TUE GREENFORT
Hvad foregår der? En flok dolkhaler er tilsyneladende på vej op på lagunens bred. Det er et sjældent syn, for normalt lever det forunderlige krabbelignende dyr slet ikke på vores breddegrader.

Tue Greenfort, Limulus Polyphemus – A Living Fossil, 2017. Foto: Torben Petersen
Den danske kunstner Tue Greenforts dolkhaler er ikke levende. De er støbt i beton og ligger i virkeligheden helt stille. Dolkhalen som dyr rummer sin egen fortælling. Den ligner en krabbe, men er mere i familie med skorpioner og edderkopper. Ofte kaldes den et ’levende fossil’, fordi den som art er mere end 400 millioner år gammel. Dermed går dens historie langt længere tilbage i tid end menneskets. Dolkhalen var her før os og vil måske også være her efter os. Dermed introducerer den en anden tidsregning, en anden skala, der sætter vores skala i perspektiv. Vi var ikke de første, og vi er sikkert heller ikke de sidste.
Flyveaske
ARKENs dolkhaler er støbt i beton. Beton kan indeholde flyveaske, som er et restprodukt fra kraftværkernes afbrænding af affald. For eksempel produceres der flyveaske på Avedøreværket, som ligger i lige sigtelinje fra dolkhalerne på Kunstens Ø. Man kan betragte flyveasken som modernitetens restprodukt. Som en menneskelig påvirkning af naturen, en utilsigtet konsekvens, der ikke er til at slippe af med. Tue Greenforts dolkhaler etablerer en forbindelse mellem Kunstens Ø, hvor ARKEN ligger, og Avedøreværket som kan skimtes fra museet. Mellem et ældgammelt dyr og et nutidigt problem, som er indeholdt i flyveasken og kapslet ind i skulpturernes beton.
Se eller download et kort over alle værker i ARKENs skulpturpark her
Om Tue Greenfort
Tue Greenfort (f. 1973) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi, hvor han også underviser, samt Städelschule i Frankfurt. Han lever og arbejder i Berlin og på Falster. Greenfort beskæftiger sig med krydsfeltet mellem kunst og videnskab – ofte med udgangspunkt i naturen. Han har opnået international opmærksomhed med sin deltagelse i dOCUMENTA(13) i Kassel, samt en lang række solo- og gruppeudstillinger – fra Den Frie Udstillingsbygning i København til tyske König Galerie og National Museum of Contemporary Art i Oslo. Værket Limulus Polyphemus – A Living Fossil var en del af ARKENs udendørs sommerudstilling NATUR/RETUR i 2017 og blev efterfølgende en del af museets samling.

Tue Greenfort, Limulus Polyphemus – A Living Fossil, 2017. Foto: Tina Agnew
Film om værket
Hør ARKENs seniorkurator og samlingschef Dorthe Juul Rugaard fortælle mere om Tue Greenforts dolkhaler.
SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING

ASTRID MYNTEKÆR
Hvad har mennesker til fælles med konkylier? Måske en fælles fremtid, hvor vi må tilpasse os og mutere for at overleve på en klode i stor forandring.

ANTONY GORMLEY
Rank, ubevægelig og alene i landskabet. Hvad spejder Antony Gormleys skulptur mon efter?

ELMGREEN & DRAGSET
En dreng på en gyngehest vinker dig i møde på ARKENs forplads. Elmgreen & Dragsets rytterstatue hylder leg og fantasi snarere end sejr og magt.

EVA STEEN CHRISTENSEN
Hvor kommer du fra? Måske du bliver klogere på din egen kultur, hvis du lader din håndflade glide hen over det sandblæste mønster på Eva Steen Christensens marmorskulptur.