DAMIEN HIRST

Tør du se livet og døden i øjnene? Det gør Damien Hirst, og han inviterer dig til at se med. Skønhed og forfald går hånd i hånd i hans kunst.

Damien Hirst, 2-Amino-5-Bromobenzotrifluoride, 2011. ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto: Prudence Cumings Associates

Damien Hirst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, Kærlighedens paradoks (overgivelse eller autonomi, adskillelse som en forudsætning for forening), 2007. Detalje. ARKEN Museum for Moderne Kunst

Damien Hirst-salen

DAMIEN HIRST

Forrest: Saint Bartholomew, Exquisite Pain, 2006. Bagerst: Love's Paradox (Surrender or Autonomy, Separateness as a Precondition for Connection), 2007

Kulørte prikker og køer i formaldehyd. Medicinetiketter. Skrøbelige sommerfugle, et diamantbestøvet kranium og tykke kager af døde fluer. Den britiske kunstner Damien Hirst sætter skønheden og brutaliteten, naturen og kunsten, livet og døden, på spidsen.

Døden og kærligheden

Et hovedværk i Damien Hirst-salen er skulpturen Kærlighedens paradoks (overgivelse eller autonomi, adskillelse som en forudsætning for forening). To halve køer er nedsænket i hver sin formaldehydtank, så du kan se døden lige i øjnene og studere hver eneste detalje i dyrenes anatomi. Men det er ikke bare døden, du bliver konfronteret med. Stiller du dig ind mellem de adskilte køer, står du midt imellem samhørigheden og adskillelsen – kærlighedens paradoksale forudsætninger.

Donationen

Hovedparten af ARKENs Damien Hirst-værker er en generøs donation fra The Merla Art Foundation, London stiftet af Dennis og Jytte Merla Dresing. Hirsts gigantiske ’spot painting’ er skabt specielt til denne sal som en del af donationen.

Om Damien Hirst

Damien Hirst overskrider ofte vores grænser, når han fortolker de eksistentielle temaer i værkerne. Han provokerer os for at få os til at tænke over livet og over, hvordan kunsten virker. Han udfordrer vores fascination af døden, vores angst for kroppens forfald og vores ønske om sundhed og et langt liv.

Hirst søger opmærksomhed, og han har en del til fælles med popstjerner og skuespillere. Han dyrker masseproduktionen som en strategi og har fx designet modetøj og albumcovers. Han skiftevis understreger og nedtoner sin seriøsitet som kunstner – tvetydig, oprigtig og fuld af sarkasme.

F. 1965 i Bristol, England.

Bor og arbejder i Devon udenfor London.

Er uddannet fra Goldsmiths College, London.

Kuraterede den berømte udstilling Freeze (1988) i Londons Docklands, der blev startskuddet for YBA (Young British Artists), som dominerede den engelske kunstscene i 1990’erne.

Blev støttet af reklamemanden Charles Saatchi, der købte Hirsts berømte værk The Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (1991), en tigerhaj i formaldehyd.

Hirst designede restauranten Pharmacy i London, der var indrettet som et apotek.

Modtog i 1995 Turner-prisen.

Har deltaget i utallige udstillinger over hele verden.

DAMIEN HIRST

Damien Hirst. Foto: Anton Corbijn

Flere værker af Damien Hirst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, De fire elementer (hvem er bange for rød, gul, grøn og blå), 2005. ARKEN Museum for Moderne Kunst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, Beautiful B. Painting, 1996. ARKEN Museum for Moderne Kunst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, Beautiful Strummerville Spin, The Future is Unwritten Painting, 2010. ARKEN Museum for Moderne Kunst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, Carcinoma, 2007. ARKEN Museum for Moderne Kunst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, Untitled, 2001. ARKEN Museum for Moderne Kunst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, Den sidste nadver, 1999. ARKEN Museum for Moderne Kunst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, < M132826-Bladder_cancer, light_micrograph_SPL.jpeg >, 2006. ARKEN Museum for Moderne Kunst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, For the Love of God, The Diamond Skull, 2007

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, Kærlighedens paradoks (overgivelse eller autonomi, adskillelse som en forudsætning for forening), 2007. ARKEN Museum for Moderne Kunst

DAMIEN HIRST

Damien Hirst, Corruption, 2004. ARKEN Museum for Moderne Kunst

SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING