FARSHAD FARZANKIA – HVIS JEG STÅR

Forvild dig ind i Farshad Farzankias malerier og find en farvestrålende verden af billedpoesi.


19. juni 2021 til 27. februar 2022

FARSHAD FARZANKIA – HVIS JEG STÅR

Farshad Farzankia, Flowers, 2021. Foto: Malle Madsen

Poetisk kraft og livsenergi stråler ud af Farshad Farzankias store malerier. ARKENs store soloudstilling med Farzankia er den iransk fødte kunstners første museumsudstilling. Til udstillingen skaber han nye værker, der på én gang rækker århundreder tilbage i tid og traditioner og med et kritisk blik undersøger vores egen tid.

FARSHAD FARZANKIA – HVIS JEG STÅR

Farshad Farzankia, At hvirvle eller danse, episoder eller kapitler, 2018-2019. Privateje. Foto: Malle Madsen

Sætter fortællinger fri

Vi er alle sammensat af brudstykker af vores erfaring og erindring, frygt og forbrug, drømme og længsler. Det er Farzankias malerier også. Når han maler, løfter han sine motiver ud af deres vante rammer, giver dem nyt liv og sætter dem fri. Farzankia undersøger intuitivt livets store, eksistentielle spørgsmål. Hans lærreder er fulde af motiver, der sætter store og små fortællinger i spil om identitet, frihed og bevægelse. Hvert maleri er som en åben scene eller som filmklip uden begyndelse og slutning, der inviterer os ind i nye verdener, vi selv kan digte videre på.

 

Farshad Farzankia

 

I billedernes regeringstid

Udstillingens titel kommer fra et digt af Inger Christensen, Hvis jeg står, fra digtsamlingen Lys (1962). For Farzankia handler digtet om, at ethvert menneske kan rejse sig, kaste en skygge og være til stede i verden. På udstillingen kan man opleve 23 store malerier, hvoraf flere er skabt specielt til udstillingen. Malerierne er poetiske og kraftfulde udladninger af farver, lys og mørke. Farzankia har desuden samlet et mylder af tegninger og silketryk i en kæmpestor collage med titlen I billedernes regeringstid (2018-21), der er vokset ud af de seneste tre år af hans produktion. Tegningerne giver et indblik i den intuitive proces, der går forud for maleriet hos Farzankia, og de taler om den magt og betydning, som billeder har i nutidens visuelt bårne kultur.

Fra persisk poesi og filmkunst til Andy Warhol og Bob Dylan

Farzankia fylder konstant sit sind og sanseapparat med indtryk fra film og litteratur, musik og billedkunst, historiske fortællinger og nutidens digitale billedstrømme. Alt dette finder vej ind i malerierne som inspirationskilder, der nogle gange er genkendelige, men oftest er forandrede og gjort til kunstnerens helt eget udtryk. Fra den persiske 1200-talsdigter Rumi til Bob Dylan og Gunnar Ekelöf, fra Ingmar Bergman og Jean-Luc Godards film til iranske Abbas Kiarostami, og fra J.F. Willumsens til Andy Warhols kunst. Farzankias malerier er skabt på en baggrund af en kolossal og dyb interesse for  menneskelige udtryk for livet til alle tider på tværs af kontinenter og kulturer.

FARSHAD FARZANKIA – HVIS JEG STÅR

Farshad Farzankia, Himmelhunden, 2020. ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto: Malle Madsen

FARSHAD FARZANKIA – HVIS JEG STÅR

Farshad Farzankia. Foto: Rasmus Weng Karlsen

Biografi

Farshad Farzankia bor og arbejder i København. Han er født i 1980 i Teheran, Iran. I 1989 flygtede han med sin familie til Danmark på grund af den iranske revolution. Farzankia er uddannet grafisk designer. Han forlod i 2016 faget for at dedikere sig til arbejdet som billedkunstner. Han har på kort tid opnået stor anerkendelse i Danmark og internationalt med talrige solo- og gruppeudstillinger bag sig. Hans kunstneriske praksis koncentrerer sig hovedsageligt om maleriet som medie, men han arbejder også med skulptur, grafiske tryk og film.

 

Farshad Farzankia

 

Udstillingen er støttet af

FARSHAD FARZANKIA – HVIS JEG STÅR

Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat

SE OGSÅ