BLOMSTEN I KUNSTEN

Lad dig føre ind i en berusende verden af flora, når ARKENs store særudstilling viser blomstens rejse i kunsten – i 1800-tallet og i samtidskunsten.


4. september 2021 til 9. januar 2022

BLOMSTEN I KUNSTEN

Marc Quinn, Bhasat Milap at Assi Ghat, 2010. ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto: ARKEN Museum for Moderne Kunst

Blomsterne springer ud på efterårets store særudstilling Blomsten i kunsten. Udstillingen præsenterer en farvestrålende buket af betagende værker fra de seneste to århundreder, skabt af internationale og danske kunstnere – fra Claude Monet over Anna Syberg til Melanie Bonajo.

BLOMSTEN I KUNSTEN

Alhed Larsen, Rhododendron, 1887-1927. Johannes Larsen Museet. Foto: Jens Frederiksen

Vi kan ikke få nok af blomster! Med deres skønhed, frodighed og duft stimulerer de vores sanser og har en terapeutisk effekt på vores helbred. Blomster finder vej ind i vores hjem og er symbolske budbringere for os i de mest følsomme situationer – når vi udtrykker kærlighed, når vi fejrer og sørger. Blomster er med andre ord dybt integreret i vores liv. Og så er blomsten et af kunsthistoriens mest anvendte motiver. Glæd dig til en forførende, følsom og tankevækkende rejse gennem floraens rige, når ARKENs udstilling Blomsten i kunsten stiller skarpt på blomstens betydning i vores liv og i kunsten.

Historiske rødder og fremtidsfrø

Blomster har fascineret kunstnere i århundreder. Særligt i 1800-tallet, hvor sjælfulde skildringer af blomsters skønhed og grokraft var en del af tidens søgen efter at forstå naturens væsen og verdens sammenhæng. I dag advarer forskere om biodiversitetskriser, og de unge går på gaden for klimaet. Den romantiske forestilling om den uspolerede natur er gået tabt og derfor har blomsten som motiv fundet ny relevans i kunsten. Samtidskunstnerne gentænker relationerne mellem blomst og menneske med værker, der er fulde af sensibilitet, humor og kritik.

I et frugtbart møde mellem den ældre kunst og samtidskunsten viser udstillingen hovedværker af internationale og danske kunstnere i en bred vifte af udtryk med et tidsligt spænd på 200 år – fra den danske guldaldermaler J.L. Jensen og vitalister som Alhed Larsen og Fritz Syberg, over de tidlige, franske modernister som Claude Monet og Berthe Morisot, til samtidskunstnere som Melanie Bonajo, Marc Quinn, Petrit Halilaj & Alvaro Urbano.

Blomstermani og natursyn

I alle afkroge af vores hverdagsliv og forbrugskultur er blomsten til stede – fra modens tekstiler over porcelænsstel til brandingen af rengøringsmidler. På udstillingen hænger den historiske maler J.L. Jensens paradisiske blomsterskildringer side om side med Andy Warhol, der med sine ikoniske serie af blomstertryk, Blomster, går i dialog med blomstermaleriets historie.

Warhol og andre popkunstnere italesætter blomsten som lokkemiddel i vores forbrugsvaner og udfordrer kunstens hierarkier. Med dette møder og mange andre udvekslinger belyser udstillingen, hvordan kunstnere har brugt blomsten til at undersøge de betydninger og samfundsforhold, der knytter sig til den vestlige forbrugskultur, blomsterindustri og forskellige tiders natursyn.

Andy Warhol

BLOMSTEN I KUNSTEN

Andy Warhol, Flowers, 1970. Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk. Foto: Poul Buchard / Brøndum & Co.

BLOMSTEN I KUNSTEN

Claude Monet, Nymphéas (Åkander), 1908. Amgveddfa Cymru – National Museum of Wales Testamentarisk gave fra / Bequathed by Gwendoline Davis, 1951. Foto: Ⓒ National Museum of Wales

Kunstig naturlighed

Vandreture og havearbejde, naturbevarelse og landskabsarkitektur. Vi søger fordybelse, nærvær, optimering eller heling i naturen, hvor vi sanser de livskraftige blomster. Samtidigt påvirker vi konstant vores omgivelser, som vi indretter efter behov. I kunsten behandles og foreviges spændingsforholdene mellem omsorg, dominans, bevaring og kontrol, der betegner menneskets forhold til naturen.

