CLAUS CARSTENSEN & SUPERFLEX

Dyremasker og håndtegn står i skarp kontrast til rygvendt, maskulin territorieafpisning, når to kunstnergenerationer mødes midt i den amerikanske ørken.

Claus Carstensen & Superflex, Flex Pissing/Björk er en nar [a.k.a. Bringing It All Back Home] I, 1997, ARKEN Museum for Moderne Kunst, erhvervet 1998 

Et møde mellem generationer

Fire mænd poserer i et ørkenlignende, tørt landskab med sparsom bevoksning og højt til himlen. En af personerne – en næsten kronraget mand med solbriller – står med ryggen til og med spredte ben, som om, at han lader vandet. De tre andre er klædt i street wear og dyremasker, der forestiller en løve, en and og en gorilla. Løven og anden kaster håndtegn. Værket er stort som et billboard. Det skildrer et møde mellem kunstneren Claus Carstensen og kunstnergruppen Superflex – to forskellige generationer af kunstnere. Carstensen var Superflex’ professor på Det Kongelige Kunstakademi i København i begyndelsen af 1990erne, og han står for et eksperimenterende og provokerende maleri, der tog sin start i 1980erne. Han er kendt for at have urineret på flere af sine malerier. Claus Carstensen er desuden fra en generation af kunstnere, der arbejder alene. Superflex er et kunstnerkollektiv, der siden 1990’erne har skabt politiske og aktivistiske kunstprojekter, som glider sømløst ind og ud af samfundets økonomiske og sociale mekanismer. Deres værker udfolder sig ofte midt imellem kunsten og det kommercielle. Iklædt dyremasker i fotografiet forener de sig og udvisker deres individuelle identitet.

CLAUS CARSTENSEN & SUPERFLEX

Claus Carstensen, Bringing It All Back Home, 1997, ARKEN Museum for Moderne Kunst, gave fra Claus Carstensen 2000. Plakaten er en del af projektet til udstillingen "Illuminazione" fra Venedig biennalen 1997, hvor "Flex Pissing/Björk er en nar [a.k.a. Bringing It All Back Home] I" også blev udstillet. 

 

Uendelige referencer

Fotografiet rummer utallige symboler og referencer til den danske kunstscene. Tag Claus Carstensen, der lader vandet. Her henviser han til sine ældre værker, hvor han netop pissede på sine lærreder. Det var en symbolsk måde ’at pisse sit territorium af’ – at erobre en plads i kunstverden. Superflex’ masker er forbundne til deres musik-cd: Warum sollten Wir Angst vor grossen Tieren haben (Hvorfor skal vi være bange for store dyr) fra 1996. Fotografiet er desuden inspireret af coveret til den irske rockgruppe U2s album The Joshua Tree fra 1987 og fotograferet i det samme landskab.

 

ARKENs samling

I vinteren 1998/99 fik Flex Pissing (a.k.a. Bjørk er en nar) en central rolle i Ekstra Bladets kampagne mod den såkaldte danske kunstmafia og fiduskunst. Det førte til, at værket kom med på en stor udstilling på Aarhus Kunstmuseum, der viste malerier og skulpturer, som har vakt skandale i det 20. århundrede.
Da ARKEN i 2004 købte værket til den faste samling, gav det igen anledning til debat, da flere mente, det ikke var kunst. I dag bliver det anset for at være et hovedværk i 1990ernes danske fotokunst med sin provokerende og nonchalante attitude, der indrammer et historisk generationsskifte i samtidskunsten.

Om Claus Carstensen

Den danske billedkunstner gjorde sig bemærket i 1980erne som en af de ”Unge vilde” – en gruppe af kunstnere, der dyrkede det ekspressive maleri for at bryde med de foregående artiers konceptkunst. Hans malerier består ofte af utraditionelle materialer som skumgummi og urin. Udover maleri arbejder han med skulptur, tegning, performance, video, fotografi og installation.

F. 1957, bor og arbejder i København.

Uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1977-1983.

Claus Carstensen underviste som professor på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1993-2002.

Om Superflex

Gruppen blev grundlagt i 1993 af Jakob Fenger, Bjørnstjerne Christiansen og Rasmus Rosengren Nielsen, da de mødte hinanden på Det Kongelige Danske Kunstakademi. De arbejder som et kollektiv og benytter sig ofte af eksterne samarbejdspartnere for at udføre deres omfattende projekter. De ønsker at skabe alternative modeller for sociale og økonomiske strukturer gennem kunstens rum.Blandt andet har de udviklet bæredygtige energisystemer, arbejdet med kopibegrebet og pengeværdier, lavet planteskoler, og  skabt socialt design i det offentlige rum som SUPERKILEN i København.

Medlemmerne bor og arbejder i København.

SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING