OLAFUR ELIASSON

Har du nogensinde gået armgang i et molekyle? Det kan du i Olafur Eliassons udendørs skulptur, der blander kunst med arkitektur og leg.

Olafur Eliasson, 8900054, 1996. ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto: Miriam Nielsen

Det er et herligt syn, og det slår sjældent fejl. De fleste skoleklasser tager en klatretur i Olafur Eliassons kuppelformede skulptur 8900054, når de går forbi den langs stien på vej til ARKENs hovedindgang. Af og til myldrer den simpelthen med små arme og ben, der vinker, dingler og klatrer, ledsaget af glade råb.

Skulpturen har noget futuristisk over sig. Den består af to kuppelformede stålkonstruktioner, der er delvist gravet ned i jorden. Prøv at forestille dig, at de to kuppeldele i virkeligheden er hele kugler, der er begravet.

Ren struktur, perfekt til leg

Skulpturen er inspireret af en molekylestruktur, som Eliasson har blæst op i størrelse. Samtidig har den noget funktionelt over sig som et stærkt, arkitektonisk princip. Skulpturen er også perfekt til leg, uanset om du forestiller dig, at du kravler helt ind i et molekyles indre og ser på verden fra dette punkt, eller om du bare har lyst til at udfordre dine egne kræfter ved at svinge dig igennem nettets huller og gå armgang under kuplen.

Kunst møder arkitektur møder molekyler møder …

Skulpturens to dele, en stor og en lille, er konstrueret af et net af fem- og sekskantede stålringe. Titlen 8900054 henviser ikke til noget bestemt, men den lyder teknisk og videnskabelig. Skulpturens konstruktion minder om en arkitektonisk konstruktion, som den amerikanske ingeniør Richard Buckminster Fuller patenterede i 1950’erne. Strukturen er så solid, at den anvendes til fx kæmpemæssige stadioner.

Men der er mere. I 1996, det samme år som 8900054 er lavet, fik tre forskere en nobelpris for at have fundet en ny type molekyle. Molekylegruppen, der opkaldtes ’fullerener’ efter Buckminster Fuller, består af kuppelformede kulstofmolekyler, hvor atomerne sidder i fem- og sekskantede ringe ligesom i Eliassons skulptur.

Se eller download et kort over alle værker i ARKENs skulpturpark her

OLAFUR ELIASSON

Olafur Eliasson. Foto: Ari Magg, 2014

Om Olafur Eliasson

Olafur Eliassons kunst er stærkt involverende og eksperimenterende. Mange af Olafur Eliassons materialer er hentet fra naturen eller henviser til naturfænomener, der ofte er forbundet til hans egen dansk-islandske herkomst; fx vand, is, lys, mos, tåge og sten. Selv i hans store, grafiske serier af fx luftfotografier, der kortlægger det islandske landskab, er naturen i centrum som udgangspunkt for at undersøge, hvordan vi egentlig opfatter verden med både kroppen og hjernen.

I sine skulpturer og installationer trækker han både på kunstens sanselige virkemidler og naturvidenskabens eksperimenter for at skabe situationer, hvor du kan opleve verden på helt nye måder og blive klogere på hvad der sker, imens du oplever verden. I mange tilfælde, fx i mødet med værket Your negotiable panorama, som i perioder vises på ARKEN, er det dig selv, der påvirker situationen og skaber oplevelsen.

F. 1967, dansk-islandsk. Bor og arbejder i København og Berlin.

Studerede i 1989-95 på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Etablerede i 1995 Studio Olafur Eliasson, hvor op mod 75 teknikere, arkitekter, arkivarer, administratorer, programmører, kunsthistorikere med mere arbejder.

Eliassons internationale gennembrud var udstillingen The Weather Project på Tate Modern i 2003-04, hvor han installerede en gigantisk solskive i museets store turbinehal.

I 2008 installerede han The New York City Waterfalls på Manhattans og Brooklyns kystlinjer.

ARKEN viste i 2010 en 90 meter lang tågetunnel af Eliasson, Din blinde passager, som en del af Utopia-udstillingsrækken.

Your rainbow panorama er en 150 meter bred, cirkelformet udsigtsrum i farvet glas, som Eliasson i 2011 opførte på taget af ARoS i Århus.

Lancerede i 2012 sammen med ingeniør Frederik Ottesen en solcellelampe, Little Sun. Det er et globalt, socialt projekt, der skal gøre det muligt for samfund uden adgang til elektricitet at få lys.

Til installationen Riverbed på Louisiana i Humlebæk fyldte Eliasson i 2014 museets udstillingsrum med islandske sten og et vandløb, der løb igennem flere rum.

Flere værker af Olafur Eliasson

OLAFUR ELIASSON

Olafur Eliasson, Your negotiable panorama, 2006. ARKEN Museum for Moderne Kunst

OLAFUR ELIASSON

Olafur Eliasson, National career lamp, 2007. ARKEN Museum for Moderne Kunst

OLAFUR ELIASSON

Olafur Eliasson, Vandfaldsserien, 1996. ARKEN Museum for Moderne Kunst

OLAFUR ELIASSON

Olafur Eliasson, Islandsserien, 1996. ARKEN Museum for Moderne Kunst

OLAFUR ELIASSON

Olafur Eliasson, Cartographic Series I-IV, 2000-2007. ARKEN Museum for Moderne Kunst

OLAFUR ELIASSON

Olafur Eliasson, Atlantis, 2003. ARKEN Museum for Moderne Kunst

OLAFUR ELIASSON

Olafur Eliasson, Quadrible light ventilator, 2002/03. ARKEN Museum for Moderne Kunst

SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING