Om ARKEN

Kunst og arkitektur i verdensklasse.
Om ARKEN

ARKEN Museum for Moderne Kunst, skumring. Foto: Torben Petersen

ARKEN Museum for Moderne Kunst ligger stor og monumental midt i det menneskeskabte landskab, Køge Bugt Strandpark, syd for København. ARKEN har en af Skandinaviens fineste samlinger af samtidskunst og museets maritime arkitektur med den spidse stævn, der majestætisk stikker frem i terrænet, har vundet anerkendelse i både ind- og udland.

ARKEN blev indviet den 15. marts 1996 af Hendes Majestæt Dronning Margrethe og er et af Danmarks nyeste kunstmuseer. Forud for åbningen lå flere års politisk arbejde for at gøre området syd for København til en væsentlig del af det danske kulturliv.

 

Det blev den unge arkitektstuderende, Søren Robert Lund, der overraskende vandt arkitektkonkurrencen med en dekonstruktivistisk museumsbygning, der var placeret i landskabet som et gigantisk strandet skib.

Skibsmetaforen er også gennemgående indendørs med den enorme kunstakse formet som skroget på et skib, med høje, tunge døre af jern, med synlige bolte og møtrikker og metaltrapper. Det er et stykke særpræget og modig arkitektur, der danner ramme om en stor samling af moderne kunst og skiftende særudstillinger.

ARKENs samling

ARKENs samling indeholder flere end 400 værker. Det er dansk, nordisk og international samtidskunst primært fra perioden efter 1990.

To røde tråde løber igennem samlingen. Den ene er kunst, der handler om det moderne menneskes eksistens. Den anden linie fokuserer på den kunst, der gennem nye former, materialer og medier handler om selve kunstbegrebet.

Som fornemme eksponenter for disse linier står den britiske enfant terrible Damien Hirst (f. 1965) og den tyske kunstner Anselm Reyle (f. 1970). Begge er rigt repræsenteret i samlingen.

Også danske og nordiske kunstnere som Olafur Eliasson, Elmgreen og Dragset, Lea Porsager, Jeppe Hein, Tove Storch og Tal R er rigt repræsenteret på museet.

Se highlights fra ARKENs samling her

Om ARKEN

Anselm Reyle, DETLEFS∙SALEN, ARKENs samling

Om ARKEN

Kunstens Ø. Foto: Henrik Jauert

Kunstens Ø

Oprindeligt skulle ARKEN ligge på stranden som et strandet skib. Det måtte imidlertid opgives af fredningsmæssige årsager, og museet blev flyttet ind i landet.

En donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal gjorde det muligt at realisere drømmen om et ARKEN omgivet af vand i 2016.

Helt fysisk er havet rykket tættere på museet, idet hele landskabet omkring ARKEN er redefineret. ARKEN ligger således nu på en ”Kunstens Ø” omgivet af vand og med adgang til museet fra broer.

Dermed kommer museets karakteristiske, maritime arkitektur endnu bedre til sin ret, og museet ligger i landskabet som et strandet skib fyldt med moderne kunst og originale arkitektoniske oplevelser.

SE OGSÅ