KAROLIN SCHWAB

Kender du følelsen af at miste fodfæstet? Af hvor svært det kan være at føle sig rigtigt hjemme? Karolin Schwabs My Floating Home er flyttet ind i lagunen der løber omkring ARKEN. Det er nu op til dig, din fantasi og det omkringliggende landskab at udfylde det tomme hus med betydninger.

KAROLIN SCHWAB

Karolin Schwab, My Floating Home, 2020. ARKEN Museum for Moderne Kunst

Et flydende hjem

Har du opdaget det røde hus der er flyttet ind i lagunen ved ARKEN? Det er svært at overse. Det lyser op med sin røde stålramme, der danner formen på huset. Går du tættere på vil du se, at huset er tomt. Her er hverken vægge eller møbler. Måske undrer du dig over det tomme hus – hvad laver det her? Strømmene i lagunen danner et omskifteligt fundament for huset. Det ligner næsten, at det bevæger sig med havets gang: krusningerne på havets overflade skaber illusionen om et flydende gulv, og den dynamiske himmel reflekteres i husets tag. I mødet med huset konfronteres vi med vores egne forestillinger om hus og hjem. Hjemmet er for mange et symbol på det trygge og stabile, men i Karolin Schwabs flydende hus vendes den idé på hovedet. Gulvet bevæger sig, intet står stille. Karolin Schwabs skulptur viser os, hvordan verden er i konstant bevægelse. Hvordan kan du stå fast på gyngende grund?

En forventning om forandring

Det er let at relatere til følelsen af at forlade sit hjem, at bevæge sig videre i livet eller at være på gyngende grund. Vores moderne livsstil muliggør en fleksibel tilværelse, hvor hjemmet antager en flygtig størrelse. I forventningen om forandring og fornyelse, når vi aldrig at falde til, førend vi er videre til det næste sted. Måske har du selv prøvet at stå på usikker grund? At flytte til et nyt land eller at flytte til et nyt hus? Hvor livet i midlertidige hjem er et bevidst valg for nogle, er det et nødvendigt onde for andre.

Den globale flygtninge- og klimakrise redefinerer i disse år vores liv på kloden, og millioner af mennesker må leve på usikker grund uden et trygt hjem. I Karolin Schwabs My Floating Home spejles denne problematik på poetisk vis.

Med inspiration fra kunstgenren Land Art, bruger Schwab det omkringliggende landskab i sine skulpturer. Går du rundt om lagunen i den vilde natur omkring ARKEN, vil du se huset fra forskellige vinkler. Uanset hvilken vinkel du ser skulpturen fra, er himlen og havet en del af huset. På den måde fuldender naturelementerne værket og vi får selv muligheden for, at reflektere over vores egen relation til naturen.

Se eller download et kort over alle værker i ARKENs skulpturpark her

KAROLIN SCHWAB

Karolin Schwab, My Floating Home, 2020. ARKEN Museum for Moderne Kunst

KAROLIN SCHWAB

Karolin Schwab. Foto: Fee Holmig

Om Karolin Schwab (f. 1987)

Karolin Schwab er født i 1987 i Stralsund, Tyskland, og hun bor og arbejder i dag i Berlin. Med udgangspunkt i Land Art undersøger hun de følelser og spørgsmål, der opstår i mødet mellem det indre og det ydre landskab: mellem menneske og natur. Schwab er uddannet fra University of Greifswald i 2011 og fra University of East London i 2013, hvorfra hun har en BA i Fine Arts. Fra 2014 til 2016 var hun master student på University of Arts i Berlin og hos Prof. Ai Weiwei, og har en MA i Fine Arts herfra.

SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING