CYPRIEN GAILLARD FÅR ARKENS KUNSTPRIS 2016

Læs mere om dette års prismodtager og se, hvem der vandt ARKENs Rejselegater 2016.

Forførende forfald, magiske laboratorier og forunderlige papirklip. Torsdag den 17. marts blev ARKENs Kunstpris uddelt for 11. gang, og prisen gik til den franske kunstner Cyprien Gaillard.

Cyprien Gaillard (f. 1980) er et af de helt store navne på den internationale samtidskunstscene og har udstillet over hele verden. I sine tankevækkende og poetiske videoværker og installationer undersøger Cyprien Gaillard menneskets spor i naturen. Han tager ofte udgangspunkt i destruktionen, som en både ødelæggende og skabende kraft, og tematiserer med sine moderne bygningsværker i forfald og forsvindende landskaber menneskets uomgængelige skæbne og livets forgængelighed.

Om valget af årets prismodtager udtaler ARKENs direktør Christian Gether:

”Cyprien Gaillard tildeles ARKENs Kunstpris 2016, fordi han på en
udfordrende og intelligent måde skaber forførende, kritiske og
tankevækkende kunstoplevelser, der får os til at tænke over menneskets aftryk på verden.”

Læs mere om ARKENs Kunstpris

CYPRIEN GAILLARD FÅR ARKENS KUNSTPRIS 2016

Cyprien Gaillard, 2016. Foto: Henrik Jauert

CYPRIEN GAILLARD FÅR ARKENS KUNSTPRIS 2016

Orgone, Astrid Myntekær, 2014. Foto: Anders Sune Berg

ARKENs rejselegater 2016

Årets to rejselegater på 50.000 kr. gik til Astrid Myntekær og Peter Callesen.

Magiske laboratorier

Astrid Myntekær (f. 1985) arbejder i et tematisk grænsefelt mellem videnskab og mysticisme. Ved at kombinere højteknologi med simple, lettilgængelige materialer undersøger hun de usynlige kræfter og energier, som måske øver indflydelse på den omgivende verden. Hendes værker balancerer på elegant vis mellem det sarte og det spektakulære. Især brugen af lys som essentielt kunstnerisk materiale er kendetegnende for Astrid Myntekærs praksis, hvilket ofte giver associationer til science fiction, magi og mystik i hendes sanselige installationer.

Astrid Myntekær modtager ARKENs Rejselegat 2016, fordi hun med sine forførende værker inviterer beskueren til en kropslig refleksion over den rumlige og sanselige situation.

Læs mere om ARKENs Rejselegat

Forunderlige papirklip

Peter Callesen (f. 1967) har gjort papir og saks til sit varemærke. Hans produktion spænder fra sirlige og detaljerede småklip til storslåede papirinstallationer og performances. Peter Callesen tager ofte udgangspunkt i det helt almindelige og velkendte A4 papir, som i hans hænder forandres og transformeres på forunderlig vis til noget rumligt og figurativt. Fortælling og eventyr er et tilbagevendende tema i Callesens produktion. Han åbner op for legende og eventyrlige verdener, der eksisterer mellem drøm og realitet, og det er i dette møde at værkerne bliver levende – ofte på tragikomisk vis.

Peter Callesen modtager ARKENs Rejselegat 2016, fordi han med enkle materialer evner at skabe overraskende billedfortællinger, der berører de store eksistentielle spørgsmål, men gør det på en legende og humoristisk facon, som vækker genklang i os alle.

Læs mere om ARKENs Rejselegat

CYPRIEN GAILLARD FÅR ARKENS KUNSTPRIS 2016

Peter Callesen, Impenetrable Castle, 2005. Foto: Anders Sune Berg

SE OGSÅ

ARKENs KUNSTPRIS 2014. Foto Lars Skaaning

ARKENS KUNSTPRIS

Og vinderen er...

Astrid-Kruse-Jensen

ARKENS REJSELEGAT

Unge talenter ud i verden.

Foto: Tina Agnew

UDSTILLINGER

ARKENs udstillinger præsenterer dansk, nordisk og international kunst – fra de nye, unge talenter til de etablerede navne.

Anselm-Reyle,Vognhjul,2009

HIGHLIGHTS FRA SAMLINGEN

Gå på opdagelse i et udvalg af kunst fra ARKENs samling, der består af dansk, nordisk og international samtidskunst. Bemærk at ikke alle værker er udstillet på museet i øjeblikket.