ARKEN BULLETIN
ARKEN Bulletin er et fagfællebedømt tidsskrift, hvor danske og internationale forskere diskuterer faglige spørgsmål inden for billedkunst, museologi og kunstteori. Bulletinen formidler bl.a. forskningsresultater fra ARKENs udstillings- og indsamlingsaktivitet til det internationale forsknings- og museumsmiljø. Tidsskriftets artikler supplerer samtidig den formidling, som finder sted i forbindelse med udstillinger, kataloger, forskningsseminarer og forelæsninger.
Udkommer på engelsk.
Tidligere numre kan købes i ARKEN WEBSHOP og i ARKEN SHOP. Nyeste nummer findes kun som e-bog og kan frit læses og downloades online.
From a Grain of Dust to the Cosmos
ARKEN Bulletin vol. 8, 2020
Stjernehimmel, hybridvæsener og det indre af et atom. Dette nummer af ARKEN Bulletin udforsker forbindelser mellem det ufatteligt store og det uendeligt lille.
Kunsten har til alle tider udfordret vores forestilling om os selv og spurgt, hvilken plads vi kan og bør indtage i verden. Spørgsmålet er brændende aktuelt. Klimakriserne og den globale pandemi minder os om naturens uregerlige kræfter og måden, vi påvirker hinanden og vores omgivelser.
I dette nummer af ARKEN Bulletin tager syv forskere os med på en tur til det ydre rum og til det indre af øret, hvor samtidskunsten smelter sammen med videnskabelige discipliner som fysik, astronomi og biologi.
Indhold
Editorial
Christian Gether
Introduction. From a Grain of Dust to the Cosmos
Gry Hedin & Anne Kølbæk Iversen
Visualising the Invisible, Imagining the (Im)possible
Anne Kølbæk Iversen
Cosmic Care
Tobias Dias
Using Gold and Crossing Time in Contemporary Art
Gry Hedin
The End of the Technological Utopia
Katrine K. Pedersen
Precarious Forecasts in Danish Contemporary Art
Dea Antonsen
Germinal Monsters and New Kinships in Contemporary Art
Kerstin Borchhardt
Nature (Re)turns, Dear Planet & From a Grain of Dust to the Cosmos
Sarah Pihl Petersen
The Art of Taking Part
ARKEN Bulletin vol. 7, 2017
’Deltagelse’ står lige nu højt på dagsordenen i det kunst- og kulturvidenskabelige felt. På museerne er den besøgende blevet til en bruger, som inviteres til at tage del i udstillingen. I kunsten er betragteren blevet til en producent, der er med til at skabe værket. Deltagelse udspringer af en ny forståelse af både museernes og publikums rolle. Den hænger sammen med ny teknologi, nye praksisformer, men også med kulturpolitik, oplevelsesøkonomi og institutionelle legitimeringskrav. Bare ordet i sig selv rejser en række spørgsmål. Hvornår deltager man? Hvordan deltager man? Hvad deltager man i? Og med hvilket sigte?
The Art of Taking Part sætter fokus på deltagelse på museet. Gennem otte artikelbidrag af akademikere og kuratorer undersøges deltagelsesbegrebet på forskellig vis: som museumsstrategisk værktøj, som kunstnerisk praksis, som en analytisk opmærksomhed, som del af udstillingssituationen og museumsinstitutionen og som et læringsmæssigt greb. Det bringer os omkring værker af blandt andre Palle Nielsen, Karoline H Larsen, Yayoi Kusama og Jesper Just og ideer om det deltagende museum, deltagende kunst, affektive møder, performativitet, co-production, ’commons’ og demokrati.
Publikationen vokser ud af ARKENs forskningsprojekt Deltagerisme: Dogme og mulighedsfelt, støttet af Kulturministeriets Forskningsudvalg.
Download den fulde publikation her.
De enkelte artikler kan downloades separat ved klik på indholdsfortegnelsen herunder.
Formatet er A5. Ved udskrivning vælg 2 sider på 1 A4 (liggende) for det bedste resultat.
Publikationen indeholder aktive links og skal på smartphones og tablets læses i Adobe Acrobat Reader.
Hent Adobe Acrobat Reader i App Store og Google Play.
Indhold
Introduction
Camilla Jalving
Download artikel
The Art Museum Today: Participation as a Strategic Tool
Stine Høholt
Download artikel
When and How Do We Participate?
Maj Klindt
Download artikel
Situating Participatory Art Between Process and Practice
Michael Birchall
Download artikel
Co-creation and Affect in Karoline H Larsen’s Collective Dreams
Dorthe Juul Rugaard
Download artikel
The Affects of the Artwork: On the Material Art Object and the Affective Encounter in the Art Exhibition
Mette Thobo-Carlsen
Download artikel
Affect and the Participatory Event
Camilla Jalving
Download artikel
Democratic Participation in the Art Encounter
Lise Sattrup
Download artikel
Public and Commons: The Problem of Inclusion for Participation
Helen Graham
Download artikel
Migration

ARKEN Bulletin vol. 6, 2013
Migration er et forholdsvist nyt fænomen inden for studiet af de visuelle kunstarter. I ARKEN Bulletin vol. 6 behandles migration som tema i samtidskunsten og stiller spørgsmål som:
Hvordan analyserer man forholdet mellem migration og globalisering ud fra et æstetisk perspektiv? Hvilke analytiske redskaber kan bringes i spil, når kunsten på samme tid forholder sig til en lokal og global æstetik? Hvilke diskursive rammebegreber kan man arbejde med kuratorisk, og hvilke potentialer og udfordringer rummer de?
Med bidrag af en række akademikere, kuratorer og kritikere undersøger bogen, hvordan den ’globale’ samtidskunst og indisk kunst i særdeleshed bearbejder de kulturelle aspekter af begreber som migration, eksil, tilhørsforhold, diaspora, hybriditet og kulturel identitet. Bogen fokuserer særligt på den nye generation af kunstnere fra Indien som Bharti Kher, Subodh Gupta, Rina Banerjee, Thukral & Tagra m.fl., der i disse år gør sig gældende på den internationale kunstscene ved at give globaliseringens kulturelle virkninger nye kunstneriske udtryk.
Indhold
Cities, Mobilities, Contemporary Art
Saloni Mathur
Art Moves
Mieke Bal
Strategies of Localization
Marie Laurberg
The Artist as Migrant Worker? Framing Art in an Age of Intensified Globalization and Migration
Anne Ring Petersen
Transcultural Curating of Art from India
Gayatri Sinha
No Place Like Home
Mathias Ussing Seeberg
Performing in Transit. Identities and Spaces of Agency in THE ESCAPE! Resume/Reset
Dorthe Juul Rugaard og Christina Papsø Weber
Utopic Curating

ARKEN Bulletin vol. 5, 2010
Hvad skal museet – hvad kan det – og hvorfor og hvordan? ARKEN Bulletin vol. 6 stiller skarpt på museets rolle og funktion i dag og i fremtiden.
I tre år har ARKEN gennem udstillinger, forskning og formidling undersøgt utopiens status – i kunsten såvel som i samfundet. Med begrebet ’Utopic Curating’ ønsker vi at udpege en ny museal praksis, der på baggrund af nybrud inden for kunsten selv retter sit fokus mod det, som udstillinger kan gøre.
Gennem en række artikler af danske og udenlandske skribenter gives der mulige bud på kunstinstitutionens rolle og ændrede funktion fra beholder af viden til samfundsaktør. Centralt står ideer om medborgerskab, outreach og nye kuratoriske praksisser med fokus på dialog, deltagelse og sansebåren erfaring.
Indhold
A Museum for Participative Man
Christian Gether
Mapping Utopia
Camilla Jalving
Pontus Hultén and the Open Museum
Magnus af Petersens
The Museum as Generator
Marie Laurberg
Kickstarting Utopia: An example of outreach
Christina Papsø Weber
Custom-made: A new culture for museums and galleries in civil society
Bernadette Lynch
The Negotiating Museum
Tone Hansen
Inside/Outside the Consumerist Loop
Stine Høholt
Damien Hirst

