FOS FÅR ARKENS KUNSTPRIS 2017
Kompromisløst socialt design, svævende kaffekopper og sanselige totalinstallationer. Torsdag den 16. marts blev ARKENs Kunstpris uddelt for 12. gang, og prisen på 100.000 kr. gik til den danske kunstner Thomas Poulsen alias FOS.
FOS (f. 1971) har gjort sig bemærket både herhjemme og internationalt med kompromisløse værker, der udforsker krydsfeltet mellem arkitektur, design, kunst og performance. Kunstværket kan være en campingvogn, en sæbefabrik, indretningen af en modebutik, et koncertprogram eller en flydende bar. I sine både funktionelle og folkelige værker undersøger FOS, hvordan vores fysiske omgivelser og sociale relationer gensidigt påvirker hinanden. Hans arbejde tager afsæt i det, som han kalder socialt design. FOS skaber en fysisk ramme om kunsten, hvor publikum ikke kun er beskuere, men aktive deltagere. Fælles for hans værker er, at de først og fremmest skal gøre nytte og række ud i samfundet og ind i hverdagen.

FOS, 2017. Foto: Henrik Jauert
“FOS modtager ARKENs Kunstpris 2017, fordi han samfundskritisk undersøger det almindelige liv, der udfolder sig imellem fysiske rum og sociale situationer. Med sit sociale design bryder hans eksperimenterende kunst vore vante tanker om, hvad kunst er og bør være.”
Direktør Christian Gether
Læs mere om ARKENs Kunstpris
ARKENs Kunstpris er doneret af Annie & Otto Johs. Detlefs’ Almennyttige Fond.

Nina Beier, Allegory of Charity, 2015. Foto: Document Photography
ARKENs rejselegater 2017
Årets to rejselegater på 50.000 kr. gik til Nina Beier og Marie Kølbæk Iversen.
Kæmpe cocktails og svævende kaffekopper
Nina Beiers (f. 1975) gådefulde værker består af vidt forskellige hverdagsgenstande i mystiske og underfundige kompositioner. Fladmaste parykker, skambidte porcelænshunde og -vaser, kæmpe cocktails og svævende kaffekopper overrasker dels som kunstværker, dels som absurde forvandlinger af det kendte. Hendes surreelle værker er på én gang dybt komplekse og samtidigt uhyre simple i deres legesyge ophævelse af tyngdekraften, forholdet mellem liv og død og en gængs 1:1 skalaforståelse. Med overraskelsen som omdrejningspunkt vender Beier op og ned på virkeligheden.
Nina Beier modtager ARKENs Rejselegat 2017, fordi hun på elegant og kritisk vis rusker op i vores verdensbillede. Når vores vante forestillinger og idéer for en stund udfordres, så opstår potentialer for nye forståelser.
Læs mere om ARKENs Rejselegat
ARKENs Rejselegat er doneret af Annie & Otto Johs. Detlefs’ Almennyttige Fond.
Sanselige totalinstallationer
Marie Kølbæk Iversen (f. 1981) arbejder med video, fotografi og lys- og lydinstallationer. Hendes værker er tillokkende i deres forførende finish, stramme form og tilsyneladende enkle konstruktion, men bag værkernes minimalistiske udtryk ligger komplekse, tekniske konstruktioner. I flere af hendes værker bliver beskueren sat i centrum. Kølbæk Iversens abstrakte og farverige mønstre suger vores kroppe ind og omslutter os i totalinstallationer, der handler om krop, kropslighed og fænomener som fx fantomsmerter. Værkerne gemmer på poetiske og eksistentielle fortællinger om, hvad det vil sige at være menneske.
Marie Kølbæk Iversen tildeles ARKENs Rejselegat 2017 for sin forbilledlige evne til at synliggøre det usynlige som eksempelvis kropslige fornemmelser og følsomhed. Hun udvider kunstens verden ved at arbejde på tværs af de naturvidenskabelige og humanistiske videnskaber, alt imens hun sætter den sårbare, sansende og handlekraftige krop i centrum.
Læs mere om ARKENs Rejselegat
ARKENs Rejselegat er doneret af Annie & Otto Johs. Detlefs’ Almennyttige Fond.

Marie Kølbæk Iversen, Nine Bats, 2016. Foto: Anders Sune Berg