HAUS-RUCKER-CO: GIANT BILLIARD

Klar-parat-start! Leg med i et spil menneskepool i Haus-Rucker-Co's kæmpe installation på ARKEN. Bemærk: På grund af udstillingsskift vises i øjeblikket Giant Billiard. I ARKENs foyer kan du også se en ny præsentation af samlingen.


8. oktober 2022 til 26. februar 2023

HAUS-RUCKER-CO: GIANT BILLIARD

Giant Billiard, Haus-Rucker-Co (Laurids Ortner, Günter Zamp Kelp og Klaus Pinter), 1970/2022. Foto: Frida Gregersen

Det rebelske kollektiv Haus-Rucker-Co’s legende og fælleskabsdannende installation Giant Billiard har indtaget et af ARKENs største udstillingsrum. Installationen er en genopførsel af det historiske værk fra 1970, hvor en 225 kvm stor madras og kæmpemæssige, hvide billardkugler, som publikum kunne skubbe rundt med, dannede scenen for et eksperimentelt spil pool på The Museum of the 20th Century i Wien. I værket bliver publikum spillebrikker, der kæmper med eller mod hinanden, alt efter hvordan spillet udvikler sig. Alle har det til fælles, at de er en del af et større spil. De er blevet holdspillere, og måske endda skuespillere. På ARKEN er vi utrolig glade for at genoppuste værket og opleve legesyge sjæle på tværs af alle aldre boltre sig i det store hav af sociale muligheder i Haus-Rucker-Co’s Giant Billiard.

HAUS-RUCKER-CO: GIANT BILLIARD

Giant Billiard, Haus-Rucker-Co (Laurids Ortner, Günter Zamp Kelp og Klaus Pinter), Wien, 1970. Foto: © Almut Imlau, courtesy Archive Zamp Kelp

Legens utopi

Det østrigske kunst- og arkitektkollektiv Haus-Rucker-Co blev dannet i 1967 af de tre arkitekter, Laurids Ortner, Günter Zamp Kelp og Klaus Pinter, og senere sluttede Manfred Ortner sig til. I samspil med offentligheden ønskede gruppen at udfordre deres samtids ofte begrænsende opfattelser af rum, nedbryde eksisterende magthierarkier og skabe nye utopiske byrum. Oppustelige oaser, futuristiske masker, spiselige bylandskaber og gigantiske billardkugler skulle øge beskuerens bevidsthed om den sanselige oplevelse, der i stigende grad var blevet glemt og sløvet af forbrugssamfundets stimuli. Med kritisk ophav i Situationisternes ideer om leg som værende forandringsskabende, vendte Haus-Rucker-Co op og ned på virkeligheder og skabte meningsfuldt tankegods til efterfølgende generationer af kunstnere. Haus-Rucker-Co eksisterer ikke længere som kollektiv, men som praksis er gruppens eksperimenter fortsat relevante og taler ind i samtidens stadigt stigende fokus på miljø og social kunst.

De ”hus-rykkende”

De nyudklækkede tresser-arkitekter opkaldte deres spirende projekt efter regionen ’Hausruck’ i Østrig. Den dobbelte betydning i ordet ’Hausruck’ skulle vise sig at blive kendetegnende for gruppens praksis. Kollektivet ville på den ene side introducere et nyt arkitekturkoncept igennem deres innovative installationer, og på den anden side, ville de, som det tyske verbum ”rücken” (rykke) indikerer, skabe foranderlige værker. Den sidste del af deres navn ”Co” udgjorde dog den måske vigtigste del. Nemlig dét, at de var et kooperativ og at den kollektive ånd var kernen af deres ideologi og gennemsyrede deres praksis og værker.

 

It was for us always about perception. So, I have something to touch, something to look at, and something to hear. Through all of these elements we experience something new. This input of the unexpected is a moment of innovation or revolution.

Haus-Rucker-Co

HAUS-RUCKER-CO: GIANT BILLIARD

Environment Transformer, Archive Zamp Kelp. Foto: Gerald Zugmann Wien 1970

Leg med i Giant Billiard

Installationen Giant Billiard undersøger det sociale potentiale, der findes i leg og eksperimenterende rum. ARKEN vil gerne invitere alle gæster over 120 cm til at deltage. Der vil i perioder være mange gæster, der ønsker at lege med i installationen. Af sikkerhedsmæssige årsager må der maksimalt være 15 personer på madrassen ad gangen, og der kan derfor opstå ventetid. Følg sikkerhedsanvisningerne, som står her nedenfor og i udstillingen, så alle får en sjov og sikker oplevelse.

Praktisk information og sikkerhed

– Du skal være mindst 120 cm høj
– Maximum 15 deltagere ad gangen
– Gravide, ældre og personer med funktionsnedsættelse bør ikke benytte værket
– Børn under 18 år skal altid være under opsyn af en voksen
– Kom ikke for tæt på kanterne af madrassen, da det kan medføre fald
– Snorene er ikke til at støtte sig i. De holder kun boldene inde på madrassen
– Deltagelse er på eget ansvar
– Sko og løse genstande må ikke medbringes. Benyt de grå kasser i udstillingen eller de aflåselige skabe i museets garderobe

SE OGSÅ