SOPHIA KALKAU
Strike a pose. Med objektet og kroppen som sit materiale undersøger Sophia Kalkau emner som iscenesættelse, identitet og forandring.
Sophia Kalkau, Top Suite, 2007. Detalje. ARKEN Museum for Moderne Kunst
Sophia Kalkau retter med stor præcision vores blik mod kroppen og objektet i sin kunst. Gennem hendes bearbejdning af formen og materialet er værkerne hverken helt abstrakte eller nemt genkendelige. Det bliver vores blik og fantasi, som sætter grænserne for værkernes fortællinger.
I værket ”Top Suite” ser vi kunstneren posere i et hvidt klæde, fotograferet henholdsvis forfra og bagfra. Over sit hoved holder hun en trekantet form, der skjuler hendes ansigt som en stor hat og dermed tager del i et spil om synlighed og usynlighed. Samtidig forvandler trekantformen kunstnerens krop til en anonym skulptur, som en af antikkens gudindestatuer. Kontrasterne mellem den levende krop, den fastfrosne handling og den uidentificerbare genstand understreger værkets mystik.
Sophia Kalkau bruger også sin egen krop i fotoserien ”Out of my Hair”, der over 27 dage og i 27 billeder registrerer kunstnerens hårtab som følge af cancerbehandling. Kalkau har fotograferet sig selv siddende rygvendt og rank med en opsat frisure, som gradvist tyndes ud. Hårpragt bliver i løbet af fotoserien til spredte totter, som stædigt samles i den nu sparsomme knold. Men værket er mere end blot en serie af fotografier. Kalkau bruger sin krop performativt gennem sin iscenesættelse og den gentagne affotografering. Hendes handling er fastholdt i fotografiet, og som tiden går, fortæller det selvbiografiske portræt modigt og ærligt om den synlige forandring af Kalkaus livssituation og udseende under sygdomsforløbet. Værket åbner for tanker omkring identitet, herunder spørgsmålet; hvad betyder dit hår for din selvforståelse?

Sophia Kalkau, Out of my Hair, 2007. ARKEN Museum for Moderne Kunst
Minimal æstetik
Sophia Kalkaus skulpturer og fotografier er fascinerende perfekte og enkle. Deres gennemarbejdede, rene form understreger værkernes tidløse ydre, der trækker tråde til den klassiske skulptur. Samtidig er værkerne og deres motiver umiddelbare sanselige, hvilket vækker vores lyst at undersøge det, vi ser, med hænderne.
Værkerne handler om kvindelighed og skrøbelighed, frodighed og forfængelighed. De spiller på forholdet mellem tyngde og lethed, mellem volumen og overflade og mellem balance og bevægelse, hvilket tydeligt ses i skulpturen ”Another Way of Watching”. Nogle ser straks den organiske skulptur som en vase, andre som et forstørret håndtag eller en kvindes slanke talje og voluminøse former. Titlen peger dog bogstavelig talt i en anden retning og minder os om, at et skævt perspektiv kan skabe nye forståelser.

Sophia Kalkau, Another Way of Watching, 2007. ARKEN Museum for Moderne Kunst

Sophia Kalkau, 2015.
Om Sophia Kalkau
I sin generation er Sophia Kalkau en særdeles væsentlig kunstner og eksponent for nyudviklingen af skulpturen i dansk kunst. Hun er uddannet billedhugger, men hun arbejder både med fotografi og skulptur. Igennem disse medier undersøger Kalkau med alvor, humor og stringens forholdet mellem krop og skulptur, tilstedeværelse og fravær, synlighed og usynlighed.
F. 1960 i København, hvor hun bor og arbejder.
Uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi 1986-1996 fra Billedhuggerskolen og senere fra Skolen for Kunstteori.
Hun har tidligere studeret Kunsthistorie på Københavns Universitet samt publiceret lyrik og poetik.
I 2015 fik hun overrakt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.
Flere værker af Sophia Kalkau
Værket er ikke udstillet på ARKEN i øjeblikket.
SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING

ELMGREEN & DRAGSET
En dreng på en gyngehest vinker dig i møde på ARKENs forplads. Elmgreen & Dragsets rytterstatue hylder leg og fantasi snarere end sejr og magt.

ØIVIND NYGÅRD
Hej perfekte fremmede, hvad laver du her på min vej? Øivind Nygårds skulptur, som du møder på vej til ARKEN, inviterer dig til at stoppe op og se dig omkring.

LEA PORSAGER
I Lea Porsagers univers inviteres man med på en erotisk ekspedition langt væk fra rationaliteten og helt ind i øret.

PETER BONNÈN
Det har ikke noget med Jesus at gøre, selvom det ligner kister. Prøv i stedet at røre, sanse og lege med Peter Bonnéns skulptur.