Claude Monets værk Åkander suger os ind i et lille udsnit af kunstnerens berømte vandhave i Giverny, Frankrig. Her optræder de sarte, blomstrende vandliljer som øjeblikkelige indtryk på vores nethinde og spejler blomstens dragende sanselighed i et tidløst rum. Monet var stærkt betaget af blomster og købte gavmildt ind af sjældne arter, som han anvendte til nøje at iscenesætte den have, hvis indtryk han gentagende gange bearbejdede i sine malerier. Fordybelse og nærvær og et fastholdt, kultiveret naturbillede møder os i værket.

I dag optager grænsen mellem det naturlige og kunstige mange samtidskunstnere. Miguel Chevaliers fluorescerende, interaktive blomsterskov byder publikum op til dans med blomster, der forandrer sig ved enhver bevægelse. I det algoritmestyrede landskab smelter blomst, krop og teknologi sammen. Blomsterskoven viser os, at vi er en del af verdens forandringer, og åbner spørgsmål om fremtidens krydsninger mellem det teknologiske, det naturlige og det menneskelige.

Claude Monet

Kærlighedsdramaer

Blomsten blomstrer angiveligt altid for nogen – og i menneskets sociale liv er blomsten blevet en vigtig medspiller. Udstillingen undersøger blomsten som symbolsk budbringer for vores følelsesliv. Totalinstallationen Lysningen, skabt af de svenske kunstnere Nathalie Djurberg og Hans Berg, rummer en stop-motion-video med to temperamentsfulde damer klædt i store kjoler med overdreven makeup, der står på en balkon hævet over store, roterende blomsterskulpturer. Damerne udlever et drama fyldt med tilbedelse, underkastelse og afvisning. Smæk og gråd forvandles til trøst, kærtegn og flirt, alt imens publikum bevæger sig rundt mellem de saftdryppende blomster. I værket bliver blomsten et billede på kødets lyster, og flere andre værker på udstillingen undersøger blomstens betydning i livets store dramaer.

BLOMSTEN I KUNSTEN

Nathalie Djurberg & Hans Berg, The Clearing (Yellow, Purple and Hiprose), 2015 (detalje). © Nathalie Djurberg & Hans Berg; Courtesy Lisson Gallery. Foto: Jack Hems

Deltagende kunstnere

Udstillingen præsenterer værker af Nanna Abell, Jean Arp, Emilia Bergmark, Camilla Berner, Karl Blossfeldt, Melanie Bonajo, Rune Bosse, Olaf Breuning, Miguel Chevalier, Ismar Cirkinagic, Thomas Demand, Nathalie Djurberg & Hans Berg, Dankvart Dreyer, Hans-Peter Feldmann, Spencer Finch, Paul Fischer, Emily Gernild, Ori Gersht, Petrit Halilaj & Alvaro Urbano, Johannes Heldén, Hanne Hellesen, Ulrik Heltoft & Miljohn Ruperto, Emil Westman Hertz, Johannes Holbek, Astrid Holm, J.L. Jensen, Kapwani Kiwanga, Hilma af Klint, Eva Koch, Jeff Koons, Alhed Larsen, Johan Thomas Lundbye, Tony Matelli, Ana Mendieta, Claude Monet, Berthe Morisot, Edvard Munch, Astrid Noack, O.D. Ottesen, Ahmad Siyar Qasimi, Marc Quinn, Odilon Redon, Théo van Rysselberghe, P.C. Skovgaard, Jan Sluijters, David Stjernholm, Christine Swane, Anna Syberg, Fritz Syberg, Wolfgang Tillmans, Andy Warhol og Kristian Zahrtmann.

Udstillingen er støttet af 

BLOMSTEN I KUNSTEN

SE OGSÅ