KIRSTINE ROEPSTORFF

Kirstine Roepstorff vender op og ned på dominerende kunsttraditioner i sit værk Forms of the Below og skaber nye fortællinger – lag for lag.

Kirstine Roepstorff, Forms of the Below, 2009. ARKEN Museum for Moderne Kunst, gave fra Ny Carlsbergfondet 2015

Blomstrende slyngplanter og bemalede stofstrimler lægger sig som lag ovenpå hinanden i Kirstine Roepstorffs monumentale værk Forms of the Below (2009). I baggrunden slår en akrobatikgruppe saltomortaler hen over farverige formationer i en ubesværet bevægelse – kunne det være en storby med højhuse og lysende vinduer? Den stemningsfulde fortælling er en collage sammensat af fotokopier og stofrester, sirligt udklippet og placeret med præcision. Udtrykket er på én gang rodet og elegant, kraftfuldt og skrøbeligt.

Feministisk collagefortælling

Materialerne i Roepstorffs collage adskiller sig fra de typiske kunstmedier, malerier og skulpturer, der har domineret den vestlige kunsttradition. Tekstil og papirudklip forbindes i højere grad med håndværk og kvindesysler frem for kunst og finkultur. Ved at bruge disse materialer skaber Kirstine Roepstorff en forbindelse mellem traditionelt håndværk og feministisk kunst. Materialerne rummer allerede fortællinger og budskaber, inden de bliver aktiveret i værkets billedfortælling.

KIRSTINE ROEPSTORFF

Om Kirstine Roepstorff

Kirstine Roepstorff er særlig kendt for sine collager, hvor hun anvender materialer som tekstiler, fotokopier, metal, træ og papir. Hun indarbejder ofte billeder fra nyhedsmedier, der visualiserer magtrelationer eller som behandler forfejlede, politiske idéer. Når det originale materiale bliver bearbejdet i hendes collager, åbner de nye dialoger om kunstens hierarkier og symbolers skiftende betydninger. De sidste par år er Roepstorff også begyndt at arbejde med skulptur og installation – medier som skaber kropslige, engagerende oplevelser.

F. 1972. Bor og arbejder i Danmark

Uddannet fra det Kongelige Danske Kunstakademi 1994-2001 og Rutgers Univeristy, Mason School of Fine Art (MFA), USA, i 2000.

I fællesskab med kunstnerne Åsa Sonjasdotter, Marika Seidler og Andrea Creutz dannede Roepstorff i 1997 gruppen Kvinder på Værtshus, som arrangerede udstillinger og aktivistiske happenings.

Modtog Eckersberg Medaillen i 2014.

Repræsenterede Danmark ved Venedig Biennalen i 2017 med udstillingen influenza. theatre of glowing darkness.

Lyt til ARKEN Stories

Hør mere om Kirstine Roepstorffs værker og praksis i podcastserien ARKEN Stories:

SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING