ARKENS KUNSTPRIS

FOS, 2017. Foto: Henrik Jauert
Om prisen
ARKENs Kunstpris er doneret af Annie & Otto Johs. Detlefs’ Almennyttige Fond. Kunstprisen tildeles en samtidskunstner eller kunstnergruppe, som har markeret sig med et enestående kunstnerisk bidrag på den internationale samtidskunstscene.
Prisen gives for en kunstnerisk indsats, der gennem sit høje internationale niveau og globale udsyn i særlig grad bidrager til udviklingen af den eksperimenterende, nytænkende og debatskabende samtidskunst. ARKENs Kunstpris er en personlig hædersbevisning, som kan anvendes efter prismodtagerens ønske. Prisen kan ikke søges, og den er på 100.000 kr.

ANNIE & OTTO JOHS. DETLEFS' ALMENNYTTIGE FOND
FOS

FOS, Osloo, Venedig Biennalen, 2011. Foto: FOS
ARKENs Kunstpris 2017
Den danske kunstner Thomas Poulsen alias FOS har gjort sig bemærket både herhjemme og internationalt med kompromisløse værker, der udforsker krydsfeltet mellem arkitektur, design, kunst og performance. Kunstværket kan være en campingvogn, en sæbefabrik, indretningen af en modebutik, et koncertprogram eller en flydende bar. I sine både funktionelle og folkelige værker undersøger FOS, hvordan vores fysiske omgivelser og sociale relationer gensidigt påvirker hinanden. Hans arbejde tager afsæt i det, som han kalder socialt design. FOS skaber en fysisk ramme om kunsten, hvor publikum ikke kun er beskuere, men aktive deltagere. Fælles for hans værker er, at de først og fremmest skal gøre nytte og række ud i samfundet og ind i hverdagen.
FOS modtager ARKENs Kunstpris 2017, fordi han samfundskritisk undersøger det almindelige liv, der udfolder sig imellem fysiske rum og sociale situationer. Med sit sociale design bryder hans eksperimenterende kunst vore vante tanker om, hvad kunst er og bør være.
Cyprien Gaillard

Cyprien Gaillard, The Recovery of Discovery (installationsfoto), 2011. Foto: Josephine Walter
ARKENs Kunstpris 2016
Den franske kunstner Cyprien Gaillard navigerer mellem geografiske steder og psykologiske tilstande i sine værker, der undersøger menneskets spor i naturen og forfaldets skønhed. Især den stemningsfulde kontrast mellem enorm arkitektur og naturen optager kunstneren. Selv siger kunstneren, at han interesserer sig for det forfejlede, skønheden i det mislykkede og i forfaldet i al almindelighed. I et kunstnerisk grænsefelt mellem romantisk følelse, skarp minimalistisk æstetik og en fascination af destruktion griber han til alt fra maleri og skulptur til video og performance.
Cyprien Gaillard modtog ARKENs Kunstpris 2016, fordi han på en udfordrende og intelligent måde skaber forførende, kritiske og tankevækkende kunstoplevelser, der får os til at tænke over menneskets aftryk på verden. Cyprien Gaillard inddrager på elegant vis både sin samtid og historien i sine værker og gør os således klogere på den verden, vi indgår i, og dermed klogere på os selv.
Danh Vo

Danh Vo, Lick me, lick me, 2015, Foto: Stephen White
ARKENs Kunstpris 2015
Den dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vos værker kan minde lidt om et puslespil. Som brikker kan de enkelte dele samles til en helhed, men helheden og dermed den store fortælling kan også splittes ad. Sidstnævnte er tilfældet i værket We the People fra 2012, der er en 1:1 kopi af Frihedsgudinden i flere hundrede dele spredt og udstillet rundt omkring i verden.
Netop værkets fragmentariske form er en pointe, som Danh Vo knytter til det moderne menneskes grundvilkår. Danh Vo bruger sin egen historie, eksempelvis ved på forskellig vis at inddrage familiemedlemmer i hans værker, men han gør det på en måde der henviser til fortiden og vores fælles kulturarv og åbner således op for en bredere refleksion omkring, hvordan den personlige erindring er sammenfiltret i den kollektive historie. Værkerne stiller spørgsmål ved nationalitet, identitet og manglen eller tabet af samme.
Danh Vo modtog ARKENs Kunstpris 2015 for sine værker, der med stort klarsyn og indsigt er med til at afdække magtrelationer og samfundsstrukturer, som vi tager for givet. I en hårfin balance mellem hyldest og kritik, peger Danh Vo på de mekanismer, der er med til at give genstande og historier en ikonisk status i vores fælles og personlige erindring.
Jeppe Hein

