ARKEN får nyt vartegn

Utraditionel rytterstatue af den dansk/norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset bliver ARKENs nye vartegn.

Fra Trafalgar Squares fjerde plint til ARKEN

En fire meter høj dreng på en gyngehest har de seneste 18 måneder prydet den fjerde plint på Trafalgar Square i London. Den moderne udgave af den traditionelle rytterstatue, skabt af den dansk/norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset, sendes nu mod Danmark, hvor den bliver ARKENs nye vartegn.

I det nordøstlige hjørne af historiske Trafalgar Square uden for National Gallery står en plint, som i 1841 blev skabt til en rytterstatue af den britiske konge William IV. Statuen blev dog aldrig færdiggjort, og plinten stod derfor tom i mere end 150 år.

I de seneste otte år har plinten været den monumentale base for nogle af verdens mest innovative kunstværker, heriblandt Elmgreen & Dragsets skulptur Powerless Structures, Fig. 101, der takket være en donation fra ANNIE & OTTO DETLEFS’ FONDE OJD nu skal stå foran ARKEN.

En hyldest til fremtiden

Man kender den traditionelle rytterstatue fra prominente pladser i de europæiske hovedstæder. Normalt er ryttermonumenter en fejring af magtfulde konger og krigsherrer. Elmgreen & Dragsets ryttermonument, der måler imponerende 3,92 meter i højden og 4,2 meter i bredden, er det stik modsatte. Værket hylder barnet, glæden og fremtiden og er blottet for krigerisk stemning.

Skulpturen bliver placeret foran museets hovedindgang på en plint som på Trafalgar Square. Det nye vartegn vil derfor være de besøgendes første møde med kunsten, når de ankommer til museet. Det forventes, at skulpturen bliver sat op i løbet af 2014.

ARKEN får nyt vartegn

Elmgreen & Dragset: Fourth Plinth Commission: Powerless Structures, Fig. 101