PROJEKTER
Samtidskunsten har altid spillet en afgørende rolle i den teknologiske udvikling. Den udfordrer status quo, former tidens trends, udfordrer tabuer og kaster lys over blinde vinkler. I ARKEN ART & TECH LAB tilrettelægger vi undervisning, talks, workshops, og events, der kobler kunst og teknologi. Vi samarbejder med nogle af tidens største kunstnere, tech wizards, programmører, trendforskere, digitale eksperter og futurister.
Interesseret i at høre mere eller i samarbejde? Kontakt: [email protected]
Alenesammen.dk
ARKEN nye formidlingssite alenesammen.dk tilbyder sårbare børn og unge et meningsfuldt fællesskab under den nuværende COVID-19 situation, hvor de sammen kan opleve verden lige nu igennem kunsten. Det ambitiøse projekt er blevet til med generøs støtte fra Ole Kirk’s Fond.
ARKENs nye site alenesammen.dk henvender sig til de børn, der af forskellige årsager er ekstra påvirkede af isolationen under COVID-19. Børn der har brug for at opleve et holdepunkt i en ekstraordinær og usikker tid; eller har ekstra brug for en pause fra et udfordrende familieliv. Leder af ARKEN Undervisning Katrine K. Pedersen fortæller:
”På grund af de nuværende COVID-19 restriktioner sidder mange børn lige nu isolerede i deres hjem. Selvom der er masser af muligheder for leg og læring hjemme i familierne, så betyder restriktionerne også, at der er nogle børn, som sidder alene i situationer, de ikke bør være alene i. Vi ønsker at tilbyde virtuelle fritidsaktiviteter med afsæt i kunsten, der giver en pause, håb og følelsen af, at vi er alene sammen.”
Der tilbydes to ugentlige eftermiddage, hvor børn og unge kan deltage i lukkede kreative workshops via sitet. Det sker bl.a. i samarbejde med museets eksisterende netværk for udsatte børn og unge, lærernetværk, kommunalforvaltningerne samt de boligsociale helhedsplaner. Deltagerne bliver sat sammen i små grupper, så de oplever at være i et trygt virtuelt rum, hvor de sammen med et eller flere kendte ansigter og en kunstformidler fra ARKEN udforsker kunsten. De forskellige workshops tager afsæt i kunsten på museet, der lige nu ikke er tilgængelig. Temaet kunne eksempelvis være særudstillingen Dyr i kunsten, der giver nye perspektiver på menneskets kærlige og grusomme forhold til klodens øvrige levende væsener eller en af kunstnerne i museets samling. Til hvert møde vil det være muligt for børnene at invitere en voksen med. Det kunne f.eks. være en mentor, en fagperson eller en bedsteforælder.
Tanken er, at de kreative workshops på alenesammen.dk også skal køre videre efter COVID-19 som et tilbud til personer, der er isolerede af andre årsager: indlagte børn, børn der pga. psykiske udfordringer går i skole derhjemme, eller børn der i perioder ”bor” i fængsler med deres mor eller far.
Det nye site er primært et lukket tilbud til de allermest udsatte under COVID-19, men rummer også et tilbud til alle, der savner at mødes og samtale om kunsten. Hver onsdag kl. 16 og søndag kl. 14 med start søndag den 5. april er der mulighed for at få et indblik i ARKENs aktuelle udstillinger med en af museets dygtige kunstformidlere hjemmefra. Når man tilmelder sig via alenesammen.dk, modtager man et link, der giver direkte adgang til det valgte online-event.

William Wegman, Looking Right, 2015. Courtesy kunstneren

ART & TECH Camp 2019. Foto: Abdellah Ihadian
ART & TECH ACADEMY
ARKEN ART & TECH LAB inviterer løbende til samtaler om kunstens og kulturens rolle i en digital virkelighed med nogle af tidens største kunstnere, digitale eksperter, tænkere og kritikere.
Følg med i kommende arrangementer her eller i kalenderen.

ART & TECH Camp 2019. Foto: Abdellah Ihadian
ARKEN ONLINE ACADEMY: MEMES & MANIPULATION I DIGITAL BØRNE- OG UNGEKULTUR
Torsdag den 25. april kl. 16 inviterer ARKEN ART & TECH LAB i samarbejde med CYBERNAUTERNE til det første i en række af online open courses om propaganda og manipulation i digital børne- og ungekultur.
Webinaret henvender sig til lærere, pædagoger, SSP og forældre – voksne, der ønsker at lære mere om, hvordan nettet virker og påvirker, om unges debat- og memekultur, om grænselandet mellem humorfællesskaber, hate, trolde og shaming.
Indhold
På webinaret præsenterer vi nye undervisningsformater, der kan anvendes i udskolingen og på ungdomsuddannelser. Vi deler indsigter, metoder og redskaber fra ART & TECH CAMP 2019. Man kan stifte bekendtskab med ungt liv og sårbarhed på digitale platforme, radikaliserende fællesskaber og lære hvordan man snakker om internetkultur med unge mennesker.
Take Aways
Redskaber til at afkode og forstå digital kultur, til kritisk refleksion og visual literacy.