Jeppe Hein, Spirallabyrint, 2006. ARKENs samling
ARKENs Kunstpris 2014
Når vi bevæger os rundt i Jeppe Heins Spejllabyrint på ARKEN fragmenteres rummet såvel som vores billede af os selv. I installationen undersøger Hein, hvor lidt der skal til, for at vi forvirres og mister fodfæstet. Vores sanser skærpes, og vi får et nyt billede af os selv. Samtidigt bliver vi gjort opmærksomme på omgivelsernes og kroppens betydning for orienteringsevnen. Jeppe Heins værker skaber oplevelser gennem deltagelse i kunsten, og beskueren indgår hele tiden i nye samspil med den.
Jeppe Hein fik ARKENs Kunstpris 2013 for at skabe fantastiske og uforudsigelige kunstoplevelser, der minder os om den uadskillelige forbindelse mellem krop og bevidsthed. I hans kunst aktiveres sanserne gennem forundring, leg og interaktion. Han gør os bevidste om grundlæggende værdier som nærvær, glæde, dialog og eftertænksomhed.
Carsten Höller

Carsten Höller, Upside Down Mushroom Room, 2000. Courtesy the artist and Fondazione Prada, Milano. Foto: Attilio Maranzano
ARKENs Kunstpris 2013
Snoede rutchebaneture fra svimlende højder, karuseller, forstørrede fluesvampe vendt på hovedet og mulighed for at overnatte i udstillingsrum med levende rensdyr, kanariefugle, mus og fluer. Tyske Carsten Höller aktiverer os og eksperimenterer med os, som var vi forsøgsdyr i videnskabsmandens laboratorium. Carsten Höller er oprindeligt insektforsker.
Carsten Höller fik ARKENs Kunstpris 2013 for at inddrage sin egen tids materialer, relationer og systemer og reflektere over livets store eksistentielle spørgsmål. Han indsætter velkendte hverdagsobjekter og materialer i nye sammenhænge, så de bliver fremmedgjorte for os. Herigennem mister vi vores faste, trygge ståsted og tvinges til at møde, bruge og definere os selv på nye måder.
Anselm Reyle

Anselm Reyle, Vognhjul, 2009. ARKENs samling
ARKENs Kunstpris 2012
Et gammelt vognhjul hænger på væggen, som oplyses i skiftende LED-farver og fanger vores opmærksomhed. Vognhjulet hører til blandt den tyske samtidskunstner Anselm Reyles mest ikoniske værker. Han kombinerer den abstrakte form, det fundne objekt og den nostalgiske hverdagskitsch, som vi kender fra parcelhusets mure.
Anselm Reyle fik ARKENs Kunstpris 2012 for elegant og kompromisløst at skabe værker, som på én gang forfører os og udfordrer vores idé om den gode kunst og den gode smag. Samtidig har han indtaget en position som foregangsmand i fornyelsen af det abstrakte formsprog i samtidskunsten.
Pascale Marthine Tayou

Pascale Marthine Tayou, Fashion Street, 2010. ARKENs samling
ARKENs Kunstpris 2011
En mand med ben og hoved lavet i klart glas. En krop bestående af gule, grønne og lyserøde skumsvampe med mikado-pinde strittende i alle retninger. Ved hans side et træspyd pyntet med pels, hår og perler. Værket Fashion Street er en hyldest til gadesælgere i hele verden. Det er skabt af den camerounske kunstner Pascale Marthine Tayou, der i sin kunst udforsker spørgsmål om migration, identitet og kultur.
Pascale Marthine Tayou fik ARKENs Kunstpris 2011 for sin evne til at skabe gribende, generøse og udfordrende kunstværker, der med et stort æstetisk overskud forholder sig til påtrængende problematikker i vores moderne, globaliserede verden.
Bharti Kher

