Mød tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i en samtale med den aktuelle kunstner Simone Aaberg Kærn om, hvad drømme, frihed og muligheder betyder i en global verden – og kunstens rolle heri. Simone Aaberg Kærn er med på udstillingen Group Therapy – Ny Samtidskunst med bl.a. en flyvemaskine, som hun fløj fra Køge til Kabul i Afghanistan med. I samtalen deltager også en ung afghansk kvinde, Maryam Shekib, der har modtaget et legat til at studere på Asian University af Lone Dybkjær-fonden, som Poul Nyrup Rasmussen har oprettet til ære for sin hustru Lone Dybkjær (1940-2020).

Open Sky
I 2002 fløj Simone Aaberg Kærn i sit 40 år gamle Piper Colt-fly fra Lille Skensved i Køge til Kabul i Afghanistan for at undersøge, om det poetiske eventyr - at opfylde en afghansk piges drøm om at flyve - var stærkere end de regler og systemer, der ville forbyde flyvningen ind i en krigszone. Med sin performance ville hun teste ideen om himlen som et symbol på frihed ved at insistere på muligheden for at mødes på tværs af grænser, krigszoner og traditioner.

På rejsen lærer Simone Aaberg Kærn flere afghanske kvinder at kende, heriblandt Maryam Shekibs mor, som hun har holdt kontakten til siden. Maryam Shekib repræsenterer i dag en ung generation af afghanske kvinder og i en samtale med Poul Nyrup Rasmussen, vil hun dele sin personlige historie og drømme om uddannelse og frihed.

Hendes fortælling giver ansigt til de udfordringer og håb, som mange kvinder står overfor i dagens Afghanistan. Det er en stærk påmindelse om, hvor vigtigt det er at kæmpe for sine drømme – selv under de mest begrænsende omstændigheder.

Poul Nyrup Rasmussen var statsminister i Danmark under terrorangrebet d. 11. september 2001, som var udløsende for den amerikanske invasion af Afghanistan. Han var gift med den tidligere radikale minister Lone Dybkjær og vil fortælle om sit arbejde i fonden, som er oprettet til ære for hende for at støtte unge kvinders muligheder for uddannelse og ligestilling i verden.  

Samtalen lægger op til at vende de spørgsmål, som Simone Aaberg Kærns værk ”Open Sky” rejser. Det er en opfordring til at reflektere over frihed, rettigheder og det potentiale, der ligger i hvert eneste ungt menneske til at forandre sin egen verden – og vores fælles verden.

Talk er på engelsk.

Pris: 95 kr. eksklusiv entre til museet.

Foto:
Simone Aarberg Kærn
Poul Nyrup Rasmussen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Arthurcammelbeeck/Ritzau Scanpix