000vis af døde fluer indfattet i en perfekt cirkel, symboliserer død og uendelig harmoni. <M132826-Bladder_cancer, light_micrograph_SPL.jpg> fra 2006 udforsker og forstørrer kræftceller og beskueren mødes af en blodrød overflod af skarpe skalpeller og glasskår. I Spin-maleriet Beautiful B painting fra 1996 har Hirst benyttet en teknik, hvor maling hældes på et roterende lærred og dermed hylder skønheden i det tilfældige.  

For at markere denne exceptionelle donation har Damien Hirst og White Cube udlånt to hovedværker til ARKEN i et år. Det drejer sig om Love's Paradox (Surrender to Autonomy, Separateness as a Precondition for Connection), 2007 som viser forkroppen af to køer i hver sit akvarium fyldt med formaldehyd. Hertil kommer den 2,5 meter høje bronzestatue med titlen Saint Bartholomew, Exquisite Pain, 2006. Den viser martyren, der står med sin egen afrevne hud over armen som en anden Jason med det gyldne skind.
Hirst_opening2
Hirst-sal på ARKEN
Jytte Dresing har i dialog med ARKENs direktør Christian Gether opbygget denne samling af Hirst værker over flere år. ARKENs nye Hirst-sal giver besøgende mulighed for at deltage i de grundlæggende overvejelser over tilværelsen, som disse værker giver anledning til.
Donationen af Hirst-værkerne ligger smukt i forlængelse af ARKENs særlige interesse for Damien Hirst. Med udgivelsen af et særnummer af ARKEN bulletin i 2009 dedikeret netop til Hirst cementerede ARKEN sin rolle som førende inden for forskningen i denne kunstner og samtidskunsten.
ARKEN har med Damien Hirst Salen fået en stor international attraktion.

Tate Modern i London viser fra april 2012 en stor retrospektiv udstilling med Damien Hirst.

The Merla Art Foundation, London blev stiftet i 1999 af Dennis og Jytte Merla Dresing med det formål at donere vigtige danske og internationale værker til udvalgte danske museer så som Louisiana, ARoS og ARKEN. Ønsket er at bidrage enten til museernes eksisterende samling eller til udvikling af nye indsamlingsområder.

Damien Hirst (1965) blev født i Bristol, England. Han voksede op i Leeds og opnåede allerede anerkendelse under studierne på Goldsmiths College, da han var hovedkraften bag den meget roste gruppeudstilling Freeze i 1988. Han har deltaget i utallige gruppeudstillinger, den bedst kendte var Sensation på Royal Academy of Arts i 1997. Hir st vandt Turnerprisen i 1995 og er af kunstmagasinet ArtReview udråbt som verdens vigtigste kunstner i 2008. Damien Hirst er repræsenteret i samlinger på museer verden over.

 

Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis