GRAYSON PERRY
På Grayson Perrys moderne livsrejse fra fødsel til død møder du Madonna med Chanel-tasken. Hvad har du selv med i bagagen?

Grayson Perry, Walthamstow-tapetet, 2009. Detalje. ARKEN Museum for Moderne Kunst
”Ideen om at oprør hører til i samfundets udkant er forkert – det er meget mere interessant at bryde normerne indefra.”
Grayson Perry
Brands som religion
Grayson Perrys syv meter lange billedvævede tapet viser det moderne menneskes næsten religiøse forhold til mærkevarer og brands. Værket kan læses fra venstre mod højre som et billede på livets lange rejse. De hundredvis af små hverdagsmotiver skildrer nogle af de farer og fristelser, mennesket møder på sin vej. De giver tilsammen et barsk men også humoristisk billede af vores forbrugssamfund, hvor det rette varemærke kan skabe en falsk følelse af tryghed og fællesskab.
Madonna med Chanel-taske
På det billedvævede tapet optræder den lille skolepige med fletninger og en Kristus-lignende dukke, den unge mand, Madonnaen med Chanel-tasken – ikke Jesusbarnet – og den aldrende kontormand med attachemappen som billeder på livets stadier. Men de er også mennesker som du og jeg, klædt i og omgivet af ting, symboler og varemærker, der fortæller om vores køn og identitet. Kun den nyfødte og den døde er nøgne.
Om Grayson Perry
Grayson Perry er især kendt for sine vaser og billedtæpper. Han arbejder med disse ting, fordi de er en del af folks almindelige hverdagsliv og tæt forbundet med middelklassens smag. Hans vaser og tæpper vrimler imidlertid med billeder og ord, der med stor humor og skarphed rejser spørgsmål om det moderne liv, vores vaner og værdier.
Perrys kunst er politisk og selvbiografisk med et twist. Han voksede selv op med et behov for at klæde sig i kvindetøj og udforske en seksualitet, som især faderen ikke kunne acceptere. Barndomsbamsen Alan Measles spiller ofte en vigtig rolle i Perrys værker som en slags stedfortræder for faderen, der forlod familien, da Perry var syv år gammel. Perry er i dag cross-dresser, og han optræder hyppigt som sit kvindelige alter ego, Claire.
F. 1960 i Chelmsford, England.
Bor og arbejder i London.
Er uddannet som kunstner fra Portsmouth Polytechnic, England.
Modtog den prestigefyldte Turner Prize i 2003.
Har i 2006 udgivet selvbiografien Portrait of the Artist as a Young Girl.
Har medvirket i engelske TV-dokumentarer og radioprogrammer om kunst, om livet i forskellige engelske samfundsklasser og om transvestitisme og maskulinitet.

Grayson Perry, Walthamstow-tapetet, 2009. ARKEN Museum for Moderne Kunst
SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING

KIRSTINE ROEPSTORFF
Kirstine Roepstorff vender op og ned på dominerende kunsttraditioner i sit værk Forms of the Below og skaber nye fortællinger – lag for lag.

ANSELM REYLE
Kan dårlig smag være god kunst? Anselm Reyle indhyller dig i lækkerhed på kanten mellem forførende bling-bling og sofistikeret skønhed.

LEA PORSAGER
I Lea Porsagers univers inviteres man med på en erotisk ekspedition langt væk fra rationaliteten og helt ind i øret.

ELMGREEN & DRAGSET
En dreng på en gyngehest vinker dig i møde på ARKENs forplads. Elmgreen & Dragsets rytterstatue hylder leg og fantasi snarere end sejr og magt.