ARKEN Bulletin Vol. 4, 2009
Den engelske kunstner Damien Hirst (f. 1965) er i fokus i ARKEN Bulletin vol. 4. Vi ønsker at bidrage med en dybdegående behandling af hans værker, der relaterer dem til væsentlige kritiske diskurser om samtidskunsten. Vores formål er at præsentere Hirst som et prisme, man kan betragte og diskutere samtidskunsten igennem.
Damien Hirsts kunstneriske praksis trækker på en række kulturelle sfærer: videnskab og medicin, kunsthistorie, religion og popkultur. Dette mix har gjort ham til et irritationspunkt for et bedt spektrum af kunstkritikere – fra konservative purister for hvem hans værker er det endelige bevis for korruptionen af al kunstnerisk kvalitet, til venstredrejede kritikere, der afviser hans kunst som kommercialismens sejr over enhver kunstnerisk bestræbelse.
Siden Hirsts gennembrud i de tidlige 1990’ere har han evnet at skabe overskrifter i tabloidpressen som ingen andre kunstnere. På trods af den offentlige opmærksomhed mangler der grundige forskningsbaserede undersøgelser af hans kunst. Bogen integrerer derfor forskellige diskurser og metodiske tilgange til Hirsts kunst og samtidskunsten generelt.
Indhold
On Limits and Transgressions: What is ’Beyond Belief’? Experiencing Damien Hirst’s For the Love of God at White Cube Gallery, London, 1 June 2007
Christian Gether
It’s Healthy to Be Afraid
Interview with Damien Hirst by Christian Gether
Inside the System. Damien Hirst: Performing Post-Industrial Visuality
Marie Laurberg
Village Green Preservation Society. Damien Hirst Seen from America
Thomas Crow
Laughing in the Face of Death
Christoph Grunenberg
The Distance of the Image
Barry Schwabsky
Processing the Undead. Damien Hirst’s Natural History
Petra Lange-Berndt
Damien Hirst’s Readymade Designs
Alex Coles
Damien Hirst’s Death Drive. Contemporary Art after Irony
Rex Butler
Samtidsmaleri

ARKEN Bulletin vol. 3, 2006
Dødsklokkerne har ringet for maleriet flere gange gennem det 20. århundrede. Et blik på samtidskunsten viser imidlertid, at maleriet er spillevende.
ARKEN Bulletin vol. 3 fokuserer på de æstetiske synspunkter og kunstneriske strategier, der definerer maleriet i dag, og dermed bidrager den til en mere nuanceret tilgang end den enten/eller-logik, der har præget diskussioner om maleriet siden 1960’erne.
Anledningen er to udstillinger på ARKEN, der begge handler om samtidsmaleriet. Malerhjerne! Ungt dansk maleri fokuserede på en gruppe unge kunstnere, der alle drejer sig imod det figurative og det narrative. HI BOB – Greatest Hits. Nye malerier af Peter Bonde præsenterede nye værker af kunstneren, der forenede maleri, hverdagsobjekter, fotografier og TV-skærme i en monumental installation.
Indhold
Peter Bonde: Proximity without Intimacy
Dorthe Rugaard Jørgensen
Peter Bonde: Mental Stage Props
Peter Doroshenko
Abjection and Construction of Identity
Christian Gether
Painting after ‘Isms’: “The New Leipzig School”
Gregory Williams
Art-silly adjective I Lacking Good Sense
Jonathan Harris
Encounters with Painting: Gendered Practices and Virtual Embodiment
Rosemary Betterton
Painting’s Elastic Context
Lytle Shaw
Go Figure! Young Danish Painting
Stine Høholt
ARKENs samling

ARKEN Bulletin vol. 2, 2004
ARKEN har siden sin begyndelse i 1996 indsamlet dansk, nordisk og international samtidskunst med hovedvægt på kunst skabt efter 1990.
11 værker fra ARKENs samling bliver behandlet i ARKEN Bulletin vol. 2. Seks forskere og fire kuratorer formidler deres indsigt i nogle af de væsentlige temaer og praksisser, der optager samtidskunstere.
Artiklerne præsenterer kunstværker skabt i perioden 1998-2004 i forskellige medier fra installation og video til maleri. Aktuelle positioner på den internationale kunstscene bliver repræsenteret gennem værker af kunstnere som Tony Oursler, Olafur Eliassson, Martin Erik Andersen, Bill Viola, Elina Merenmies, Tal R, John Bock, Elmgreen & Dragset, Vibeke Tandberg og Damien Hirst.
Indhold
Happy Birthday or the Cruelty of Love
Camilla Jalving
Message from the Medium
Andreas Brøgger
Olafur Eliasson – Mobile Vision
Gunnar J. Árnason
Moving towards Dissolution: On Martin Erik Andersen’s Sculptures
Charlotte Præstegaard Schwartz
Vision of the Unspoken – Viola’s Heirotopy
Nicoletta Isar
Speak if You Can – Poetic Monsters and Metamorphoses in Elina Merenmies’ Art
Thomas Ivan Träskman
Expression and Strategy in Tal R’s Painting
Dorthe Rugaard Jørgensen
A Jester in Wonderland
Marie Louise Helveg
Gender Identity in Michael Elmgreen and Ingar Dragset’s Art
Jennny Lund
Fotografi og ARKENs samling

ARKEN Bulletin vol. 1, 2002
Dette nummer behandler udvalgte værker i ARKENs samling af Tim Noble & Sue Webster, Ólafur Éliasson og Mona Hatoum.
Desuden følger nummeret op på to seminarer, Body & Manipulation og Framing Photography som blev afholdt på ARKEN i forbindelse med udstillingerne MAN – Body in Art from 1950-2000 og The Wild West.
Body & Manipulation fokuserede på forholdet mellem krop, teknologi og kultur, hvorimod Framing Photography diskuterede forskellige måder at skrive fotografiets historie og inkorporere fotografi i museumsinstitutionen og kunsthistorien. Seminarerne afspejlede ARKENs interesse i grundlæggende eksistentielle vilkår, som de kommer til udtryk i kunsten og museologien.
Indhold
Communicating in a Junk Culture – Tim Noble and Sue Webster: Falling Apart
Christian Gether
Aesthetics of Intimacy: Uncanny Objects in the recent Works of Mona Hatoum
Stine Høholt
Ethnographic Mapping: Olafúr Elíasson
Anette Østerby
The Monad in the Iron Cage
Henrik Jensen
Exit Homo? On Dehumanization in New Images of the Body
Jacob Wamberg
The Logics of Deflation: the Avant-garde and the Fate of the Photographic Snapshot
John Roberts
When Snapshots Became Art
– Documentary and Conceptual Strategies around 1970
Mette Sandbye
A Critical Discussion of the Historiography of Photography
Michel Frizot
A Slice of Living Reality?
Writing the History of Danish Interwar Photography
Mette Kia Krabbe Meyer
Framing Photography: Ten Years Later
Abigail Solomon-Godeau
Looking at Historical Photographs:
The Case of Edward S. Curtis
Mette Mortensen
SE OGSÅ

FORSKNINGSPROJEKTER
Hvad forsker vi i?

UDSTILLINGER
ARKENs udstillinger præsenterer dansk, nordisk og international kunst – fra de nye, unge talenter til de etablerede navne.

HIGHLIGHTS FRA SAMLINGEN
Gå på opdagelse i et udvalg af kunst fra ARKENs samling, der består af dansk, nordisk og international samtidskunst. Bemærk at ikke alle værker er udstillet på museet i øjeblikket.

BESØG ARKEN
Kun en halv time fra Københavns Hovedbanegård.