BARON ROSENKRANTZ – FARVERNES MYSTIK

Kom med på en rejse ind i Arild Rosenkrantz' mystiske univers og gå på opdagelse i hans fantastiske farver og dramatiske mytologier.


3. oktober 2020 til 30. maj 2021

BARON ROSENKRANTZ – FARVERNES MYSTIK

Arild Rosenkrantz, Storm, 1959. Foto: Rudi Hass

En søgende sjæl, en excentrisk vismand, en utraditionel baron og en dedikeret kolorist. Alt dette – og meget mere – var baron Arild Rosenkrantz (1870-1964). Han var farverig, gådefuld og rig på fortællinger – lige som de fascinerende værker, han skabte. Baron Rosenkrantz – Farvernes mystik er den første store museumsudstilling med Rosenkrantz’ værker. Gennem malerier, pasteller, broderier, illustrationer og 1:1 skitser af farvestrålende kirkeruder udfolder særudstillingen historien om den hidtil ukendte danske kunstmaler og hans jagt efter lys, farver og mystik.

BARON ROSENKRANTZ – FARVERNES MYSTIK

Arild Rosenkrantz, Skrinet, 1890'erne. Foto: Rudi Hass

En ung globetrotter

Arild Rosenkrantz blev født ind i den danske, adelige slægt Rosenkrantz. Men en traditionel baron blev han aldrig. Som 10-årig besluttede Rosenkrantz, at han ville være kunstner og det lykkedes. I kunstmetropolerne København, Rom, Paris, New York og London udfoldede Rosenkrantz sig som kunstner. I Paris udstillede han i 1880’erne på den legendariske udstillingsrække Salon de la Rose+Croix, som den okkulte forfatter Joséphin Péladan stod bag. I England opnåede han anerkendelse for sine farvestrålende glasruder til kirker og herregårde og blev del af Arts and Craft-bevægelsen. Gennem hele livet var Rosenkrantz optaget af at skildre den spirituelle del af tilværelsen, og dét blev hans livslange mål. Jagten på tilværelsens mystik lyser ud af hans værker; bag skyggerne, i naturen, i mennesket eller i form af et åbenbarende lys.

Arild Rosenkrantz

 

Farvernes mystik

På udstillingen kan man opleve Rosenkrantz’ hæsblæsende farveeksperimenter, som han skabte efter et skelsættende møde med den østrigske tænker Rudolf Steiner i 1913. Gennem Steiner blev Rosenkrantz introduceret til den tyske forfatter og farveteoretiker Johann Wolfgang von Goethes farvelære, og herefter satte han alt ind på at mestre de enkelte farvers egenskaber. Rosenkrantz undersøgte, hvordan farverne påvirker hinanden, og hvordan farverne påvirker os emotionelt. Med flair for kontraster kastede kunstneren sig ud i vilde farvekompositioner, der både skulle virke på den menneskelige bevidsthed og sætte beskueren i forbindelse med en højere, guddommelig magt.

Forunderlige væsner

Rosenkrantz’ univers rummer et væld af karakterer. De nærmest springer ud af de farverige slørformationer med ekspressivt kropssprog og lynende øjne. Alt, der vækker fantasien, inspirerede Rosenkrantz. I hans motiver møder vi lysende engle, majestætiske sfinkser og glubske drager. De mange finurlige væsner indgår i fortællinger, der handler om eksistens og om åndelig erkendelse. Om hvem vi er, og hvordan vi udvikler os som åndelige væsner. Samtidig emmer de af eventyr og trækker tråde til samtidens fantasyuniverser, computerspil og tarotkortenes symbolverden. Det er parallelle universer, som vi kan spejle os i og som udfordrer os til at reflektere over vores eget ståsted i verden.

BARON ROSENKRANTZ – FARVERNES MYSTIK

Arild Rosenkrantz, Menneskeriget, 1950-60. Foto: Rudi Hass

BARON ROSENKRANTZ – FARVERNES MYSTIK

Arild Rosenkrantz, Hjertet der sladrede, 1907-08 og Grubben og pendulet, 1907-08. Foto: Rudi Hass

Arild Rosenkrantz i dag

Med den globale klimakrise og den altoverskyggende pandemi lever vi i en sårbar tid. Når videnskab og fornuft ikke kan svare på vores spørgsmål, søger vi ofte svar i det spirituelle og det åndelige. Mindfulness, yoga og meditation dyrkes i stigende grad, og på kunstscenen er emner som tro, ånd og okkultisme i dag afsæt for en bølge af kunstneriske nybrud. Netop derfor spirer interessen for Rosenkrantz og hans kunst også i dag. Rosenkrantz’ spirituelle univers rammer en nerve i vores tid.

Udstillingen viser over 100 værker, hvoraf størstedelen er lånt fra samlingen på Rosenholm Slot på Djursland, hvor Arild Rosenkrantz levede de sidste 20 år af sit liv.

Gå på opdagelse i et lyd- og farveunivers

Podcast-magasinet Third Ear står bag et stemningsfuldt lydunivers i udstillingen, hvor Rosenkrantz’ hårrejsende illustrationer til Edgar Allan Poes gysernoveller Hemmelighedsfulde fortællinger vækkes til live.

Hør et uddrag her:

Interaktiv farve- og lydinstallation

I forlængelse af udstillingen kan man fordybe sig i en interaktiv farve- og lydinstallation skabt af design- og kunstkollektivet YOKE i samarbejde med Third Ear. Omsluttet af bølgende farvemønstre kan man gennem kroppens bevægelser tilføje nye farver og lyde til installationen.

Katalog

Få en forsmag på det flotte katalog til udstillingen Baron Rosenkrantz – Farvernes mystik her. Kataloget koster 129,- og findes kun på dansk.

 

Udstillingen er støttet af

BARON ROSENKRANTZ – FARVERNES MYSTIK

BARON ROSENKRANTZ – FARVERNES MYSTIK

BARON ROSENKRANTZ – FARVERNES MYSTIK

Furi Appel og Gunnar Niskers Fond til Almennyttige Formål

SE OGSÅ