Bharti Kher, De varme vinde der blæser fra Vesten, 2011. Detalje
ARKENs Kunstpris 2010
Britisk-indiske Bharti Kher arbejder med emner som race, køn, tilhørsforhold, etnicitet og stereotyper. I sine værker stiller hun skarpt på kulturelle fællesskaber, ritualer og traditioner. Abstrakte malerier, store installationer eller skulpturer – hun reflekterer over relationen mellem indisk og vestlig kultur og historie, når hun bearbejder fundne materialer fra moderne indisk kultur til sanselige og spektakulære værker, der glider gnidningsløst ind i den vestlige kunsts moderne konventioner.
Bharti Kher fik ARKENs Kunstpris 2010 for sin evne til at udtrykke individets og kulturens problemstillinger i dag. Med skæve og humoristiske vinkler reflekterer hun over identitet spændt ud mellem vestlig og indisk kultur. Hendes kunst er eksperimenterende, debatskabende med et globalt udsyn.
Olafur Eliasson

Olafur Eliasson, Dit omsættelige panorama, 2006. ARKENs samling
ARKENs Kunstpris 2009
Dansk-islandske Olafur Eliassons kunstneriske produktion er placeret i et grænseland mellem naturvidenskab og æstetik. Han arbejder med at intensivere den sansemæssige oplevelse af kunstværket. Han interesserer sig for, hvordan vi mennesker er med til at skabe virkeligheden. Hans fokus er derfor, hvordan vi sanser, og hvordan vi fysisk og mentalt orienterer os i vores omgivelser.
Olafur Eliasson fik ARKENs Kunstpris 2009 for sin kunstneriske indsats, sit høje internationale niveau og sin unikke evne til at skabe sanselige værker, der involverer os aktivt. Han inviterer alle til at se på og deltage i hans kunst. Eliasson sætter samtidskunsten på dagsordenen i en bredere offentlighed uden at gå på kompromis med indholdet, men ved at insistere på, at kunsten kan gøre en forskel.
John Bock

John Bock, Omgravning af klumperne, 2002-03. ARKENs samling
ARKENs Kunstpris 2008
John Bock forener skulptur, installation, performance og film. Ved siden af sine kunststudier studerede han økonomi på universitetet. I sine værker bruger han denne baggrund. Han optræder ofte som verdensfjern videnskabsmand med hjemmelavede, Storm P.-lignende modeller. Han taler et volapyksprog med ord hentet fra videnskabens verden. På den måde parodierer han menneskets trang til logik og systematik. John Bock arbejder desuden med eksperimenterende kunstfilm. I sine værker karikerer han forskellige filmgenrer: Hollywoodfilm, kostumefilm og voldsfilm. Han spiller stadig selv med i filmene, men benytter sig i stigende grad af skuespillere.
John Bock fik ARKENs Kunstpris 2008 for at vove det groteske og absurde i sine vanvittige værker.
Tim Noble & Sue Webster

Tim Noble & Sue Webster, At falde fra hinanden, 2001. ARKENs samling
ARKENs Kunstpris 2007
Den engelske kunstnerduo Noble og Webster bruger med fuldt overlæg det trivielle, det kitschede og tarvelige som strategi, når de kommenterer forbrugskulturen, reklameverdenen og kunstnerens rolle i samfundet. Med deres helt egen punk-rock-æstetik undersøger og kommenterer de det menneskelige og forholder sig konsekvent kritisk og uimponeret til det moderne samfund.
Tim Noble og Sue Webster fik ARKENs Kunstpris 2007, fordi de med stort talent, humor og nyskabende brug af materialer udfordrer det eksisterende. Det gælder både den traditionelle kunstnerrolle og synet på samfundet. De kritiserer forbrugskulturen, men viser med deres utraditionelle selvfremstillinger, at de også selv er en del af den.
Elmgreen & Dragset

Elmgreen og Dragset, Social mobilitet (trappe), 2005. ARKENs samling
ARKENs Kunstpris 2006
Den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset stiller i sin kunst kritiske spørgsmål til samfundet, menneskers indbyrdes forhold og institutioner som fx kunstmuseet. Deres skulpturer og installationer rejser præcist og elegant spørgsmål om magtforhold, social strukturer og identitet.
Michael Elmgreen og Ingar Dragset fik ARKENs Kunstpris 2006 for en kunstnerisk indsats, der gennem sit høje internationale niveau og globale udsyn i særlig grad bidrager til udviklingen af den eksperimenterende, nytænkende og debatskabende samtidskunst. Deres kunst skaber nye pejlemærker for individet og sikrer, at samtidskunsten ikke stagnerer i indadvendt monolog, men vender sig mod verden og samfundet.