ARKEN skruer op for soloudstillinger og samtidskunsten i 2023

Dyk ned i udstillingsprogrammet for 2023, som bugner af kunst i international klasse.
ARKEN skruer op for soloudstillinger  og samtidskunsten i 2023

Refik Anadol, Machine Memoirs - Space, 2021. © Refik Anadol Studio

ARKENs direktør Marie Nipper offentliggør sit første udstillingsprogram, der bugner af kunst i international klasse, og hvor store transporttunge udstillinger er fravalgt til fordel for mere bæredygtige udstillingsformater. Publikum kan blandt andet opleve et brag af en samlingsudstilling kurateret af Esben Weile Kjær, sanselige digitale kæmpeinstallationer af den tyrkiske kunstner Refik Anadol, en soloudstilling med Eva Steen Christensen og et monumentalt udstillingsprojekt med Per Kirkebys murstensskulpturer. Derudover vil museet i 2023 sætte fokus på ARKENs samling og invitere til debatter om fremtiden for museernes indsamling.

Nyt udstillingsspor

Med udstillingsrækken NATURE FUTURE påbegynder ARKEN i 2023 en treårig udstillingsrække, der gennem kunsten sætter fokus på menneskets forhold til natur og teknologi, både nu og i fremtiden. NATURE FUTURE udfolder sig i museets 1000 m2 store spektakulære rum, Kunstaksen, og tager form som en række totalinstallationer skabt af højaktuelle, internationale samtidskunstnere. Udstillingerne vil i så vid udstrækning, som det er muligt, blive produceret i Danmark og til museet, for at minimere klimabelastning og omkostninger fra bl.a. internationale transporter.

Den første udstilling i NATURE FUTURE åbner i februar med den tyrkiske kunstner Refik Anadol (f. 1985), og publikum kan se frem til en sanseoplevelse ud over det sædvanlige i mødet med Anadols store digitale kunstinstallationer. Han er en af de mest toneangivende kunstnere inden for digital kunst globalt og udstiller netop nu på MoMA Museum of Modern Art i New York. Udstillingen på ARKEN bliver kunstnerens første på dansk jord. I sine digitale installationsværker arbejder Anadol med maskinlæring og kunstig intelligens i form af datadrevne algoritmer, som indgår overalt i vores hverdag. Værkerne rejser filosofiske spørgsmål, der peger ind i en fremtid, hvor menneskets tilværelse er uløseligt forbundet med data og avanceret computerteknologi. Til udstillingen præsenterer kunstneren tre store installationsværker, der tager udgangspunkt i internettets fremstilling af naturen, og hvordan den påvirker vores naturforståelse. Et helt nyt værk, som skal vises udendørs på museets bygning, tager afsæt i meteorologiske data fra området rundt om ARKEN. Værkets udtryk vil afhængigt af vejret forandre sig fra minut til minut.

REFIK ANADOL – NATURE DREAMS åbner den 10. februar 2023

ARKEN skruer op for soloudstillinger  og samtidskunsten i 2023

Refik Anadol, Nature Dreams, 2021. © Refik Anadol Studio

ARKEN skruer op for soloudstillinger  og samtidskunsten i 2023

Eva Steen Christensen, Source, 2020. Foto: Anders Sune Berg

Dansk kunst i fokus

ARKENs udstillingsprogram for 2023 giver en særlig plads til den danske kunst, når museet præsenterer soloudstillinger med henholdsvis Eva Steen Christensen og Per Kirkeby.

I maj åbner ARKEN en soloudstilling med Eva Steen Christensen – en af Danmarks mest betydelige, nulevende billedhuggere. Eva Steen Christensens værker tager udgangspunkt i de ting, der omgiver os, de rum, vi lever i og i motiver fra kunsthistorien. Hendes skulpturer er på én gang velkendte og fremmedartede, skabt i materialer og former, der forener det logiske og det absurde, de indre og ydre rum. Udstillingen præsenterer en række af Eva Steen Christensens vigtigste værker og to nye skulpturer, som kunstneren har skabt særligt til ARKEN med hjælp fra museets gæster og lokale borgere, der har medvirket til at skaffe materiale til værkerne.

I efteråret 2023 åbner ARKEN en storslået og nytænkende soloudstilling med Per Kirkeby i Kunstaksen. Det imponerende rum bliver fyldt med Kirkebys ikoniske og monumentale skulpturværker, som kunstneren påbegyndte for 50 år siden. Værkerne vil blive muret op på stedet, så publikum kan følge med i processen, og vil til slut fremstå som en by af murstensværker.

EVA STEEN CHRISTENSEN åbner den 6. maj 2023
PER KIRKEBY – BRICKS åbner den 13. oktober 2023

Samlingen på en ny måde

Fra 2023 og frem ønsker ARKEN at sætte et særligt fokus på museets samling og udviklingen af denne. Som et led heri flytter ARKEN for første gang museets samling ind i særudstillingssalene og lader den iscenesætte af en yngre samtidskunstner, Esben Weile Kjær. Således åbnes der gennem en kunstnerisk kuratering op for nye fortællinger i ARKENs samling, og værker, der ikke har været udstillet længe, vil blive præsenteret i en ny kontekst, der aktualiserer samlingen i forhold til nutidens ungdomsliv, mediekultur og tidsånd.

