Møller og Grønborg bag KUNSTENS Ø

Møller og Grønborg skal gøre ARKEN til KUNSTENS ØArkitekt- og planlægningsfirmaet Møller og Grønborg skal nydefinere landskabet omkring ARKEN, så museet kommer til at ligge på KUNSTENS Ø.


Kunstens Ø_prospekt_møller og grønborg
Skitse af Møller og Grønborg


Fornem donation
I foråret donerede A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal et betydeligt beløb til at nytænke omgivelserne omkring kunstmuseet ARKEN. Det har siden ARKENs indvielse i 1996 været et stort ønske at skabe en bedre harmoni mellem museets karakteristiske maritime arkitektur og det omkringliggende landskab. Oprindeligt var det tanken, at museet skulle ligge ganske tæt på kystlinjen, som et strandet skib, men dette måtte opgives af planmæssige årsager, og museet blev flyttet ind i landet. Med den fornemme donation bliver det nu muligt at skabe et smukt og kvalificeret samspil mellem museet og den omkringliggende natur. Det er arkitekt- og planlægningsfirmaet Møller og Grønborg i samarbejde med Schul Landskabsarkitekter, der med et forslag med fokus på ”overgangenes landskab” skal tegne ARKENs nye omgivelser.


Overgangenes landskab
Vinderprojektet arbejder med overgange. Overgange fra natur til kultur, fra det vilde til det raffinerede, fra det fysiske til det åndelige. Broer, laguner, skov, klitter og varierende beplantning kommer til at udgøre de primære elementer i det, der bliver en vekslende og uformel scenografi omkring ARKEN. Der skal tyndes ud i det tætte krat mod havsiden, så der skabes en god, permanent udsigt bl.a. fra ARKENs café. Vegetationen på selve museumsøen skal udføres som et koncentrat af de danske kyster, og en tur på øen vil være som at gå på opdagelse i det danske kystlandskab. Parkeringsarealerne bliver placeret uden for øen, mens museets forplads er på selve øen. En ankomstbro skal føre de besøgende over til museet. Broen skal anbringes skævt på ARKENs hovedakse, så indgangen opleves som en dynamisk og dramatisk overgang fra natur til kultur.


Begejstring på ARKEN
Formand for ARKENs bestyrelse, borgmester Ole Bjørstorp, er begejstret for den udnyttelse af området, som Møller og Grønborgs forslag lægger op til: ”Der er ingen tvivl om, at projektet bliver til stor gavn og fornøjelse for lokalområdet og ARKENs mange gæster. ARKEN og Ishøj Strandpark er i forvejen et yndet udflugtsmål og med de nye visioner for området, bliver det helt unikt”.

Også ARKENs direktør Christian Gether glæder sig til at komme i gang: ”Vi blev præsenteret for tre fantastiske og visionære projekter, og udvælgelsen har været utrolig svær. Alle forslag rummer elementer, som er helt i ARKENs ånd. Samlet set var det Møller og Grønborg, der med stor respekt for både museets arkitektur og områdets natur, kom tættest på det, vi havde forstillet os."

Man kan få syn for sagen og mere indsigt i planerne, når projektbeskrivelse samt plantegninger udstilles ved biaksen fra 14. - 23. november.

Første spadestik forventes taget i april 2013 og selve KUNSTENS Ø indvies i sommeren 2014.


Arken
Tlf: 43 54 02 22
Skovvej 100
2635 Ishøj
Åbningstider
Tirsdag-søndag: 10-17
Onsdag: 10-21
Mandag: Lukket
Entrépriser
Voksne: 50 kr.
Grupper: 50 kr.
Pensionister: 50 kr.
Studerende: 50 kr.
Børn under 18: Gratis
KLUB ARKEN: Gratis