ART & TECH Camp 2019. Foto: Abdellah Ihadian
ART & TECH Camp
Til ARKEN ART & TECH Camp var unge fra hele landet inviteret til en 3-dages camp i samarbejde med CYBERNAUTERNE. 250 teenagere undersøgte grænselandet mellem mennesker, teknologi og samfund. Det skete i samarbejde med programmører, robotudviklere, designere, kunstnere og cyberaktivister.
”Vi savnede et tværfagligt fokus på teknologiforståelse og -viden, og museet er det perfekte rum for at facilitere et møde mellem forskellige faggrupper, der alle bidrager med vigtige perspektiver og dermed en mere holistisk tilgang til teknologien.” – Katrine K. Pedersen, leder af ARKEN Undervisning.
Med afsæt i campen udvikles et online undervisningsformat, der bliver tilgængeligt for alle interesserede. Her deles redskaber, ideer og refleksioner inden for emner som propaganda, fake news, online radikalisering, algoritmisk kuratering og ekstremisme.
Samarbejdspartnere
ART & TECH Camp og undervisningsformaterne er udviklet i samarbejde med CYBERNAUTERNE – et netværk af specialister, der arbejder med inddragelse, kreative metoder og åbne workshop-formater i alt fra falske nyheder, privatliv på nettet og algoritmernes magt til omgangsform på de sociale medier.
Projektet er støttet af @lliancen, som er et partnerskab mellem PET, Medierådet for Børn og Unge, Børns Vilkår, Dansk Ungdoms Fællesråd, Skolelederforeningen, Efterskoleforeningen, Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK) og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme (NCFE). Partnerskabets formål er at udvikle, støtte og drive initiativer og projekter, der kan bidrage til at styrke børn og unges modstandsdygtighed over for radikalisering.
De deltagende unge kom fra Xclass 10. kl. Center Slagelse, 10. kl. Gribskov, Tølløse Privat- og efterskole, 9. kl. Brøndbyøster Skole, Ringsted 10. kl. center, NEXT Albertslund, 9. kl. Asgård Skole og 9. kl. Osted Friskole.
DREAMERS' ACADEMY VOL 1

Dreamers' Academy. Oplæg af Andreas Refsgaard.
ARKEN ART & TECH LAB har i partnerskab med Det Danske Filminstitut lanceret DREAMERS’ ACADEMY – en række workshops med fokus på unge og co-creation.
DREAMERS’ ACADEMY VOL 1//EXPLORING THE FUTURE OF STORYTELLING blev afholdt 6. september 2018 i forbindelse med TECHFESTIVAL.
Her blev en gruppe unge inviteret til en todelt kunst og tech-workshop, hvor vi i første del udforskede fremtidens historiefortællinger via co-creation og legende interaktioner med inspiration fra J.F. Willumsens udstilling. Willumsen var forud for sin tid. Han eksperimenterede med nye medier, gjorde op med autoriteter, traditionelle paradigmer og samfundsnormer. I dag kan vi se, hvordan han hackede fremtiden med meme-lignende metoder, mashups, superhelte og, hvordan han legede med køn og identitet i sine værker.
Interaktionsdesigner Andreas Refsgaard faciliterede en workshop i kreativ machine learning; kodning med fokus på datadreven grafik ved brug af eksterne kilder.
DREAMERS' ACADEMY VOL 2

Dreamers' Academy 2018.
DREAMERS’ ACADEMY VOL 2 // BROBYG, INNOVATION OG VISUEL KULTUR blev afholdt 12.-14. november 2018 på ARKEN og på Det Danske Filminstitut.
Her samarbejde unge med brancheaktører i krydsfeltet mellem film, kunst og teknologi. Målet var at skabe nye relationer mellem filmbranchen og unge og etablere en platform, hvor man sammen undersøgte metoder til at skabe relevante fortællinger til unge og inspirere til nye fortælleformer og historier.
I DREAMERS’ ACADEMY VOL 2 åbnede vi – med afsæt i kunsten – op for et interdisciplinært undervisningsforløb for unge i visuel storytelling, præsentationsteknik og co-creation i samarbejde med nogle af Danmarks talenter inden for film, medier og tech.
Medvirkende var følgende projekter:
Puls // En fiktionsfilm af Maria Stevnbak + Mette Føns med manuskript af Tomas Lagerman Lundme.
To buler // En dokumentarfilm af Andrias Høgenni + Rikke Tambo.
Blod, sved og tårer // En web-dokuserie af Andrea Storm Henriksen, Ina Lindgren, Nicole N., Horanyi + Heidi Kim Andersen.
Intenet vs. Humanity // Tværmedielt projekt af Mathilde Marvit Schytz.
De deltagende unge kom fra NEXT, Københavns Åbne Gymnasium, Ishøj Ungdomsskole og Sydkystens Gymnasium.