ARKENs udstillingsprogram for 2021

Glæd dig til forrygende kunstoplevelser på ARKEN.

I 2021 venter et veloplagt og varieret udstillingsprogram på ARKEN – året hvor museet på Vestegnen fejrer 25-års jubilæum. Glæd dig blandt andet til et nyskabende møde mellem gyldne skatte og glitrende samtidskunst i Guld og magi, en soloudstilling med den dansk-iranske kunstner Farshad Farzankia, og lad dig beruse af blomster i efterårets store særudstilling Blomsten i kunsten.

Guld og magi

Når museet genåbner bliver det med udstillingen Guld og magi, hvor gyldne, nationale klenodier fra Nationalmuseet går i dialog med den største samtidskunst. Særudstillingen tager publikum med på en rejse gennem mange årtusinder for at udforske guldets magt og magi, som mere end nogensinde optager kunsten i dag. I Guld og magi viser internationale stjernekunstnere som blandt andre Damien Hirst, Sylvie Fleury, Lorna Simpson, Thomas J. Price, Bill Viola og Ugo Rondinone, hvordan rigdom, identitet og magtudøvelse er vævet tæt sammen, og de sætter spot på vores evige jagt på lykke og skønhed gennem guldet. Nogle kunstnere udforsker guldets magiske og religiøse aspekter, mens andre bruger det dyrebare materiale til at tematisere den globale, koloniale historie, som er uløseligt forbundet med guld. I dialogen med samtidskunsten på ARKEN får Nationalmuseets kulturhistoriske skatte ny identitet.

Guld og magi kan opleves så snart ARKEN genåbner. Udstillingen slutter den 8. august 2021.

ARKENs udstillingsprogram for 2021

Hængesmykke fra Tairone-kulturen i Colombia. Nationalmuseet. Foto: Kit Weiss

Soloudstilling med Farshad Farzankia

ARKENs udstillingsprogram for 2021

Farshad Farzankia, Himmelhunden, 2020. Foto: Malle Madsen

Den iransk-fødte kunstner Farshad Farzankia har taget den danske kunstscene med storm. I maj 2021 åbner ARKEN en soloudstilling med Farzankia, som bliver kunstnerens første store præsentation på et kunstmuseum. Her vil man kunne opleve en sansemættet og spektakulær ophængning af malerier, tegninger og silketryk samt en stor installation, der er skabt specielt til udstillingen. Farzankia arbejder intuitivt og eksperimenterende, og han udtrykker sig i farvestærke motiver og symboler. Poetisk kraft og livsenergi stråler ud af hans værker, der på én gang rækker århundreder tilbage i tid og traditioner og med et kritisk blik undersøger vores egen tid.

Farshad Farzankias soloudstilling på ARKEN løber fra den 19. juni 2021 til 27. februar 2022.

ARKEN i fuldt flor

I september venter særudstillingen Blomsten i kunsten, der skaber krydsbefrugtninger mellem fortællinger om blomster i den ældre kunst og i samtidskunsten. Udstillingen fortæller historien om menneskers fascination af og forhold til blomster, og den giver et interessant indblik i, hvordan blomsten optræder i kunsten: Fra 1800-tallets følsomme og sjælfulde strømninger, som skildrede blomstens grokraft og skønhed i en søgen efter at forstå naturens væsen, til samtidskunsten, der i kølvandet på de tiltagende klimakriser udforsker relationerne mellem blomst og menneske med lige dele sensibilitet, humor og kritik.

Man kan lade sig betage af blomster på ARKEN fra den 4. september 2021 til den 9. januar 2022.

ARKENs udstillingsprogram for 2021

Marc Quinn, Bhasat Wilap at Assi Ghat, 2010. ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto: Anders Sune Berg

Highlights fra Samlingen

ARKENs udstillingsprogram for 2021

Elmgreen og Dragset, Social mobilitet (trappe), 2005. ARKENs samling

I anledning af museets 25-års jubilæum præsenterer ARKEN i jubilæumsåret nogle af de allerbedste værker fra museets store samling af dansk og international samtidskunst i en særpræsentation i Kunstaksen. Udstillingen viser værker, der aktiverer og pirrer sanserne, værker, der skaber leg og samvær, og som giver nye perspektiver på tilværelsen. Jubilæumsudstillingen byder også på flere nye erhvervelser i ARKENs samling, som ikke tidligere har været udstillet.