Med udstillingen BUTTERFLY! iscenesætter Esben Weile Kjær ARKENs samling i en totalinstallation, hvor alle sanser kommer i spil i mødet mellem samtidskunsten og den mediebårne virkelighed, som vi lever i. Titlen er en reference til 90’ernes mest tatoverede motiv, sommerfuglen, som er et gennemgående symbol i udstillingen. Til BUTTERFLY! har Weile Kjær udvalgt flere end 50 værker fra ARKENs samling af dansk og international samtidskunst. Publikum kan blandt andet opleve kunst af Wolfgang Tillmans, Henrik Plenge Jakobsen, Jouko Lehtola og Sarah Lucas i et udstillingsunivers, der leder tankerne hen på en forladt skaterpark. Skaterramper og graffiti malet af den danske kunstner Mira Winding sætter scenen sammen med soundtrack af Courtesy, komponist og DJ på den legendariske Berlin-natklub Berghain. ’Coming of age’, seksualitet og den enkeltes relation til underholdningsindustrien er nogle af de temaer, der løber gennem udstillingen, hvor publikum hilses velkommen af en to meter høj, djævelsk grinende sommerfugl i bronze skabt af Esben Weile Kjær.

Sideløbende med Esben Weile Kjærs iscenesættelse af samlingen ønsker ARKEN i 2023 at tage fat på en national samtale om kunstmuseernes (ind)samlinger gennem en række dialoger med internationale aktører. Derfor afholder ARKEN i 2023 videnssporet ’At samle for fremtiden’, hvor museet undersøger betingelserne for fremtidens museale kunstsamling – både fagligt og praktisk. Hvordan sikrer museerne repræsentation og diversitet? Hvordan imødekommer man immaterielle kunstformer som performance og digital kunst? Og hvordan vil samlingernes rolle ændre sig i fremtiden? Videnssporet er støttet af Statens Kunstfond.

BUTTERFLY! ARKENs samling kurateret af Esben Weile Kjær åbner den 10. februar 2023

ARKEN skruer op for soloudstillinger  og samtidskunsten i 2023

BUTTERFLY! ARKENs samling kurateret af Esben Weile Kjær. Micha Klein, Crystal Powder from God, 2000. Foto: Lasse Dearman

ARKEN skruer op for soloudstillinger  og samtidskunsten i 2023

ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto:Torben Petersen

Sæsonbestemte åbningstider

I 2023 får ARKEN nye åbningstider, der følger Ishøj Strandparks sæsoner og tilgodeser, at flere skolebørn kan besøge museet. Fremover vil åbningstiderne være inddelt i to sæsoner – vinter og sommer. I vinterhalvåret fra 1. september til 31. maj holder museet lukket om tirsdagen foruden den faste lukkedag mandag. Det sker primært for at give flere skolebørn mulighed for at besøge museet og opleve kunsten på deres egne præmisser. De ændrede åbningstider betyder desuden, at ARKEN kan øge museets kommercielle aktiviteter og dermed indtjeningen. I sommersæsonen fra 1. juni til 31. august vil publikum igen kunne besøge ARKEN om tirsdagen, og her er søndagens åbningstid desuden forlænget til kl. 19, så der er god tid til at nyde udstillingerne, skulpturparken og omgivelserne med familie og venner. Søndage vil desuden have særligt fokus på tilbud til børnefamilier. For begge sæsoner gælder det, at den ugentlige dag med aftenåbent til kl. 21 flyttes fra onsdag til torsdag, der også vil have et udvidet eventprogram.

Se åbningstiderne for 2023 her

ARKENs udstillinger i 2023 er støttet af Augustinus Fonden

ARKEN skruer op for soloudstillinger  og samtidskunsten i 2023

Udstillingsrækken NATURE FUTURE er støttet af Det Obelske Familiefond og Beckett-Fonden

ARKEN skruer op for soloudstillinger  og samtidskunsten i 2023

SE OGSÅ

BUTTERFLY! ARKENS SAMLING KURATERET AF ESBEN WEILE KJÆR

Oplev den unge samtidskunstner Esben Weile Kjærs sansestærke totalinstallation med værker fra ARKENs samling.

Lige nu

REFIK ANADOL – NATURE DREAMS

Den digitale kunst er rykket ind på ARKEN med Refik Anadols spektakulære installationer

Lige nu

Foto: Tina Agnew

UDSTILLINGER

ARKENs udstillinger præsenterer dansk, nordisk og international kunst – fra de nye, unge talenter til de etablerede navne.

BESØG ARKEN

Kun en halv time fra Københavns Hovedbanegård.