SARAH LUCAS

Hvordan kan to forvredne øldåser sidestilles med den mandlige kønsdel? I Sarah Lucas’ humoristiske værker udfordrer hun de associationer, vi ofte tillægger den kønnede krop.

Sarah Lucas, Beer Can Penis, 2000, ARKEN Museum for Moderne Kunst, erhvervet 2002

I billedkultur og kunsthistorie bliver kroppe fremstillet på samme, seksualiserede måde igen og igen. Formen, som bunken af dåser danner, er blevet skabt i uendeligt mange variationer for mere eller mindre direkte at hentyde til en erigeret penis. Lucas’ værker er en tvetydig blanding af moralsk stillingtagen og direkte fascination. Der er både sjov og alvor til stede, når hun lader symbolerne fremstå i deres mest platte og udtalte form. Hun skildrer absurditeten i at reducere kønsidentitet og udtryk til enkelte, kropslige symboler og den kulturelle nostalgi, der findes heri. Hun taler til laveste fællesnævner for at fremhæve et mediebillede, der ofte er seksuelt betonet på kvindekønnets bekostning.

 

En laks på gaden

Sarah Lucas har gennem selvportrætter udfordret seksuelle stereotyper og repræsentationer af kønnet. Hun fremstiller sig bevidst tvekønnet, iført store støvler, cowboybukser og t-shirts, og hun poserer mere som mand end som kvinde. I Got a Salmon on in The Street #3 står Lucas på en gade og holder et stort fotografi af en nøgen mands underkrop op foran sig. Manden dækker sit skridt med en sprøjtende dåseøl, som han er ved at åbne. Værkets tvetydige titel illustrerer Lucas’ forkærlighed for visuelle vittigheder. “Salmon”, laks, er engelsk slang for kvindens køn, mens “got a salmon on” er en omskrivning af udtrykket “got a hard on”, der henviser til mandens erektion. Titlen er derfor en sammenskrivning af den mandlige og den kvindelige seksualitet – præcis som personen på gaden, der fremstår som en blanding af mand og kvinde. Got a Salmon on in The Street #3 er en kritik af en vittighed, men er samtidig en vittig kommentar i sig selv. Hun blander det vittige, det sarkastiske, det seksuelle og det upassende i sin fremstilling af en alternativ kvindelig identitet.

 

Om Sarah Lucas

Sarah Lucas var del af en gruppe unge, britiske kunstnere (Young British Artists), der blev internationalt kendt i de tidlige 1990ere for deres chokstrategier og selvpromovering. Siden sit gennembrud har hun deltaget i flere gruppe- og soloudstillinger verden over, arbejdet som kurator og repræsenteret Storbritannien på Venedig Biennalen i 2015. Lucas’ praksis udfordrer – med humoristiske og ironiske greb – seksuelle stereotyper og konventionelle skildringer af køn.

F. 1962, bor og arbejder i London, England.

Sarah Lucas er uddannet i Fine Art ved Goldsmith Collage i London 1984-87

SARAH LUCAS

Sarah Lucas, Got a Salmon On in the Street #3, 2001, ARKEN Museum for Moderne Kunst, erhvervet 2002

SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING