WOLFGANG TILLMANS

Hvis én ting har betydning, så har alting betydning. Wolfgang Tillmans’ snapshots fremhæver skønheden i det banale.

Installationsfoto fra BUTTERFLY! ARKENs samling kurateret af Esben Weile Kjær, 2023. Fra venstre: Wolfgang Tillmans, Last Still Life, New York, 1995, Indian Corn & Pomegranate, 1994, Rose, 1999, Lily, 1997, ARKEN Museum for Moderne Kunst, alle erhvervet i 2000. Foto: Frida Gregersen

WOLFGANG TILLMANS

Wolfgang Tillmans, Last Still Life, New York, 1995, ARKEN Museum for Moderne Kunst, erhvervet 2000

Wolfgang Tillmans fastholder de flygtige øjeblikke i sine nærværende og sårbare fotografier. Den tyske fotograf har portrætteret de største musikere og kulturpersonligheder, skildret nattelivets klubmiljøer og skudt modekampagner. Men han dokumenterer også sit liv, som var han billeder en dagbog. Intime billeder af hans venner, frugter og cigaretskodder i en vindueskarm, blomster og landskaber. Alt er lige betydningsfuldt, og alt har et potentiale, når Tillmans retter sin kameralinse mod det. Ved at lave motiverne tale for sig selv opfordrer Tillmans til at vi forstår hans billeder helt personligt. Frugt i en vindueskarm kan lede tankerne hen på kunsthistoriens klassiske, overdådige opstillinger af forgængelig frugt og blomster, der skal minde os om, hvor smukt og kort livet er.  Tillmans motiver er ydmyge, men de har den samme samme sensibilitet. En rå og romantisk tilgang til et hverdagsscenarie fra et køkkens vindueskarm, uden det ophøjes til mere,end det er. Skønheden i det trivielle, en frisk appelsin på en grå regnvejrsdag.

 

Hvis én ting har betydning, så har alting betydning”

– Wolfgang Tillmans

Las Vegas

Wolfgang Tillmans fotografier er snapshots, hvilket betyder, at han ikke manipulerer sine motiver. Han byder også de”fejl” og tilfældigheder, der kan opstå i fremkaldelsesprocessen, velkomne. Dette ses eksempelvis i Untitled (Las Vegas), et kæmpemæssigt fotografi, der viser Las Vegas set fra et fly. Et knudepunkt for syndighed i den amerikanske kultur. Byen bliver oftest skildret i i popkulturen med fokus på dens farverige neonskilte og festglade, pengehungrende besøgende. Tillmans har zoomet ud fra festen for at observere byen på afstand.  Det mørke landskab omkring byen bliver brudt af lysene fra de mange hoteller, kasinoer og natklubber, som. Under fremkaldelsen af billedet er der ved en fejl opstået nogle lysende streger i den nederste halvdel af billedet. De breder sig udover byen som spindet fra en edderkop eller som blodårer, der pumper blod fra hjertet ud i kroppen.

 

Om Wolfgang Tillmans

Den tyske fotograf skildrer sine omgivelser i reportagelignende serier og nutidige stillebener, der undersøger fotografiet som medie. Foruden sin egen kunstneriske praksis, arbejde med modefotografiet og billeder af undergrunds-klubmiljøer har Tillmans skabt flere aktivistiske projekter – senest i 2016 med sin pro-EU / anti-Brexit-kampagne.
Som den første ikke-britiske person blev Wolfgang Tillmans tildelt den prestigefyldte britiske Turner Prize i 2000. Siden har han modtaget flere priser, haft soloudstillinger over hele verden og udgivet adskillige monografier, der præsenterer hans arbejde.

F. 1968, bor og arbejder i Berlin og London.
Uddannet ved Bournemouth and Poole College of Art and Design, Bournemouth

WOLFGANG TILLMANS

Wolfgang Tillmans, Untitled (Las Vegas), 2000, ARKEN Museum for Moderne Kunst, erhvervet 2000

SE ANDRE VÆRKER I ARKENS SAMLING